Met z’n allen volhouden – Niks nieuws onder de zon

In: Column | Editie:

Maarten Prinsze maakt ingewikkelde zaken begrijpelijk. Of het nu om recht, onroerend goed of erfenissen gaat. Dat doet hij in zijn notariaat en ieder kwartaal in een column voor Lifestyle Almere.

Nieuw. Aan het begin van een nieuwe zomer. Nadat we geen echte winter hebben gezien. Om me heen hoor ik allerlei opgewekte geluiden, niet nieuw, waarbij met volle overtuiging het standpunt wordt aangehangen, dat de komende zomer dan wel nat, koud en miserabel zal worden. Een béétje Calvinist moet zich natuurlijk verlekkerd in het besef van zijn zondigheid kunnen wentelen: dat betekent dat je voor een mooi zonnig weekeinde in maart gestraft moet worden met een rotzomer. Maar misschien is het een goed idee een nieuwe weg in te slaan. Misschien werkt het met zomers wel hetzelfde als met een economische crisis: als we nou gewoon doen alsof die er niet is, en dan ook de klimatologische omstandigheden negeren en gewoon doen alsof het vanaf mei zomer is? Ik maak me sterk dat we, als we dat met zijn allen volhouden, zowel de crisis als een koude zomer kunnen verdrijven.

Deze positieve grondhouding biedt een scala aan ongedachte mogelijkheden: denk even mee…

De woningmarkt zit op slot. Dat is de schuld van de crisis, die op zijn beurt weer de schuld is van ons onverantwoorde monetaire gedrag waardoor de banken in de problemen kwamen. Of was het andersom, en was het onverantwoord beleid van de financiële sector verantwoordelijk voor de crisis omdat we geld uitgaven dat we niet hadden? En trouwens: als we dat nou nooit hadden ontdekt en gewoon door waren gegaan met dat gedrag, was er dan eigenlijk wel een crisis geweest?

Lang geleden zei een nuchtere Fries tegen me: ‘Achteraf kijk je een koe eh, etc.’ Terugkijkend weten we allemaal wat we fout deden en waar het mis ging. Maar de oplossingen die worden aangedragen zijn allerminst eenduidig. Zoveel zielen, zoveel oplossingen, zeg maar. Wat me brengt bij mijn afsluitende tegeltjeswijsheid: Generaals vechten altijd de vorige oorlog. Volgens mij geldt dat ook voor alle strategen die een uitweg uit de crisis bedenken: de oplossingen die zij aandragen, zijn oplossingen voor problemen die er ooit waren. Niet voor de uitdagingen die vóór ons liggen. Wat dat betreft dus niks nieuws onder de zon.

Maarten Prinsze

notaris Prinsze Notariaat