Twisten over smaak

In: Column | Editie:

Maarten Prinsze maakt ingewikkelde zaken begrijpelijk. Of het nu om recht, onroerend goed of erfenissen gaat. Dat doet hij in zijn notariaat en ieder kwartaal in een column voor Lifestyle Almere.

Smaak. Je blijkt er toch over te kunnen twisten. Schrijf je een smakelijk stukje, laat je het lezen aan een toevallig in de buurt rondhangend slachtoffer en dan wordt het opgewekt afgefakkeld.

En mijn voorouders maar roepen dat je over smaak niet kan twisten.

Maar goed. Laten we er vanuit gaan dat ook zo iemand bent die zo nu en dan eens nieuwsgierig over de schutting rond de rest van de wereld gluurt. U weet wel: die schutting die u rond dat deel van de wereld heeft gezet dat niet uw exclusieve domein is. Wordt u daar nou vrolijk van?

Vroeger keek je dan uit op allerlei boeiende taferelen, die ver van dit land van tulpen en pindakaas aan de andere kant van de heg speelden. De laatste keer dat ik keek, uurtje of wat geleden bij het acht uur journaal, werd het mij toch wat zwaar te moede. We maken er met zijn allen wel een zooitje van, zo door de bank genomen…

Getuigt het van goede smaak om zo snel een oordeel te vellen over de rest van de wereld? Ze zijn namelijk wel in de meerderheid. En zoals de oude Romeinen al wisten: Vox Populi, Vox Dei. Vrij vertaald: massaal aangehangen standpunten worden vanzelf de waarheid. Misschien geldt dat ook wel voor massale onzin. 

Geen zeldzaamheid in de Nederlandse politiek. 

Het recept om het hier in het ondermaanse vrolijk te houden (naar mijn smaak): oprechte en warme belangstelling voor alle andere toevallige passanten in deze wereld. Als je de ander leert kennen, blijkt er in de meeste mensen ook een persoon verscholen te zitten. Ieder met zijn eigen verlangens en angsten. 

De Amerikanen kennen een prachtige uitdrukking die dat
kernachtig samenvat: what makes him tick.

Als je weet wat de ander drijft, is het makkelijker ‘er wat aan te doen’. Een vijandbeeld zonder inzicht in de reden van het tikken, heeft nog nooit geleid tot een betere wereld. Wel tot een lekker overzichtelijk gesimplificeerde wereld.

Alleen is dat naar mijn smaak geen oplossing voor de uitdagingen die we ondervinden.

Over die smaak valt voldoende te twisten. Maar dan wel graag relaxed met een drankje en wat knabbels bij de haard. Die barricaden zijn zo tochtig. 

Maarten Prinsze

notaris Prinsze Notariaat