Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde 

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als Eetschrijver, woont en werkt als freelance culinair journalist in Almere. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Onlangs verscheen bij Het Spectrum zijn boek “Weg van de supermarkt”.

Wat waren ze boos, de kijkers van Omroep Flevoland! Nee, niet allemaal: van een enkeling kwam enige bijval. Maar over het algemeen waren de nijdige commentaren niet van de lucht. Wereldvreemd noemde men mij. En dat was nog één van de vriendelijkste dingen, die ik naar mijn hoofd kreeg na een kort item over mijn boek Weg Van De Supermarkt.

Bovenal had ik mijn huiswerk niet goed gedaan: ik had staan zwetsen dat er maar één echte warme bakker in heel Almere te vinden was. Ha! Iedereen die een beetje goed uit zijn ogen kon kijken, kon zelf vaststellen dat er warme bakkers te kust en te keur waren. Nee, ik was echt een totale nul, een loser met dropjes in zijn ogen.

Tja.

Een boek van 256 pagina’s en een tv-item van drie minuten: daar heb je het al. Dan gaat het kort door de bocht. Dan kun je niet alles uitleggen.

Wat had ik het hen graag persoonlijk verteld, al die boze kijkers: dat die talloze ‘warme bakkers’ in feite warme afbakkers zijn, die werken met prefabricaten die op zijn best uit een grootschalige, nog-net-niet-industriële bakkerij komen. Dat betekent niet dat hun brood automatisch slecht is, maar vakmanschap komt er niet bij kijken. En dat proeft de echte broodliefhebber tóch.

Dat hoef je van mij heus niet erg te vinden, maar het is er niet minder waar om: Almere is met één warme bakker op bijna 200.000 inwoners karig bedeeld.

En dat is niet het enige. Wie in Almere, één van de tien grootste steden van Nederland, op zoek is naar een poelier, mag een heel eind rijden. Helemaal naar Hilversum. Want poeliers zijn er in heel Flevoland niet te vinden. Dat is jammer, want onder die honderdduizenden inwoners zijn er vast genoeg, die voor een goede poelier voldoende klandizie zouden vormen.

Nee, het kan echt wel beter hier. En wie weet krijgen slimme ondernemers dat eens in de gaten.

Pluspunten zijn er gelukkig ook. De Kaasmakerij in Almere Haven werd onlangs dubbel bekroond: hij heeft de beste boerenkaas én de beste buitenlandse kaas van heel Nederland.

Kijk, dat hebben we dan weer wél.