Wereldberoemd in Almere – Villa van Vijven

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Vanaf de Gooimeerdijk is Villa van Vijven nauwelijks te missen. Met zijn vlammende oranje uiterlijk is het misschien wel ’t bekendste villacomplex van Almere. Een aangenaam nieuwbouwplaatje dat met een prestigieuze architectuurprijs-nominatie op zak met opgeheven hoofd regeert. Het is een lust om in te wonen: veel ruimte, en uitzicht over het Gooimeer. Iets voor jou? Eén van de vijf appartementen staat te koop.

Beginnen jullie hier een commune? ‘Die vraag kregen we tijdens de bouw regelmatig te horen,’ lacht bewoner Bob Krone. Zeven jaar geleden stond collectief particulier opdrachtgeverschap in Overgooi duidelijk nog in de kinderschoenen. Trots turen hij en partner Paula vanuit de voortuin omhoog naar de immense villa. ‘NEXT Architects ontwierp vijf unieke landschapsappartementen, die eruit zien als één villa,’ gaat Paula verder. ‘Een nominatie voor de architectuurprijs van het Nederlands Architectuurinstituut bleef niet uit.
Helaas grepen we net naast de hoofdprijs. Die ging naar het imposante gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. Geen schande om van te verliezen.’

Jenga voor gevorderden

Het ontwerp is zeer doordacht. Bob: ‘Vanuit ieder appartement heb je uitzicht in alle windrichtingen.’ Om dit te creëren ontwierp de architect de appartementen op de eerste verdieping als vijf lange stroken. De verdieping daarboven werd een kwartslag gedraaid. Om de middelste woningen van voldoende daglicht te voorzien, kwamen er openingen voor daklichten en vides. Het doet denken aan het Jenga-spel. Je blijft puzzelen om ruimtes te creëren. 

Fijne ontmoetingsplaats

We lopen om het gebouw heen. Bob wijst naar de achterzijde. ‘Vanuit iedere woning loop je direct de achtertuin in. Een belangrijk punt uit ons gezamenlijk pakket van eisen.’ Om dit te realiseren werd het gebouw opgetild. Onder het complex ontstond zo een gemeenschappelijk plein, waarvandaan vijf individuele opgangen naar de woningen leiden. ‘Het is een fijne ontmoetingsplaats geworden. Ook leuk voor de kids om te spelen, en ideaal om overdekt te klussen.’

Winnende combinatie

De architecten nodigden alle bewoners uit voor een kleurensessie. Lang hoefden ze er niet over na te denken. Iedereen was het erover eens dat de buitengevels vlammend oranje moesten worden. ‘Grijs was te trendgevoelig, en groen te lastig om af te stemmen met de andere tinten uit de omgeving. Oranje vormde de ideale combinatie met de strakblauwe lucht en het groene polderlandschap.’ In 2008 bracht de schilder de markante kleur aan. Vergelijkingen met het WK werden snel getrokken. ‘Gelukkig hadden wíj wél de winnende combinatie,’ lacht Bob.

Aangenaam licht

Paula steekt de sleutel in het slot van de voordeur. Na een uitnodigend gebaar stap ik de hal in. Via een rechte trap komen we in een grote, lange ruimte. Het is hier aangenaam licht. Direct valt een vrij in de ruimte geplaatst blok op, waarin allerlei functies samenkomen. Het toilet, de bijkeuken en een badkamer. ‘Heel handig: we kunnen het kantoor aan de voorzijde van het huis ombouwen tot logeerruimte,’ vertelt Paula. ’Ook maak je hier makkelijk twee slaapkamers van. Zo heb je alles bij de hand. Ideaal!’

Kleurrijk

Achter het blok is de keuken. De gele wanden stralen vrolijk in het zonlicht, dat door twee enorme daklichten naar binnen straalt. Naast de keuken staat een achtpersoons eettafel, omgeven door een verzameling designstoelen. Gastvrij trekt Bob er eentje voor mij naar achteren. Ik neem plaats. Vanaf hier overzie ik de woonkamer en dringt het prachtige uitzicht op de tuin pas goed tot mij door. Bob somt het op: ‘Je hebt hier de luxe van vrijstaand wonen, met de veiligheid van een rijtjeswoning.’

Vuurplaats met barbecue

Belangrijk voordeel van dit huis is, volgens Paula, dat er weinig contactgeluiden zijn. ‘Veel bewoners bespelen een instrument. Daar horen we niks van! We zijn een hechte groep. Niet dat we de deur bij elkaar platlopen, maar de sfeer is uitstekend.’ Feestjes geven is geen probleem. De tuin beschikt over een vuurplaats met barbecue. Een heerlijke plek waar je, afgeschermd van publiek, een gezellige avond kunt doorbrengen. De privétuinen zijn afgezet met een hoge heg. ’Onze tuin is volledig ingericht in Japanse stijl. We hebben zelfs een vijver met van die snelle zwemmers. Geen reiger krijgt ze te pakken.’ De moestuin en fruitgaard maken het plaatje af. 

Private resort

De bovenste verdieping doet niet onder voor de rest van het huis. Met een ruime masterbedroom, inclusief vrijstaand ligbad en een walk-in closet, waan je je in een luxe hotel. Het is heerlijk toeven in zo’n private resort. De kamer ernaast grenst aan een ruim dakterras. Op het terras tuur ik in de verte. De zeilboten deinen op de golven, terwijl de wind een spelletje speelt met de kwetterende meeuwen. De zon glinstert op het Gooimeer, en in de verte toont Huizen als een stilleven. Prachtig! Voor nieuwe energie moet je hier zijn. De volgende bewoners glijden hier in een warm bad.

  ,