Groei

In: Overig | Editie:

Tekst:

De culturele wereld heeft het moeilijk. Ook in Almere. Veel mensen uit het culturele werkveld zitten zonder werk. Geen festivals, geen voorstellingen. Gelukkig is Almere een stad waar de pioniersgeest in alle geledingen aanwezig is, en het verbaast waarschijnlijk niemand dat deze periode van bezinning de creativiteit bij veel Almeerders heeft aangewakkerd.

In de luwte van deze tijd ontstaan er allerlei creatieve initiatieven. Waar we aanvankelijk dachten dat er minder mogelijk was, lijkt er juist heel veel nieuws aan onze gedachten te ontspruiten. Mogelijkheden die we eerder niet hadden gezien. Misschien is het de verveling door het ontbreken van sociale contacten, misschien is het de rust die je vindt in jezelf die onze creatieve verbeelding de kans geeft haar vleugels uit te slaan, zodat je op reis kan gaan in je eigen fantasie. Wat de oorzaak ook mag zijn, blijkbaar is het waar dat kunstenaars een beetje pijn nodig hebben om te floreren. Deze tijd bewijst eens te meer dat eenzaamheid kan leiden naar creativiteit. Gelukkig gebeurt dat vaak op een positieve manier. 

Zo ontwikkelde Bonte Hond een digitale eindmusical voor de schoolverlaters, kwam Kleur in Cultuur met live-streams en video’s bij de kinderen thuis en organiseerde Strandlab, samen met Citysenses, creatieve workshops en performances op afstand. De Creative Artlabs stelden een mooi digitaal festivalprogramma samen op 4 en 5 mei, Poppodium De Meester heeft elke zaterdag een live-stream gedaan van een optreden van een (Almeerse) artiest, de Blauwe Reiger maakte op koningsdag een Willy’s-drive-thru en RAAF organiseerde een paar zaterdagavonden achter elkaar digitale dance-party’s.

Door deze periode van bezinning kunnen we even goed reflecteren op waar we mee bezig waren en waar we naartoe willen. Zo kunnen we onze wensen en verwachtingen in kaart brengen en in een nieuw perspectief plaatsen. 

Vanaf september kunnen er weer evenementen plaatsvinden. De repetities voor de reprise van ROBOT van Vis à Vis zijn op dit moment in volle gang, het KAF kan na de zomer weer open voor publiek, evenals Corrosia Theater, Expo & Film, Poppodium De Meester en vele andere culturele plekken. Hopelijk heeft deze periode de Almeerders een andere kijk gegeven op wat kunst en cultuur nog meer kunnen zijn, dan enkel vermaak of persoonlijke verrijking. Kunst en cultuur kunnen namelijk verbinden en hoop geven voor de toekomst. Een toekomst die wij met z’n allen opnieuw vorm mogen geven.

Soms voelt het alsof je je perspectief kwijtraakt. Maar als je dan wat beter kijkt, zie je dat zich juist op zulke momenten nieuwe mogelijkheden openbaren. Om te groeien heb je af en toe een periode van reflectie nodig, zodat je nieuwe kansen ziet die je anders nooit had opgemerkt of zelfs helemaal niet voor mogelijk had geacht. Op naar een nieuw hoofdstuk!

 

Chantal

Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild. Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron.