Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column, Culinair | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als “Eetschrijver”, is freelance culinair journalist. Op zijn blog www.eetschrijver.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na “Weg van de supermarkt” en “het Antidieetboek” schrijft hij momenteel aan een volgend boek.

Onlangs moest ik voor een operatie een paar dagen het ziekenhuis in. Niets ernstigs, hoor, leuk is anders maar ik knap alweer prima op en de wereld is nog niet van mij af. Maar je bent Eetschrijver of je bent het niet en dat merk je vooral rond etenstijd. Die mááltijden, mensen… Zo kleurloos als het op die droevige bordjes lag, zo smakeloos bleek het bij elke hap. En echt evenwichtig was het ook bepaald niet. Wat dat betreft heeft de tijd helaas nogal stilgestaan.

En dat snap ik dus niet.

Ik bedoel: doel van een ziekenhuis is om je zo snel mogelijk weer gezond te maken. En een belangrijke bijdrage daartoe wordt geleverd door wat je eet. Dan lijkt me voedsel waar je trek in hebt een eerste vereiste, naast die broodnodige variatie.

Ik heb mij maar eens even ingelezen en het blijkt dat er in Nederland in 2021 door de Alliantie Voeding in de Zorg een convenant is gesloten ‘Goede Zorg Proef Je’, waarbij de ziekenhuizen zich ertoe verbonden in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers én medewerkers. Nou, dat lijkt me dus eerlijk gezegd niks te vroeg.

Maar raad eens? Van de 149 ziekenhuizen die het convenant ondertekenden, hebben er precies 30 verklaard die doelstellingen in 2022 ook te halen. Twintig procent! En ruim driekwart van de ziekenhuizen had dus kennelijk iets van: ‘Huh? Gezonde voeding? Wat een origineel idee! Maar daar zijn we wel wat door overvallen, dus we hebben wat extra tijd nodig. Bijvoorbeeld tot 2030. Dat begrijpt iedereen!’ 

Nou nee, dat begrijp ik dus niet. Maar dat ligt ongetwijfeld aan mij. Enfin, voor de meeste mensen die binnenkort in het ziekenhuis belanden, blijft het dus nog even bij die kleurloze, vreugdeloze happen die nou niet bepaald erg goed voor je zijn.

Toch maar even gekeken hoe dat nou zit in het Flevoziekenhuis, in onze eigen stad waar men in de rest van Nederland nog vaak een beetje laatdunkend over doet maar waar ik dus helaas niet lag. Want raad eens?

Ons ziekenhuis bevindt zich dus gewoon in de voorhoede! In mei 2022 is aan alle voorwaarden van het convenant voldaan. In het Flevoziekenhuis krijg je voortaan vooral gezonde voeding en de gezonde snacks liggen vooraan.

Kijk, dat hebben we in Almere weer mooi voor elkaar. En nu maar hopen dat het eten ook nog lekker is. Maar dat zal toch wel…?