Goudkoorts in huis

In: Wonen | Editie:

Tekst:

De majesteit van de metalen is terug! Het is goud, wat er blinkt. Goud mag behang laten glinsteren, gordijnen doorweven en schilderijen omlijsten. En daar blijft het niet bij. Goud baant zich een weg tot dé trendkleur van het jaar: okergoud. Allemaal leuk en aardig, maar wat zegt jouw gevoel over deze trends? Volgen, of toch maar skippen?

De vooraanstaande trendwatcher Lidewij Edelkoort voorspelde het al: er komt een onweerstaanbare hang naar geld en luxe. Dit voorjaar en deze zomer ontstaat de fascinatie voor rijkdom. Je interieur mag weer fonkelen, met accessoires in goudglans en behang met geometrische gouden randjes. Betekent dit dat koper – het metaal dat al jaren de boventoon voert in trendy interieurs – van de troon is gestoten? Wees gerust… Voorlopig kunnen koper en goud samen door één deur. 

Mooie matches

Of je woonstijl nou landelijk, eclectisch, modern of juist klassiek is, goud verrijkt. In een modern interieur combineer je goud met koper of staal. Chique wordt het door beide metalen te combineren met wit, zwart en naturel tinten. In landelijke interieurs combineer je goud met houten accessoires. Houd je van zachte kleuren? Combineer goud met koper en pastel roze. Ook felle kleuren als turquoise, oranje of felroze vormen een mooie match met deze glimmende jongen. 

Less is more

Naast een luxe sfeer creëert goud ook rust en warmte in je interieur. De kunst zit ‘m in de combinatie en de hoeveelheid. Houd het subtiel. Style je huis met een gouden leeslamp of bijzettafel. Of groepeer gouden accessoires. Zo worden het echte eyecatchers, zonder te overheersen of kitscherig over te komen. 

Klassieke revival

De hang naar rijkdom zie je ook terug in de revival van klassieke elementen in huis. Ornamenten en materialen als marmer, metalen en edelstenen steken de kop op. Denk ook aan handgeschilderde decoraties. Betrek je binnenkort een nogal klassiek stulpje, laat die sloophamer maar in de kast. Ook lambrisering is hot!

Okergoud treedt soepel in de voet­sporen van voorganger koperoranje

Selfie-cultuur

Waar komt de fixatie op goud, het lievelingetje uit de jaren 70, ineens vandaan? Na een periode van financiële crisis, natuurrampen en een overvloed aan producten zijn we nu op zoek naar rust en eenvoud, en denken we steeds bewuster na over wat we écht nodig hebben. Tegelijkertijd voeden de verbeterde financiële vooruitzichten de hang naar weelde en luxe. Net als de selfie-cultuur. Goud en glans zijn een uiting van ijdelheid en expressie.  

Trendkleur 2016: okergoud

De fixatie op goud blijft niet beperkt tot accessoires. Uit AkzoNobel’s onderzoek naar kleurtrends borrelde een onbetwiste winnaar naar boven: okergoud. Ieder jaar doet de grootste fabrikant van verven en coatings onderzoek naar wereldwijde kleur-, social- en designtrends. Hierop zijn vele uitersten van invloed. Van beeldende kunst tot techniek, van design tot natuur en van muziek tot populaire cultuur. Goud en goudtinten zijn momenteel volop te vinden binnen de designwereld: in mode, beauty, architectuur en grafisch ontwerp. Voor het interieur was er dus geen ontkomen aan. 

Vertrouwd gevoel van historie

Okergoud treedt met een vloeiende beweging in de voetsporen van voorganger koperoranje, de trendkleur van 2015. Een natuurlijke keuze. AkzoNobel legt het mooi uit. Goud is helder genoeg om de aandacht te trekken en subtiel genoeg om een vertrouwd gevoel van historie op te roepen. Tegelijkertijd oogt het natuurlijk. Kortom: een geeltint die goed te combineren is met andere materialen en kleuren. Zoals ton-sur-ton, met natureltinten of met felle kleuren voor een spannend geheel.

Je interieur vertelt jóuw verhaal

Op het puntje van je stoel

Een inrichting moet een verhaal vertellen. Het verhaal van haar bewoners. Behang is bij uitstek geschikt om van een onbeschilderd pallet een statement te maken en jezelf te laten zien. Doe je dat met goud? Dan kan dat op subtiele wijze. Met strakke geometrische lijnen. Of juist volkomen uitbundig. Met volledig gouden palmbladen als het Kalibo-behang van Elitis. Het vertelt jouw verhaal. In jóuw taal. Om op het puntje van je stoel te gaan zitten, of relaxed naast
te chillen.  

Volg gewoon je gevoel

Woontrends komen en gaan. Van de ene trend hoop je op een net zo snelle ondergang als opkomst, terwijl je van de andere geen genoeg kunt krijgen. Uiteindelijk gaat het om jouw smaak, en die voel je. Volg dat gevoel.

Slaapkamergeheimen

Trends kun je combineren. Zo zijn de verwachtingen voor de slaapkamer hooggespannen. Trendvoorspelster Edelkoort verwacht dat de functie zal veranderden in een extra leefruimte. Een plek waar je graag en langer verblijft. Om te luieren, voedsel te nuttigen of onder het genot van een goed glas wijn de dag door te nemen. Ook de digitale wereld krijgt een plek in de slaapkamer. Internetten, gamen het kan in de slaapkamer. 

Exotische bloemen

Daarnaast voorspelt Edelkoort de verschuiving van buiten naar binnen. Mensen gaan steeds meer naar binnen en nemen in hun kielzog natuurlijke materialen en kleuren mee. Wol, steen, hout en natuurtinten als mosgroen en blauw. Vooral warme blauw- en groentinten zijn in trek. Printen als palmbomen, exotische bloemen en vriendelijke kolibries sieren het behang. 

Bloemetjes en bijtjes

De botanische trend blijft niet beperkt tot de woonkamer, maar reikt zelfs tot ver in de slaapvertrekken. Dekbedovertrekken met flora en fauna prints geven pit aan de ruimte. Posters met botanische prints en meubelen van rotan, bamboe en riet afgewerkt met touw. Om het af te maken kies je voor boomstammetjes als nachtkastje, takken ter decoratie en rieten manden voor je linnen plaids. En vergeet vooral the real deal niet… Planten in frisse poten geven naast een trendy look, net iets meer: rust en gedurende de dag net dat beetje extra zuurstof. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad. Kortom: harstikke gezond die botanisch trend. Kom maar door Tarzan!