Binnen zitten met de feestdagen? Doe eens gek, en vier ze voor de verandering gezellig in de tuin! Puntje van zorg: de wintertuin oogt vaak minder sfeervol dan de woonkamer. Geen nood. Met een decoratieve wintertafel kom je al een heel eind. Haal daarom je terraspotten uit de schuur, en vul ze met winterbloeiers!
De sfeer is buiten relaxter dan binnen
Of je nou binnen of buiten zit, een kale tuin is niet leuk om naar te kijken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je wintertuin een vrolijker gezicht te geven. Met terraspotten of met planten in de volle grond. Het simpelste advies voor een sfeervolle wintertuin is: gewoon niets doen. Nou ja, je terras vegen en de herfstbladeren weghalen is natuurlijk wel handig… Maar laat vooral de heggenschaar in de schuur liggen. De winterbruine halmen van siergrassen hebben sierlijke silhouetten. Doordat ze met de wind mee bewegen, brengen ze speelsheid in de tuin. En verder zijn uitgebloeide hortensiabloemen een pláátje met rijp.
In geuren en kleuren
Wintergroen vult het winterbruin van uitgebloeide vaste planten mooi aan. Bijvoorbeeld dat van de sneeuwbal en de Skimmia. De sneeuwbal zie je in veel tuinen bloeien, met witte bloemschermen die mooi afsteken tegen het wintergroene blad. Een wat lagere wintergroene struik is de Skimmia, bijzonder vanwege de kleurige knoppen. Die zijn rood of wit – afhankelijk van de variant die je koopt – en sieren
de plant de hele winter. In maart verschijnen de witte bloemen, die ook nog eens heerlijk geuren. De
Skimmia is ook geschikt voor een pot.
Andrea’s tips voor een hippe winterbarbecue
‘In januari ben ik jarig en dat vier ik altijd in de tuin, met een winterbarbecue. De sfeer is buiten vaak relaxter dan binnen. Het is allemaal wat gemoedelijker als je niet per sé aan een tafel hoeft te zitten. Het is een leuk gezicht, al die mensen in snowboots, dikke jassen en bontjes. Met de tuinhaard op volle toeren, plus de gasbarbecue en de heaters is het prima te doen. Vorig jaar had ik een Oudhollands thema, met erwtensoep, broodjes rookworst en bakjes ragout. Erg leuk.
Als toetje doen we vaak banaan of appel in folie met boter, suiker en rum. Lekker!’
‘Mijn tuin is ontworpen door Van Raaijen Hoveniers. Zij hebben gezorgd voor een mooie groenblijvende basisstructuur van hagen, bomen en groene planten. Het kost dus maar weinig moeite om het er leuk uit te laten zien. Aan mijn zwartgebeitste schutting hang ik een paar kransen, en op de tafel ervóór leg ik een winters wollen kleed. Dat oogt gezellig. In de potten die
ik erop zet, doe ik alleen witbloeiende planten.
Dat is een tik van mij. Want hé, het moet natuurlijk wel stylish verantwoord zijn…’
Eerst even checken…
Voordat je gaat planten, is het verstandig om eerst even te checken of je terraspotten vorstbestendig zijn. Terracotta bijvoorbeeld vriest makkelijk stuk, maar kunststof en fiberclay kunnen goed tegen vorst. Zorg dat er een gat in de bodem zit, zodat overtollig vocht weg kan lopen. Doe onderin kleikorrels, en voer de pot eventueel met noppenfolie tegen het bevriezen van de grond. Vul de pot met – de naam zegt het al – potgrond. Dat is fijner van structuur dan tuinaarde, zodat het minder snel uitdroogt. Want zowel teveel als te weinig water kan het einde van je plantjes betekenen. Vergeet niet om regelmatig water te geven.
Decoratieve wintertafel
Heb je veel potten, dan kun je een wintertafel overwegen. Verf je schutting in een stijlvolle kleur, zoals antraciet, winterwit of zwart, en zet er een tuintafel(tje) voor. Maak een mooie opstelling van verschillende potten en schalen met winterplanten. Je kunt ze in één kleur houden, of juist kiezen voor een bont geheel.
Kleurexplosie met winterviolen
Winterviolen zijn een eerste keus voor winterpotten, want als weinig andere zorgen ze voor kleur. En echt niet alleen knalgeel of hardblauw: er zijn wel vierhonderd kleuren in de handel! Een meditatief klusje op een zonnige winterdag is het wegknippen van de uitgebloeide bloemetjes. Dan bloeit de rest langer en rijker. Ze doorstaan zelfs strenge vorst, al zullen ze dan wel slap gaan hangen.
Laat je verrassen
Een mooi effect geeft een wintergroen heestertje, zoals de witgroene kardinaalshoed (Euonymus fortunei – Emerald Gaiety), samen met witte violen. Maar potten met alleen violen zijn evenmin te versmaden. Voor een moderne look kies je viooltjes in één kleur. Bordeauxrode violen in een bordeauxrode pot: très chique! Kijk je graag vooruit? Plant er dan alvast een paar bijpassende tulpenbollen tussen. Laat je verrassen in het voorjaar!
4 x stijlvolle wintertuindecoratie
1. Kale struiken opleuken
Waarom zou je alleen een kerstboom versieren? Vrolijk de kale takken van een struik in je tuin op met kersthangertjes van natuurlijke materialen, zoals hout of boomschors.
2. Landelijk wit
Voor een landelijke sfeer kies je een stoere, niet te strakke schaal in een antraciettint. Daarin zet je een paar mooie kerstrozen (Helleborus). Plant ertussen een paar struikjes witte winterheide. Werk tenslotte de rand af met mos.
3. Trendy voor een zonnige plek
Het zilverstruikje (Calocephalus brownii) vind je tegenwoordig vaak in tuincentra. Met z’n zilveren, naaldvormige takjes geeft het een feestelijk effect, bijvoorbeeld in een robuuste, roestkleurige plantenbak.
4. Het ultieme kerstgevoel
Plaats een kerstboom(pje) naast de voordeur en versier die dan samen met de kinderen. Met wat lantaarns, dennenappels en een hertenkop begint het feest dan al bij de voordeur! Staat er een speelhuisje in je tuin? Vergeet dan niet om daar een leuke wintersfeer aan te geven.