Vakantie in eigen land

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Deze zomer staan niet alle ‘normale’ vakantielanden open voor toeristen. Pak daarom eens een dagje Almere en bekijk je eigen stad door de ogen van een toerist. Stap op de fiets en ontdek onder meer de prachtige natuur.

Fiets door de uitgestrekte bossen en langs de prachtige natuurgebieden. Stop onderweg voor een drankje op het terras, of een lekkere lunch. Of neem zelf eten en drinken mee en ga gezellig picknicken aan één van de vele picknicktafels die je onderweg tegenkomt.

Pak de fiets

Ooit was Almere alleen maar water. Waar voorheen de Zuiderzee was, fiets je nu over de zeebodem. Op het nieuwe land zijn gevarieerde natuurgebieden ontstaan. Aan de hand van de fietsknooppunten kom je langs de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en door boswachterij Almeerderhout.

Stop onderweg bij Stadslandgoed de Kemphaan, Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders of bezoekerscentrum De Trekvogel. Schaf voor extra inspiratie een fietsrouteboekje aan bij de VVV, of fiets de gratis route die je op de volgende pagina ziet.

Deze route brengt je niet alleen langs de architectonische highlights van Almere, maar ook langs de unieke Lepelaarplassen en Stadslandgoed de Kemphaan. Ontdek hoe natuur en architectuur nauw met elkaar verweven zijn in deze nieuwe stad op de zeebodem.

Bij de Noorderplassen ligt de straat De Realiteit. Als onderdeel van de ontwerpwedstrijd Tijdelijk Wonen zijn hier verschillende bijzondere huizen neergezet. Demontabel, verplaatsbaar en met een beperkte levensduur. Maar vanwege hun succes nog steeds te bewonderen.

Stop ook zeker bij restaurant Boathouse, waar je op het terras heerlijk kunt genieten van het uitzicht over de Noorderplassen.

Vervolg je route langs de Lepelaarplassen. Dit natuurgebied is hét paradijs voor water- en moerasvogels, zoals aalscholver en rietzanger. Je waant je in een andere wereld! Langs het fietspad staan verschillende observatiehutten om de vogels te spotten.

Vlakbij knooppunt 70 staan De Rode Donders. Drie robuuste woontorens, ontworpen door Liesbeth van der Pol. Ze vallen op in het platte landschap met hun vorm als enorme graansilo’s en het gebruik van rood staal.

Bij Smullen & Spelen kun je gezellig en comfortabel binnen zitten. Of heerlijk op het terras uit de wind en in de zon. Ze hebben hier pannenkoeken, maar ook frisse salades en hartige borrelbites.

Een bijzondere pitstop is Stadslandgoed de Kemphaan, in boswachterij Almeerderhout. Hier kun je hier bijkomen in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer of nog even een stevige wandeling maken.