Het resultaat van gelijk is verschil

In: Column | Editie:

Tekst:

Yvette van Ree woont en werkt in Almere. Ze heeft twee puberzoons, van wie de oudste inmiddels in Eindhoven studeert. Yvette heeft in de afgelopen twee decennia Almere zien ontwikkelen, is betrokken bij sociale onderwerpen in onze stad en verhaalt daarover in Lifestyle Almere.

Het thema van dit nummer is ‘Gelijk’. Maar wat is gelijk? Daar kun je veel invullingen aan geven. Benader ik het van de filosofische kant, dan kom ik steeds meer tot de conclusie dat het woord met zichzelf in strijd is. Wanneer er gelijk is, is er immers ook de tegengestelde kant, het ongelijk. Deze twee houden elkaar altijd in balans. Wanneer iemand gelijk heeft, is er een ander met ongelijk.

Een tijdje geleden hoorde ik iemand zeggen: ‘Ja, je hebt nu eens géén gelijk…’ Degene die dit riep was heel blij, omdat zij voor de verandering het gelijk aan haar zijde had. Aan de andere kant lijkt het erop, dat de ander eigenlijk altijd gelijk had en nu eens niet. Dus, teleurstelling, gezichtsverlies en een deuk in het zelfvertrouwen aan die zijde.

Waar in veel gevallen het ‘gelijk zijn’ en ‘gelijk hebben’ als iets positiefs wordt beschouwd, is er dus wel degelijk ook een keerzijde. Bovendien gaat ‘gelijk krijgen’ vaak ook gepaard met veel overtuigingskracht, discussie en in sommige gevallen zelfs ruzie. Zwak tegen sterk, man tegen vrouw, ouder tegen kind, baas tegen medewerker, overheid tegen burger: de ongelijkheid in deze vergelijkingen stráált er vaak vanaf. Gelijk hebben of krijgen gaat veelal ten koste van de ander of iets anders. Waar is dan de gelijkheid? De consensus? Het identieke? Het ‘net zo belangrijk’ zijn?

Ook wanneer we kijken naar het zichtbare ‘gelijk’, kom ik tot een vergelijkbare ontdekking. Daar waar een pad, weg of veld geëgaliseerd is – gelijk gemaakt dus – vind je altijd op een andere plek een berg grond, afval of stenen. Ook hier levert het gelijk van de ene plek een ophoping op een andere plek op.

Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat ‘gelijk = geen verschil’ in een bredere context niet klopt. Waar gelijk is, is altijd ongelijk. Er is altijd een underdog. Een groter verschil dan bij gelijk, of misschien het resultaat van gelijk, kan er niet zijn!