Dag Almere

In: Dag almere | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Fotograaf/schrijver Bart Buijs fietst zonder plattegrond door Almere. Hij maakt notities in beeld en tekst over lef, het Lifestyle thema van deze editie.

Koopvaardersbrug, Almere Buiten

Boemerang, surfplank en frisbee zijn andere – en stuk voor stuk ook zeer passende – namen voor deze fraai ontworpen fietsburg. Hier komt de groen/blauwe en karakteristieke open structuur van Almere volledig tot zijn recht. Het is onwaarschijnlijk mooi wonen in een onwerkelijk mooi woongebied rond een spiegelende plas. De brug maakt deel uit van de Groene Loper, een wandel/fietspad, dat van treinstation Almere Buiten naar de Oostvaardersplassen leidt. 

Trekvogelpad, Almere Stad

Met een supertelelens op een éénbeenstatief slenteren over drassige gronden, tussen weerbarstig struikgewas. Springend over verzadigde greppels, met niets anders dan het geluid van zingende vogels en zoemende bijen. Even verderop kijkt de vogelhut uit op de plas, maar hier in de dikke rietkraag verschuilen zich talloze vogelsoorten die je daar dan weer niet zo snel ziet. De Oostvaardersplassen zijn veel bekender, maar de Lepelaarsplassen hebben door hun wilde begroeiing een heel boeiende natuur. 

Oostvaardersdijk

Ook dit is Almere. Uitzicht op het Markermeer. Prachtig fietsen onder de open hemel, en met een 360 graden onbelemmerde horizon. Op de bovenste basaltrij van de dijk zit je comfortabel in de bijna-stilte. Er zoemt wat en 

er fluit wat. Een hagelwitte zilverreiger klapwiekt over en landt 20 meter verderop. Heel in de verte schuift tergend langzaam een binnenvaartschip voorbij. ’s Morgens vroeg, hier op de dijk, deel je het land met niemand.

Bachweg, Almere Stad

Beeldenpracht in eigen tuin, balkon en vaart. Hangende bakstenen, bloeiende plastics,
en een prieeltje. De regenpijp kreeg een bijpassend kleurtje. Het is een bijzonder vrolijke verzameling die uitsluitend tot een vrolijke dag kan leiden. En wie even stopt om te kijken, kan zich niet verbergen voor de ’terugblikken’ van de vrolijk uitgedoste mannequins. Het schept een wederkerigheid tussen kunst en bezoeker. 

Dijkmeent, Almere Haven

Wie de stad doorkruist, komt ze regelmatig tegen in de groene tongen. Hier grazen zo’n tweehonderd schapen echter ook al aan de Dijkmeent in Almere Haven. Het met tijdelijk hekwerk afgezette graasgebied grenst aan één kant direct aan de tuintjes van de bewoners. Zo dichtbij komt de natuur in Almere! De herder en her­derin zitten even verderop in het gras en stoeien met hun twee honden. Het is een plaatje, vinden ook de voorbij-gangers. Stukken beter dan een brullende maaimachine.