Klein, maar héél fijn

In: Almere | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Almere Haven is een gezellig dorp. Het oudste stadsdeel van Almere ademt een volstrekt eigen sfeer. Je vindt er ambachtelijke winkeltjes, die met passie hun verhaal uitdragen. Ook als het om vers en gezond eten gaat. Havenaren, Almeerders en zelfs buitenlui hebben deze ‘versgroep’ al ontdekt. Ook in Almere Haven krijgt klein maar fijn een bijzonder smaakvolle betekenis.

Slagerij Verhoef

Over drie jaar bestaat Slagerij Verhoef 100 jaar. De opa van de vader (!) van Gerwin Verhoef startte de slagerij in 1923 in Amsterdam. In 1986 vestigde het bedrijf zich in Almere Haven en vanaf die tijd won het vele prijzen. Van ‘de leukste en lekkerste slagerij van Flevoland’ tot hoofdprijzen voor de vele zelfgemaakte, ambachtelijke producten. ‘Het geheim van de smid? Kwaliteit leveren en passie er in stoppen,’ vertelt Gerwin. ‘We doen het samen, zeg ik altijd. Samen met de klant, die ons advies thuis goed moet opvolgen. Samen met leveranciers, met wie we soms al 35 jaar zaken doen. En samen met collega-ondernemers, zoals de nieuwe groenteman. Samen staan we sterk.’

Slagerij Verhoef | Kruisstraat 68 | Almere Haven | www.slagerijverhoef.nl 

De Kaasmakerij

‘Wist je dat er eigenlijk maar 3 soorten kaas zijn? Goudse (mooi en smedig), Leidse (speciale, magere kazen) en Edammer (rond van fatsoen, hard van binnen).’ Ardaan de Groot runt al 15 jaar De Kaasmakerij en weet er echt alles van. In zijn onlangs verbouwde winkel vind je meer dan 100 Nederlandse en 150 buitenlandse kazen. Er vinden regelmatig proeverijen plaats. ‘Als je iets doet, moet je het goed doen’, is de overtuiging van Ardaan. Hij weet van elke kaas wel een verhaal te vertellen. Verhalen die hij graag deelt. Samen met zijn team won Ardaan onder meer het Gouden Kaasmes en andere prijzen als Beste Boerenkaasspecialist. Smaakt naar méér, Ardaan!

De Kaasmakerij | Marktstraat 9 | Almere Haven | www.dekaasmakerij.nl

De Koopman groente & fruit

Filialen van De Koopman groente en fruit zijn er door heel Nederland. En sinds maart 2020 is er ook eentje in Almere Haven. Je vindt er allerlei groenten, fruit, noten en tapas, tegen dagprijzen. De Koopman heeft namelijk een eigen groothandel. Je komt er dus ook regelmatig verrassende producten tegen, en zelfs ongesorteerde groente en fruit, rechtstreeks van de boer. Die boer ontvangt een eerlijke prijs, en klanten betalen nooit teveel. Zoek je een lekkere aardappel voor een overheerlijke stamppot? De Koopman weet je precies te vertellen hoe de verschillende aardappelsoorten smaken. En wist je dat De Koopman vershoudgarantie kent? Vraag er maar eens naar.

De Koopman | Kruisstraat 2-6 | Almere Haven

Hendriks Visspecialiteiten

Het is één van de oudste verswinkels van Almere. En de enige die vanaf het begin, 40 jaar geleden, nog steeds volop draait. Op dezelfde plek, in hetzelfde pand. Vier jaar geleden nam Hendrik Ekkelenkamp de viswinkel aan de Marktstraat over. Inmiddels kent hij veel klanten bij naam. ‘Het dorpsgevoel, het praatje, de gezelligheid: dat is Almere Haven. Hier ben je geen nummer.’ Klanten uit Almere en omstreken komen er ook voor bijzondere vissoorten als griet, zeeduivel en tarbot, naast natuurlijk de scholletjes (die nu lekker op z’n vetst zijn!). En paling? ‘Jazeker, die fileren en roken we zelf heel zacht onder de 70 graden’. Het water loopt ons in de mond…

Hendriks Visspecialiteiten | Marktstraat 20 | Almere Haven