Hart voor de horeca

In: Onderwijs | Editie:

Tekst:

Vooral de horeca staat momenteel te springen om personeel. Komt goed uit. Want de horecastudenten van MBO College Poort en MBO College Almere staan te popelen om aan de slag te gaan. Werken in de horeca vinden zij het mooiste dat er is. Zij doen een opleiding waar praktijk en theorie hand in hand gaan, en waar eigen inbreng wordt gewaardeerd én gefaciliteerd. Logisch dat de studententevredenheid hoog is.

Op MBO College Poort kun je de opleiding Manager/Ondernemer Horeca volgen. Eerstejaars student Vienna Marsman laat trots het hospitality lab zien. In het klaslokaal vind je een grote bar met een hypermoderne koffieautomaat, een state-of-the-art kassasysteem en alles wat je nodig hebt om een horecagelegenheid te runnen. Aan de andere kant zie je een balie waar de studenten als gastheer en -vrouw kunnen oefenen, en verder onder meer leren hoe ze gasten moeten inchecken in een hotel. Docent Robin Gehrels – naar eigen zeggen geboren met een koksmuts op z’n hoofd – heeft het horeca-vak in zijn DNA. Zijn enthousiasme brengt hij als vanzelf over op zijn studenten. ‘Dit hospitality lab past helemaal bij onze filosofie van het hybride leren,’ zegt hij. ‘Zoveel mogelijk werken en leren in de praktijk. Dit lokaal toveren we regelmatig om tot vergader- of feestlocatie, waarbij onze horecastudenten en studenten van de opleidingen Evenementenorganisatie en Manager Leisure & Hospitality het hele evenement van A tot Z verzorgen.’

Tijdens de Open Dag voelde ik me meteen welkom en thuis

Ik kreeg een goed gevoel bij deze school

Vienna kwam erachter wat ze wilde worden, toen zij tijdelijk werkte bij een thee- en koffiespeciaalzaak. ‘Nu wil ik het baristavak leren en later een eigen eetcafé openen,’ vertelt ze. ‘Bij het zoeken naar een geschikte horecaopleiding, kreeg ik een goed gevoel bij deze school. Tijdens de Open Dag voelde ik me meteen welkom en thuis.’ Zowel op school als in haar vrije tijd pakt ze elke gelegenheid aan om zich verder te verdiepen in het baristavak. Ze is daar zelfs al zo bedreven in, dat ze namens de school meedoet aan een internationale vakwedstrijd in Italië. Gehrels: ‘Studenten vanuit heel Europa, uit verschillende disciplines, komen daarnaartoe en strijden om de eerste plek in hun categorie. Nooit eerder stuurden wij een delegatie topstudenten naar deze competitie. Voor studenten is het een geweldige kans om te leren samenwerken met studenten uit andere landen, een andere cultuur op te snuiven en specifieke kennis op te doen. Vienna: ‘Ik heb van de school een professionele barista-set gekregen zodat ik nog meer kan oefenen. Dat is het fijne aan deze opleiding. Als je iets wilt leren of ergens meer van wil weten, dan helpen ze je echt verder. Eigen inbreng wordt gewaardeerd.’

Het is geweldig om mensen blij te maken

Vienna aarzelt geen moment als ze antwoordt op de vraag, wat ze zo leuk vindt aan de horeca: ‘Ik loop nu stage in een hotel, op afwisselende plekken. Het is een veelzijdig vak en ik vind het geweldig om mensen blij te maken. Als je het goed aanpakt, dan komen gasten graag bij je terug. Dat vind ik het mooiste compliment dat je kunt krijgen. En: geen dag is gelijk! Wat mij aanspreekt in deze opleiding is, dat je direct in de praktijk mag duiken. Het is best pittig. Verwacht geen 9-tot-5 baan en ook in de weekends moet je vaak werken. Je staat lang op je benen en moet stressbestendig zijn. Maar hé, ik ben helemaal op mijn plek!’ Gehrels: ‘We werken samen met een aantal vaste hotels, waaronder vestigingen in Almere en op Schiphol. Onze studenten krijgen wekelijks training in één van de hotels. Vienna: ‘Persoonlijk vind ik die contactmomenten erg fijn. We hebben een leuke klas, en op deze manier zie je je klasgenoten ook weer en we wisselen ervaringen uit.’ Gehrels: ‘Studenten krijgen gastlessen van uiteenlopende topspecialisten uit het vak, die met veel passie vertellen wat hen drijft. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk, waardoor onze studenten dit mooie vak letterlijk voelen. We moedigen hen ook aan om in het buitenland stage te lopen.’

Dit is het mooiste beroep dat er bestaat

Voor Isa van Dijk (23) is kok het mooiste beroep dat er bestaat. Als we hem spreken, heeft hij net zijn examens Gespecialiseerd Kok op niveau 4 achter de rug, op één vak na: Eetcultuur & Dieetwensen. Ooit werkte hij als afwashulp in een pannenkoekenrestaurant. Af en toe mocht hij meehelpen in de keuken. En daar landde dus het eerste zaadje op zijn vruchtbare carrièrepad naar kok. Zes jaar geleden begon hij aan de opleiding tot Kok op niveau 2. Hij raakte alleen maar meer overtuigd van de juistheid van zijn keuze. Hij bleef doorleren, elke keer een niveau hoger, tot hij uitkwam bij de opleiding Gespecialiseerd Kok. ‘Ik heb een aantal koksopleidingen bekeken en uiteindelijk kwam ik uit bij MBO College Almere in Almere-Buiten. Daar krijg je alle ruimte en mogelijkheden om snel veel te leren en door te groeien: dat sprak mij enorm aan. Buiten het lesprogramma, dat ik al heel interessant vind, heb ik ook inspraak op wat ik wil leren en hoe ik dat kan bereiken.’

Er is inmiddels enorm veel vraag naar horecamedewerkers

De gouden tijden zijn aangebroken

MBO College Almere verzorgt de opleidingen Kok, Gastheer en -vrouw, Zelfstandig werkend gastheer en -vrouw, Zelfstandig Werkend Kok en Gespecialiseerd Kok. ‘We hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug met de horeca,’ zegt docent Peter Gildemeester, die de liefde voor het vak van top tot teen uitstraalt. ‘Maar de gouden tijden zijn aangebroken. Er is inmiddels enorm veel vraag naar horecamedewerkers. We merken dit beslist aan het aantal aanmeldingen. We zijn trots op onze opleidingen, met als ultieme paradepaardje ons lesrestaurant Chapeau. Hier kunnen onze koks zich uitleven en staan onze gastheren en -vrouwen klaar om de gasten in de watten te leggen. Het restaurant is momenteel twee dagen per week open, na de zomer worden dit (weer) drie dagen.’

Dit vak is eindeloos veelzijdig

Isa laat zich graag inspireren door te gaan eten in allerlei verschillende restaurants. Daarnaast vindt hij ’t helemaal te gek om in kookboeken te neuzen. ‘Ik probeer graag recepten uit en geef er mijn eigen draai aan,’ zegt hij. ‘Weet je, dit vak is eindeloos veelzijdig. Overal in de keuken kun je fantastische dingen doen. Er zijn enorm veel verschillende bereidingstechnieken en oneindig veel combinaties te bedenken.’ Hij werkt als aankomend souschef in een restaurant in Amersfoort en vindt het heerlijk om na te denken over smaken en texturen, en hoe een gerecht te bereiden. ‘Ook wij merken dat er een tekort is aan personeel in de horeca. Daardoor moet ik harder en meer werken, en soms ook extra taken uitvoeren. Positief is dat ik zodoende meer ruimte en mogelijkheden krijg om snel veel te leren.’ Op de vraag of hij een signature-dish heeft waar hij trots op is, reageert hij: ‘Gepocheerde oester. Ik had een eigen manier van pocheren bedacht. Mijn familie was proefkonijn en vond het zeer geslaagd. Ik geniet van ambachtelijk koken. In het restaurant waar ik werk, bakken we ons eigen brood en bereiden we alles vers.’

Onze studenten leren out of the box te denken

Tijdens de opleiding leren de studenten alle facetten van de horeca. Basistechnieken, warenkennis, snij- en bereidingstechnieken, het maken van een receptuur, de opbouw van een menu en meer. Uiteraard leren ze welke wijnprofielen er zijn en wat ze kunnen adviseren bij een bepaald gerecht. Ze krijgen verder ook themapraktijklessen, verbonden aan een seizoen. ‘In het wildseizoen leren ze, hoe ze wild moeten bereiden én hoe ze dat moeten vellen en snijden. Dan hangt hier echt wild. We hebben thema’s zoals een Italiaanse avond, waarbij we uiteraard de pasta vers maken. Onze studenten leren out of the box te denken. In het kader van duurzaamheid en minimale voedselverspilling hadden we laatst bijvoorbeeld een bavarois van overgebleven bleekselderij.

Onze studenten zijn klaar voor een sterrenrestaurant

Alles vers en met liefde bereid

‘De studenten die we afleveren – waarbij we iedereen aanraden om tot en met niveau 4 door te leren – zijn klaar voor een sterrenrestaurant. Ook zijn we erg trots op onze samenwerking met de bekende chef-kok Peter Lute. Hij geeft workshops en onze studenten zijn welkom om ervaring op te doen in de keuken van zijn restaurants in Amsterdam.’ Ook Isa vindt
het raadzaam om door te leren tot en met niveau 4. ‘Het is beslist de moeite waard,’ zegt hij. ‘Op dit niveau leer je koken op een hoog level en je verder te verdiepen.’ Hij droomt ervan om ooit zijn eigen restaurant te hebben: ‘Het hoeft niet groot te zijn en ik maak alles zelf. Met producten uit de natuur, alles vers en met liefde bereid.’

Uit eten bij Chapeau

Lesrestaurant Chapeau in Almere-Buiten is bruisend, modern en sfeervol. Je geniet van een heerlijk 4-gangenmenu, bereid en geserveerd door horecastudenten. En je beleeft een onvergetelijke avond! Reserveer via www.restaurant-chapeau.nl