Klein en spaarzaam wonen – Zó doe je dat!

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Je gaat het huis uit! Jarenlang draaide je elke zuurverdiende euro twee keer om, zodat je straks een te gekke studentenflat in kunt richten volgens de laatste trends. Of niet… Misschien kies je voor een gedeelde studentenkamer, waarbij je je meubels zo goedkoop mogelijk bij elkaar sprokkelt. Hoe dan ook, vaak is niet alleen de woonruimte, maar ook je budget beperkt. Geen nood. Lifestyle Almere heeft tips & tricks. 

Tip 1 Gebruik lichte kleuren

Als het vloeroppervlak beperkt is, focus dan op het optisch creëren van ruimte. Lichte kleuren reflecteren (dag)licht, waardoor je kamer ruimer lijkt. Uiteraard kun je een alom geprezen wittint kiezen waarmee je een tijdloze, rustige basis creëert. Maar ook beige of pasteltinten zijn prima te gebruiken. Klinkt saai? Behang een muur met een rustig printje of voeg kleur toe met accessoires. Dit geeft diepte en sfeer. Pssst… een ontwerperstruc: heb je een laag plafond? Geef het een lichtere kleur dan de wanden. Met bijvoorbeeld staande lampen kun je het plafond goed uitlichten. Verlicht vooral ook de hoeken. Want vergeet niet: zie je licht, dan zie je ruimte!

Tip 2 Benut alle ruimte

Eigenlijk heb je nooit genoeg opbergruimte. In een kleine ruimte is dat meestal even zoeken. Wees creatief en benut iedere ongebruikte plek. Denk aan de ruimte onder je bed waar je spullen in lades kunt opbergen, of een extra matras voor een logeetje kunt bewaren. Een mooie stelregel: zet niets neer wat je ook kunt ophangen. Dat kan de strijkplank zijn, maar ook je stoere racefiets: hup aan de muur!  Hoe meer vloer je ziet, hoe groter de ruimte oogt. Kies daarom voor elegante, luchtige meubelen. Denk aan een bank op pootjes en een glazen salontafel. Zoek de balans in het benutten van je vloerruimte want grotere, multifunctionele meubelen als krukjes en tafels waarin je ook spullen kunt opbergen zijn ideaal.

Tip 3 Ga voor sfeer

Maak plaats voor betaalbare decoraties en show your style. Gebruik bijvoorbeeld kerstlichtjes rondom je bureau, en plak afbeeldingen op je muur met washi tape. Vind de huiseigenaar helemaal niet erg, want je kunt deze tape zonder beschadigingen weer weghalen. Onmisbaar in dit rijtje van sfeermakers is de spiegel. Leuk als decoratie, maar ook ideaal als optisch vergroter. Draai een spiegel in de richting van een open ruimte en je creëert meer diepte. Spiegels van vloer tot plafond sorteren het grootste effect.

Tip 4 Shop till you drop

Als student kun je de dure designwinkels meestal direct links laten liggen. Zoek liever wat juweeltjes bij de Kringloop of op Marktplaats. Meer ideetjes? Op dagen dat het grofvuil wordt opgehaald, staan de meubelen voor het grijpen. Vergeet niet door de koopjeshoeken te struinen en schroom niet om te vragen wanneer de showroommodellen in de verkoop gaan. Bij winkels als Leen Bakker en Kwantum vind je vaak replica’s van designermeubels voor weinig geld. Ook Ikea heeft prima meubelen en volop opbergideeën. 

Tip 5 Do it yourself! 

Steigerhout blijft het beste materiaal om je eigen bed, bureau of kast van te maken. Bij bouwmarkten vind je zowel nieuw als gebruikt steigerhout. De site van onder meer Praxis staat vol met bouwtekeningen, en op YouTube vind je handige instructievideo’s. Een kind kan de was doen. O ja, omdat je je was voortaan zelf moet doen: gebruik lege wijn- en fruitkratten. Geef ze een likje verf en stapel ze op om te gebruiken als opvouwtafel of kledingkast.
Nog een leuke tip: schroef een paar grove wielen onder een oude pallet en je hebt een salontafel! En van oude skateboards kun je wandplanken maken. Lekker stoer! Zo houd je meteen nog wat pegels over om het Almeerse uitgaansleven in te duiken…

 

Inspiratie nodig voor je studentenkamer? Neem een kijkje op Pinterest en Instagram  voor de leukste do it yourself meubel- en decoratie-ideeën.