Buitenvaart – Er is Nog veel onbekend gebied waar Almere tot bloei komt

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Eigenlijk is het te bizar voor woorden: Almere is de enige grote Nederlandse gemeente met een glastuinbouwgebied en… vrijwel niemand die het weet! Dat moet echt hoognodig veranderen.

Onbekend maakt onbemind, maar raar is het wel, want een glastuinbouwgebied is een rijkdom die best op waarde mag worden geschat. Maximaal gebruik van lokale producten is momenteel immers hot, en er zijn nog tal van andere voorbeelden op het gebied van duurzaamheid. Denk maar eens aan de warmteproductie. Waarom kijken we er dan langs in plaats van er trots op te zijn? Onder het glas van de kassen in het gebied Buitenvaart gebeuren immers prachtige dingen. Lifestyle Almere deed een rondje en werd er bijzonder blij van.

Goudriaan Rozen

Hans Goudriaan kweekt in zijn kassen de prachtigste rozen. Helaas heeft de Nederlandse rozenteelt flinke buitenlandse concurrentie te duchten. Bijvoorbeeld vanuit lagelonenland Kenia, van waaruit vooral in de wintermaanden enorme hoeveelheden rozen worden ingevlogen. Dat is niet bepaald duurzaam, maar daarvoor heeft de prijsbewuste Nederlander helaas niet heel veel belangstelling. Bij Goudriaan zijn duurzaamheid en kwaliteit kernwaarden. En hoewel het bedrijf een groot deel van haar productie bij de veilingen afzet, heeft het ook een stalletje waar consumenten de bloemen kunnen aanschaffen. ’Oh, en aardbeien,’ lacht Goudriaan. ’Een uit de hand gelopen hobby van me. Ik ben en blijf tenslotte zoon van een aardbeienteler.’

Efibia

Sinds 2014 groeien in de kassen (3 ha) aan de Hugo de Vriesweg 20, waar voorheen rozen werden geteeld, biologische groenten, kruiden en eetbare bloemen. Het bedrijf is trots volledig biologisch te werken, met een eigen zaadproductie en met speciaal harmonisch Efibia-water. Hier hebben vooral de seizoenen nog waarde: na de courgette en paprika de worteltjes, uien en kolen, en in de winter de veldsla, prei, boerenkool en spruiten. Op Facebook zie je wat er per week verkrijgbaar is. Ook leuk is een aantal vergeten groenten, zoals snijbiet en koolrabi. Tevens kun je er terecht voor sappen, soepen en sauzen. Openingstijden: op woensdag en vrijdag van 13.30-17.00 en op zaterdag van 10.00-12.30.

ONZE Volkstuinen

Ron van Zwet is trots op zijn unieke concept: volkstuinieren onder glas, beschermd tegen weer en wind en met een betere opbrengst. Het fenomeen volkstuin is enorm in opkomst – we berichtten er al over in het vorige nummer van Lifestyle Almere – maar desondanks zijn er bij ONZE nog steeds enkele plekjes vrij. Ron, die op persoonlijke titel in zijn kassen groenten teelt voor Brasserie Bakboord, vindt de volkstuin bij uitstek een fenomeen met een sociaal karakter en alleen al dáárom essentieel. Ook de educatie op basisscholen (de Goede Herder, Aurora) vindt hij belangrijk: ’Heerlijk om kinderen – en ook vaak hun juffen – voor het eerst een spruitjesplant te laten zien!’

Kwekerij Paridans

Hans van Lammeren heeft een resolute keuze gemaakt: met zijn sierplanten mikt hij op de directe verkoop aan consumenten, die naar zijn zeggen steeds beter de weg naar zijn bedrijf te vinden. Zijn kernwaarden zijn kwaliteit en diversiteit: ’Ik heb petunia’s en begonia’s in kleuren die je in tuincentra niet snel zult vinden, en die met de grootste zorg worden geteeld.’ Daarbij vindt Van Lammeren de beleving en het verhaal belangrijk: hij vertelt graag wat de pluspunten zijn van kopen bij de kweker. ’Het is amper verder rijden en je hebt er zoveel méér aan,’ stelt hij.

De Bouquetterie

Martine van Beekum zag begin dit jaar een gat in de markt: nergens waren in Buitenvaart bloemstukken en boeketten verkrijgbaar. Op Valentijnsdag dit jaar opende de onderneemster, opgegroeid op de rozenkwekerij van haar ouders in het gebied zelf, haar Bouquetterie. Haar creaties met hun volstrekt eigen karakter maakt ze van bloemen uit het gebied of in elk geval uit Nederland. ’Wat je in de super ziet staan, heb ik per definitie niet,’ zegt ze. ’Bovendien zijn mijn bloemen veel verser en heb ik groen dat je elders niet vindt.’ Martine verzorgt ook rouw- en bruidsstukken.

De Huyskweker

Ook Laurens Bijl maakte een duidelijke keuze. Hij sloot zich aan bij de overkoepelende organisatie De Huyskweker: kwekers die door heel Nederland rechtstreeks aan particulieren en bedrijven leveren. ’Ik hou van het directe contact met de mensen voor wie mijn planten en bloemen bestemd zijn,’ zegt hij. ’Ik vertel hen graag over alle pluspunten zoals duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, beleving, uitbundige bloei, persoonlijke begeleiding en advies.’ Ook groenten zijn bij De Huyskweker bij de bron verkrijgbaar: paprika’s, aubergines en komkommers die in de grond groeien in plaats van op substraat. ’En dat verschil proef je echt wel,’ glundert Bijl.