Almere verrast

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Almere is vaak een aangename verrassing voor mensen die de stad niet kennen. Dat komt niet alleen doordat we hier modern en ruim wonen. Het is vooral de verwevenheid tussen stad en groen die onze stad zo bijzonder maakt. Almere is waterrijk, heeft een lange kustlijn, veel natuur en moderne architectuur. En er is enorm veel te beleven: bijna nergens anders in Nederland zijn er zoveel verschillende recreatieve mogelijkheden in één stad als hier. We wonen in een fantastische plaats om er op uit te trekken. Doe dus vooral eens een dagje uit in eigen stad. Tip: ontdek Almere wandelend, fietsend of varend.

Almere is 250 km2 groot 47.6% bestaat uit water

Er zijn geen heuvels of hele oude bossen, toch is de stad verrassend veelzijdig

Als je Almere van boven bekijkt, zie je tussen de verschillende stadskernen een netwerk van bomen, planten, plassen en watergangen. Dat verfijnt zich in die stadskernen tot uiteindelijk buurtgroen en slootjes, terwijl de gebieden richting de buitenranden groter en ruiger worden: de bossen en natte natuurgebieden. Met buitendijks de randmeren, het IJmeer en het Markermeer. Overal in de stad is de infrastructuur van elkaar gescheiden. Dat geldt voor de wegen, de busbanen, het spoor, de fietspaden en de vaarwegen. Daardoor kun je je in Almere heel veilig verplaatsen én beleef je de stad vanaf het water, op de fiets en wandelend steeds anders.

Je komt zelfs bevers tegen

Wie in Almere vaart, komt door natuurparken, stadsgrachten, weidse plassen en langs de bijzondere skyline met moderne architectuur. Vanaf het water ontdek je een heel andere stad met schitterende plekjes waar je zonder boot, sup of kano niet kunt komen. Er zijn talloze watervogels en op stille plekjes zie je zelfs bevers. Op een warme dag kun je zó vanaf je boot het water in plonsen. Natuurlijk kun je ook in de buurt van één van de strandjes aanleggen om daar te zwemmen.

Er zijn wel 800 bruggen, twee keer (2x!) zoveel als in Venetië

En zo houden we de voeten droog

Bijzonder is dat je vijf meter onder zeeniveau vaart. Maar daar merk je dus niets van… Dat benadrukt waterburgemeester Kevin van Drumpt, ambassadeur van varend Almere. Pompen en gemalen houden het land droog. Kevin houdt van sloepvaren. Dat kan hier uitstekend: je kunt prachtige, lange tochten maken. Via de routeplanner sloepennetwerk.nl plan je makkelijk zelf een route. Je kunt je route eveneens vanaf het water bepalen: langs de kanten staan informatieborden met de mogelijke vaarroutes. Handig is verder dat het Almeerse sloepennetwerk deel uitmaakt van een landelijk netwerk. Je vaart zó door naar de rest van de polder en Nederland. Zie je zelf varen niet zitten, maar wil je jouw hometown best wel eens vanaf het water meemaken? Laat je dan georganiseerd rondvaren.

Hier ligt de natuur dus écht heel dicht bij de stad

Je maakt er je hoofd mee leeg

Voor elke watersporter is er wat wils. Met kano en sup kom je op plekjes waar je met andere boten niet komt. Je hoeft er alleen maar de speciale routes voor te volgen. Of je gaat met iemand mee die het water op zijn/haar duimpje kent. Marjolein Smeehuijzen is zo iemand. Zij zegde haar baan op, om een supschool te starten. Ze gaat met startende suppers het water op en ze begeleidt groepen. Volgens haar geeft suppen rust en maak je er je hoofd mee leeg. Bovendien is het goed voor je lichaam. Ze supt graag in Almere vanwege de vele mooie plekjes en de goede sfeer die er op en rond het water hangt. Iedereen is er blij. Af en toe doet ze een ‘cleanup’ van het water, omdat dat nodig is.

Almere heeft het grootste catamaranstrand van Europa

Wakeboarden: gewoon een keertje dóen

Wakeboarden is als snowboarden, maar dan op het water. Je staat zijdelings op een plank, met beide voeten vast. Midden in de stad – op een unieke locatie op het Weerwater – exploiteert Joey Pijl een sensationele attractie: de op twee na grootste wakeboardbaan van Nederland, met wel dertien spectaculaire schansen en obstakels. Je springt de lucht in en doet trucjes als draaien en salto’s. Het klinkt wellicht enger dan het is, want als je een zwemdiploma hebt, mag je wakeboarden. Maar jong of oud: een belevenis is het zeker!

Spelen met de elementen

De buitengaatse meren zijn een ‘must’ voor zeilers. Je kunt vanuit Almere zó een rondje Flevoland varen, het IJsselmeer en vervolgens zelfs de zee op. Er zijn vier jachthavens waar je als passant kunt aanmeren en overnachten of een box kunt huren. Zeilen – en dus spelen met de elementen – geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Wil je de kick van zeilen graag ervaren, maar heb je het kunstje nog niet in de vingers, dan kun je terecht bij de zeilscholen Muiderzand en Haddock. Voor daredevils die nóg sneller en nóg schuiner willen, is catamaranzeilen een goede optie. Ook dat kan in Almere: bij Sail-Today.

Plotseling doemt er een ree op…

Wandelaars staan af en toe ineens oog in oog met een vos, een ree of soms zelfs een groepje van die sierlijke dieren. In de natuurgebieden, maar ook aan de randen van de woonwijken. Want hier ligt de natuur dus écht heel dicht bij de stad. Dat maakt dat je in één wandeling kunt genieten van moderne architectuur, stadsbossen, het waterrijke polderlandschap en de Oostvaardersplassen. Bijvoorbeeld tijdens de 21 km lange Hans Prins Route. Vrijwilligers legden deze aan en vernoemden de route naar de man die duizenden stadsgenoten in beweging zette tijdens het wandelevenement de Almeerdaagse. Naast deze route zijn er nog tal van andere: kort, lang, langer. Over verharde of onverharde paden, maar altijd langs bijzondere plekjes.

Verwonderen is belangrijk

Amy Zeeman is boswachter publiek bij Staatsbosbeheer. Haar standplaats is Stadslandgoed de Kemphaan. Volgens Amy is het belangrijk je te verwonderen en dat lukt rondom de Kemphaan prima: over de grote diversiteit aan natuur zo dicht bij de stad, en de variëteit van paden en routes. Op het stadslandgoed vind je naast het zintuigenpad ook het kabouterpad, en je kunt er in de huid kruipen van hulpboswachter en de enige wildplukroute in Almere dwars door de natuur doen. Verder ligt er een Toeristisch Overstappunt: daarvanuit bereik je de rest van boswachterij Almeerderhout. De boswachterij bestaat uit verschillende bossen: het Waterlandse bos direct aan de Kemphaan, de Groene Kathedraal, het Cirkel- en het Museumbos. Mocht je even geen zin meer hebben om te wandelen, dan is er op de Kemphaan van alles te beleven. En er is koffie.

Je kunt in de duinen, wandelen en wonen

Pak je verrekijker en ga op pad

In moerasgebied de Oostvaardersplassen leven duizenden ganzen en andere watervogels, heckrunderen, Konik paarden, edelherten en vossen. De Oostvaardersplassen zijn verbonden met het Wilgenbos en de Lepelaarsplassen: samen vormen die een belangrijke route voor trekvogels. Het Wilgenbos is een heus oerbos en heeft bijzondere bewoners als ijsvogels en bevers. Vanuit dit bos kijk je uit op de Lepelaarsplassen waar al sinds de jaren zeventig een grote kolonie lepelaars leeft én ruim driehonderd andere soorten vogels. Zoals de fuut, de grote zilverreiger, de dodaars en de aalscholver. Kortom: stap in je wandelschoenen – of beter, laarzen – neem een verrekijker mee en ga op pad!

Almere is de veiligste fietsstad

De oppervlakte van Almere is 24.877 hectare. Zie dat maar eens wandelend te ontdekken. Dan kun je beter de fiets nemen, vindt Paul Albers, vestigingsmanager van de VVV. Ooit begeleidde Paul fietsvakanties. In lang niet alle steden van Nederland zou hij met buitenlandse toeristen een fietstocht aandurven. In Almere wel. Almere is de veiligste fietsstad van Nederland. Er ligt maar liefst 500 km aan vooral geasfalteerde fietsroutes, waarvan 440 km vrij liggende paden zijn. Je komt er maar op weinig plekken ander verkeer tegen en de kruisingen zijn vrij. Bovendien maken honderden bruggen en tunnels Almere nóg fietsvriendelijker. Ondanks de afwezigheid van heuvels of heel oude bossen is de stad verrassend veelzijdig. Je fietst bijvoorbeeld langs de bossen en de experimentele wijk Oosterwold of langs de Oostvaardersplassen richting Pampushout, terwijl je onderweg ook de nodige architectuur opsnuift. Straks na de Floriade neem je op je fiets de brug over Weerwater en hebben we er opnieuw een mooie route bij.

Er zijn tien stadsstranden
De kustlijn is 42km

Lekker door de polder banjeren

Heb je ooit op een vuilnisbelt gefietst? In Almere kan het. De oude vuilstort Braambergen is omgebouwd tot een MTB-parcours: technisch hoogstaand en intensief. Daarnaast zijn er half verharde routes, zodat je zowel met nat als droog weer door de polder kunt banjeren. En als het buiten echt niet meer lukt, dan is er nog een unieke MTB-binnenbaan, in een oude kas. Volgens Paul Groenenberg, voorzitter van de plaatselijke wielervereniging, is het hier fantastisch om te wielrennen. De fietspaden zijn breed, talrijk en er zijn geen stoplichten. De vaart erin dus!

Op het water hangt steevast een goede sfeer. Iedereen is er blij