Interieur trendsetter: wat je wel en niet moet doen in 2018

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Zie jij door de bomen af en toe de trends niet meer? Begrijpelijk. Een wereld vol veranderingen, waarin je ook nog eens voortdurend andere rollen op je moet nemen, kan verwarrend werken. Lifestyle Almere vroeg woonredacteur Melanie Parker om de belangrijkste interieurtrends van 2018 op een rij te zetten. Vooral colorblocking is er eentje om uit te proberen.
Al jaren volgt Melanie Parker de interieurtrends op de voet. ‘Naast de broodnodige informatie voor mijn werk als interieurstylist,´ vertelt ze, ´vind ik ´t fascinerend hoe trendwatchers nieuwe trends afleiden uit sociale en economische veranderingen. De mode voorspelling is ook zo’n episch punt. Interieurtrends zijn voor een groot deel af te leiden aan wat er in de modewereld gebeurt. Zo spotte trendvoorspeller Lidewij Edelkoort de ‘trans shaping’ trend.’

Van chaise lounge tot hondenbed

De trans shaping trend wordt aangevoerd door de Donald Trump discussie. In tijden waar meningen en waarheden verder uit elkaar lijken te liggen dan ooit tevoren en je je voortdurend in verschillende werelden en rollen begeeft, zie je dat terug in het modebeeld. Kledingstukken veranderen van vorm en zijn op meerdere manieren te gebruiken. ‘Ik verwacht deze transitie steeds vaker in het interieur te zien. Natuurlijk kennen we de banken die in no time veranderen in een bed, of in het geval van het Delaktig bedontwerp van Tom Dixon voor Ikea, zelfs tot luxueus hondenbed. Maar ook multifunctionele meubelen als garderobe-, boeken- en keukenkast in één gaan we steeds vaker zien. Ideaal voor mensen die wat kleiner wonen.’

Giga gallery wall

Social media als Instagram en Facebook staan er vol mee: the gallery wall. Een wand met schilderijen, fotolijsten en tekstposters. Vaak in neutrale kleuren en netjes geëtaleerd op precies dezelfde afstand van elkaar. En dat tafereeltje hangt dan boven een dressoir. Dit gaat veranderen! Het mag allemaal groter, organischer en kleurrijker. De hele wand mag je vullen met XL prints, en vooral: niet meer zo netjes op orde. Ook de vingerverftekeningen van de kids krijgen een plek tussen de kunststukken. Lekker artistiek verantwoord!

Colorblocking

De trend colorblocking is overgewaaid vanaf de catwalks. En let wel: het is er eentje voor durfals en interieurwaaghalzen. Bij colorblocking gaat het om het opzoeken van kleurcontrasten. Hoe gewaagder, hoe beter. Combineer bijvoorbeeld felle geel-, blauw- en groentinten op één muur. Vind je dat te veel van het goede? Kies dan binnen één kleur voor verschillende tinten. Ton-sur-ton houdt het rustig. Een andere manier om rust te behouden: kies twee kleuren. Zorg je ervoor dat één van die kleuren wit is? Dan is het effect toch lekker zichtbaar.

Hout, hout en nog eens hout

Ben je een natuurliefhebber? Dan is 2018 hét jaar waarin je woonwinkels wil afstruinen, en je jezelf moet afremmen om niet iedere week nieuwe accessoires te scoren. De natuur staat aan de basis van veel woontrends. Denk aan kleuren als donkergroen, okergeel en zandkleuren. Ook zie je veel behang met natuurlijke patronen zoals bloemen en palmbladeren. Wat vooral niet mag ontbreken in je interieur: hout. Materialen als rotan, teakhout en eiken. Voorheen moest je het vooral bij één type houtsoort houden. Hoeft niet meer! Mix & match houtsoorten naar lieve lust. Eindelijk!

Alsof ik in een andere wereld terecht kwam

Unicorns glans trend

Melanie: ‘Deze laatste trend begon bij mij thuis… Nou ja, min of meer. Zelfs in mijn stoutste dromen had ik niet kunnen voorspellen dat mijn man interieurtrendsetter zou worden. Maanden geleden begon hij unicorns te verzamelen. Van holografische T-shirts tot unicornpruiken met carnaval. Hij heeft zelfs onze jongste zoon zover gekregen om unicorn tekeningen en games te maken. Allemaal erg verontrustend! Je kunt je voorstellen dat ik steil achterover viel, toen ik in mijn meest recente zoektocht naar interieurtrends de ‘unicorn glans trend’ tegenkwam. Accessoires met veel kleurrijke glans, glitters en futuristische prints. Alsof ik in een andere wereld terecht ben gekomen…’

Tip van interieur­stylist Melanie Parker van Pluck Styling

Wil je weten of colorblocking iets voor jou is? Schilder één of meer grote stukken karton in een contrasterende kleur en zet die voor je muur. Je merkt meteen of je van geometrische kleur­vakken houdt, en of de kleuren matchen.