Een tuin vol geluksmomenten

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Vertrouwen. Je hebt ’t als kind, zonder erbij na te denken. Naarmate de leeftijd vordert, wordt vertrouwen helaas vaak lastiger. Bij Van Raaijen Hoveniers vormt het al sinds jaar en dag de basis van een goed functionerend team. De ultieme test op dat terrein? Klant zijn bij je eigen hoveniersbedrijf… Lifestyle Almere doet verslag van de tuinrenovatie – of zeg maar rustig ‘de nieuwe aanleg’ – bij Gerard en Marjan van Raaijen, thuis in Almere.

Zo’n vijftien jaar geleden legden medewerkers van Van Raaijen Hoveniers – onder wie Michel de Boer en Benno van de Bijl – de tuin aan bij Gerard en Marjan van Raaijen. Jarenlang genoten Gerard en Marjan met kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden van de 1000 m² grote tuin met allerlei tuinkamers, zwembad, speelhut en vooral veel groen. Toch was het in de winter van 2015 tijd voor verandering. ‘De tuin is ons ontgroeid,’ vertelt Marjan van Raaijen. ‘Er was de laatste jaren te weinig tijd voor onderhoud. Steeds weer ging het werk bij klanten voor.’ Het gevolg? Te brede hagen, een te dik dak van moerbeibomen en te weelderige groei van de beplanting. Ook zakte, ondanks het zorgvuldige grondwerk vijftien jaar geleden, de grond en verharding uiteindelijk zo’n 30 centimeter ten opzichte van het vloerpeil. De tuin is weliswaar tussentijds (deels) opgehoogd, maar het werd tijd om de zaak rigoureus aan te pakken.

De oase van ruimte die ontstond, leidde tot nieuwe ideeën en inspiratie

Bijna helemaal leeg

Niet alleen het groen is de tuin ontgroeid, ook de veranderde levensstijl van Gerard en Marjan is reden om de tuin aan te passen. De kleinkinderen zijn inmiddels te groot voor de speelhut en Gerard en Marjan willen graag meer rust en ruimte in hun tuin. De To-Do-lijst bevat onder andere het ophogen van het terras, het verwijderen van de Romeinse trap bij het zwembad en wat aanpassingen aan het gazon. ‘Maar in de praktijk vielen we van het één in het ander,’ vertelt Marjan. Beetje bij beetje raakte de volle tuin vrijwel leeg. De oase van ruimte die ontstond, leidde tot nieuwe ideeën en inspiratie waarbij alleen de oorspronkelijke zichtlijnen, een paar bomen en het zwembad bewaard blijven.

Elke tuin is anders, maar de lat ligt overal even hoog

Gemaakt door onze timmerman

Stap voor stap kreeg de nieuwe tuin vorm. Er werd gekozen voor één niveau direct aan het huis, met traptreden naar het lager gelegen deel van de tuin en het zwembad, een vast element. ‘We hebben nu een fijne, grote tafel met stoelen onder een parasol,’ vertelt Marjan. In de besloten chillhoek – op de plaats waar eerder de speelhut stond – staat nu een trampoline. Daarnaast staat een maatwerk loungebank en boomstamtafel. ‘De tafel is door onze timmerman gemaakt van een gekapte boom bij een ander project,’ vervolgt Marjan. De draadloze speakers en wifiversterker maken de setting compleet. ‘De kleinkinderen vinden het heerlijk!’

Het overleefde de renovatie niet

Het mediterrane, geelkleurige split maakte plaats voor antraciet halfverharding waarna niet de basismaterialen maar de accessoires voor lichte accenten moesten gaan zorgen. Ook het sprankelende blauw in het zwembad overleefde de renovatie niet. Marjan: ‘Door de toepassing van grijsfolie oogt het zwembad nu rustiger en stijlvoller.’ De voegen tussen de nieuwe terrastegels – opnieuw van grootformaat – werden behandeld, waardoor er minder kans is op overlast van mieren en onkruid.

Geen verschil

Terug naar de ultieme vertrouwenstest. Enerzijds betekende het voor Gerard en Marjan van Raaijen: klant zijn bij je eigen bedrijf. En anderzijds voor medewerkers Michel de Boer en Benno van de Bijl – die vijftien jaar geleden op dezelfde plaats aan de aanleg van de toenmalige tuin werkten: opnieuw aan de slag in de tuin van ‘de baas’. ‘Voor mij was er geen verschil,’ zegt Benno. ‘Het werk moet overal goed zijn.’ Ook bij Marjan van Raaijen waren de verwachtingen niet anders dan anders: ‘Ook al is elke tuin anders, de lat ligt overal even hoog. Onze klanten schakelen ons in op basis van zekerheid en vertrouwen. Dat gaat van creativiteit bij het ontwerp tot een deskundige aanleg met aantoonbaar duurzame materialen en natuurlijk: afspraak is afspraak.’

Je oogst wat je zaait

Vertrouwen is niet op afroep beschikbaar, getuige ook het oude gezegde: ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Eén enkele stommiteit of misser kan een reputatie die gedurende jaren is opgebouwd in één keer teniet doen. ‘Je kunt alleen vertrouwen winnen door vertrouwen te geven,’ zegt Marjan. ‘In onze cultuur is er ruimte voor discussie. Natuurlijk zijn er meningsverschillen, maar die zijn nodig om te groeien, om grenzen te verkennen, verschillen te overbruggen en tot nieuwe inzichten te komen.’ Om in hovenierstermen te blijven: je oogst wat je zaait.

 

Het vergeten seizoen

Het najaar is een perfecte periode voor de aanplant van je tuin. Laat nu een tuinschets maken en geniet er volgend voorjaar maximaal van!

  ,