Kees Tak – Bloemist

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Kan een bloemist Ridder in de Orde van Oranje Nassau worden? Ja, alleen moet zo iemand dan geen gewone bloemist zijn. Kees Tak is het wandelende bewijs: geen gewone bloemist. Ook geen gewone Almeerder trouwens.

Sinds 1982 hebben Kees en Ricky een bloemenwinkel in Almere, eerst vier jaar op het ’s Hertogenboschplein, daarna prominent op de Grote Markt. Behalve bloemen en bloemstukken voor burgers en bedrijven, ontwierp Kees bloemdecoraties voor evenementen. Daar werd hij wereldberoemd mee, en hij sleepte internationale prijzen in de wacht. Vooral met Sint Petersburg ontstond een duurzame en vriendschappelijke relatie. Hij speelde een landelijke rol om de Nederlandse bloemencultuur in Rusland geïntroduceerd te krijgen. Dat leverde hem een koninklijke onderscheiding op. En dat alles leverde ons, de stad, grote bekendheid op. Want waar hij kwam en komt, gaat het over Almere. Over het groen, de ruimte, de bouwmentaliteit, de diversiteit, het mooie wonen. Kees is zelfbenoemd stadsambassadeur en promotor. Internationale bloemenhandelaren vielen zowat van hun fiets toen Kees een Almeers rondje organiseerde. Zo’n mooie stad hadden ze niet verwacht.

Aan die stad en zijn inwoners is Kees verknocht.
Hij was bestuurder, sponsor en presentator voor de muziekfestivals op de Grote Markt, organiseerde culturele hoogtepunten met Corrosia. Ontvangt en doet al 34 jaar de decoraties voor de Almeerse dodenherdenking. Er is een sterke persoonlijke band met zoveel mensen. Door de jaren heen, in tijden van voor- én tegenspoed. Voor sommigen maakte hij meerdere bruidsboeketten, voor anderen ook de rouwstukken. Altijd met een persoonlijke touch. Het praatje in de winkel zullen ze zeker missen, maar met de bloemstukken en decoraties blijft Kees gewoon actief. Hij kan niet anders.

Kees is gefotografeerd naast het Eksternest in Almere Haven, waarvoor hij vroeger voor elke televisie-uitzending van Vara’s Vroege Vogels uit natuurlijke bronnen decoraties vervaardigde.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl