Er is weer eens tumult in Nederland

In: Column | Editie:

Maarten Prinsze 

maakt ingewikkelde zaken begrijpelijk. Of het nu om recht, onroerend goed of erfenissen gaat. Dat doet hij in zijn notariaat en ieder kwartaal in een column voor Lifestyle Almere.

Tumult in Nederland gaat altijd over sport. Of over politiek, maar daar hebben we het nu niet over. Om te beginnen gaan we in Brazilië weer meedoen aan een toernooi, en houdt het hele land de billen samengeknepen. Het wisselt per toernooi, maar dit toernooi zien we met gemengde gevoelens tegemoet. Voor de verandering is dit keer niet de heersende opinie dat we wereldkampioen moeten worden omdat we briljant zijn, nee: we moeten hard aan de bak als team en dan kijken waar het schip strandt.

Mijn gedachten gaan dan altijd terug naar een EK, of liever twee EK’s: 1988 en een ander jaartal dat ik verdrongen heb. In 1988 werden we kampioen omdat Wim Kieft in een beslissende wedstrijd tegen Ierland, in de laatste minuut zo’n beetje, scoorde in buitenspelpositie. Daarna speelden we bevrijd en met lef.

Dat andere toernooi wat ik verdrongen heb, werd gewonnen door Denemarken. Denemarken werd van zijn badmat aan het zwembad aan de Costa del Sol afgerukt omdat er een land uitviel. En vervolgens werden ze gewoon kampioen. Gewoon ontspannen en met lef voetballen.

Het andere tumult ontstond gisteren: Almere gaat niet de schaatshoofdstad van Nederland worden. Niet genoeg geld.

Nou, dat kan gebeuren. Wat mij vreselijk stoort is de verkneukelende ondertoon in sommige reacties. Mensen in Almere hebben lef getoond en hun nek uitgestoken om te kijken of ze iets moois konden realiseren. Daarbij gingen ze op bijzonder lange tenen staan in het Baskenland van Nederland: Friesland. Daar vinden ze namelijk dat ze het alleenrecht hebben op schaatsen en alles wat daarmee samenhangt.

Nu het niet gelukt is om de financiering rond te krijgen zijn er dus mensen die lopen te kneukelen. Ik vind dat een typisch calvinistisch trekje: als je het lef hebt om tegen de gevestigde orde in te gaan, verdien je het om op je bek te vallen: hoogmoed komt voor de val. Mag ik bij deze mijn bewondering uitspreken voor eenieder die in staat is om ‘out of the box’ te denken, in uitdagingen en niet in problemen?

Met lef dus.

Maarten Prinsze

notaris Prinsze Notariaat