Koffiemomenten delen in Almere Centrum

In: Reportage | Editie:

Tekst:

Er is weinig dat de gemoederen zo bezighoudt als koffie – of sterker nog, het ontbreken ervan. En vlak vooral de sociale rol van koffie niet uit: koffie is bij uitstek iets dat mensen samen brengt. Vijf plekken in het centrum van Almere om karaktervolle koffiemomenten te delen.

Barista Café, Stationsplein

‘De koffie is natuurlijk het belangrijkst,’ vertelt barista Renske Gietema. ‘Wij serveren graag een mooie, ambachtelijke koffie met respect voor het product. Dat is dan ook de reden dat al onze barista’s als zodanig zijn opgeleid.’ Barista Café serveert koffie van een eigen melange, specifiek geproduceerd door een kleine branderij. De melange is ook te koop om thuis koffie van te zetten.

Behalve de koffie is natuurlijk ook de sfeer bepalend voor de beleving. ‘Wij hebben gekozen voor een huiselijke sfeer, waar een heel divers publiek zich thuis voelt. Door die insteek heb je ook helemaal niet in de gaten dat we deel uitmaken van een grotere keten. Dat is precies wat we willen: dat mensen zich op hun gemak voelen.’

Barista Café heeft dagelijks vanaf 8 uur koffie ‘to go’. Vanaf 9 uur kun je er ontbijten, werken (stopcontacten voor laptops zijn aanwezig) of gewoon genieten van koffie met een koekje, gebak of een broodje, allemaal uit eigen keuken. Bij mooi weer is er een ruim en prettig terras.

Behalve koffie bepaalt ook sfeer je beleving

La Donna, Zadelmakersstraat, Passages

Inez van der Scheer moet elke keer weer een beetje lachen als het gebeurt. ‘Dan zie ik iemand naar achter in de winkel lopen en ineens verschrikt kijken met zo’n blik van ‘Oh, nu loop ik hier zo maar een privé gedeelte binnen.’ Leuk is dat, want het bevestigt dat we precies de goede sfeer hebben gekozen.’

La Donna is geen koffiebar van dertien in een dozijn. In feite ís het zelfs helemaal geen koffiebar, maar een gezellige ruimte in een winkel in New Age-parafernalia. Inez: ‘Een plek waar je gezellig even aanschuift aan de keukentafel of neerploft in de zithoek, om rustig te genieten van een kopje biologische koffie of thee, met een plakje van mijn zelfgebakken cake erbij. Niks geen hipstergedoe, gewoon lekker, ontspannen en gastvrij.’

Af en toe soms kun je er even niét terecht. Dan is er een workshop of – elke laatste zondag van de maand – de spirituele beurs. ‘Ook heel leuk, hoor,’ vindt Inez.

 

IJspressi, Schutterstraat, Grote Markt

‘Lekker eten en drinken is emotie,’ vindt Inge de Boer van IJspressi. ‘Wij dragen onze gasten op handen en waarderen het enorm dat zij geluksmomenten vinden in onze koffie- en ijsspecialiteiten. Service, sfeer, ambacht: het moet allemaal kloppen.’

Inge is niet zómaar een barista. Zij is niet alleen gecertificeerd, maar verder ook sensorisch jurylid voor de Nederlandse Barista Kampioenschappen en visueel jurylid voor de Nederlandse Latte Art kampioenschappen. De laatste wedstrijd die ze jureerde was als sensorisch jurylid bij de prestigieuze Italiaanse Barista Kampioenschappen. Het baristateam wordt door haar zelf opgeleid.

IJspressi controleert het complete proces van de ijs- en koffiebereiding. Al het ijs wordt in de eigen ijskeuken in Almere Poort bereid uit verse ingrediënten van topkwaliteit, de koffie – van boon tot kop traceerbaar – wordt gebrand bij een kleine kwaliteitsbrander in Utrecht, en de biologische melk komt van de Natuurwinkel. De taarten van IJspressi komen van een ambachtelijke bakker, en in de winter is de huisgemaakte chocolademelk van Belgische Callebaut een grote hit.

 

Ma Bella Cakery, Citadel 

Hipster-koffiebars waar mensen komen om te werken, zijn er al meer dan genoeg, vindt Tuan Trinh van Ma Bella. Hij koos dan ook voor een volstrekt ander karakter: Ma Bella Cakery is een plek waar levensgenieters komen voor een fijn verwenmoment. Elk bezoek hoort een feestje te zijn, dat de gast met volle aandacht beleeft.

‘We krijgen hier veel groepen die met een high tea een feestelijke gelegenheid komen vieren,’ vertelt Tuan. ‘Een babyshower bijvoorbeeld, een verjaardag of een jubileum. Maar weet je: wat mij betreft zit het leven vol feestjes! Zojuist in de stad geslaagd voor een nieuwe outfit? Even bijkletsen met een vriend of vriendin, die je al een tijdje niet hebt gezien? Gewoon mooi weer of een prima humeur? Maak er een feestje van!’

Dat lukt prima met de unieke en karaktervolle cupcakes, taartjes, wraps en andere lekkernijen die stuk voor stuk in huis worden bereid, op ambachtelijke wijze en met ingrediënten van topkwaliteit. ‘Want voor een mooi verwenmoment is alleen het beste goed genoeg,’ vindt een trotse Tuan.

Alles is huisgemaakt, ook de dressings

 

Drewes Koffie en Thee, Citadel

Mario Drewes doet al twintig jaar in koffie en thee. Aanvankelijk in de Bottelaarpassage en, omdat de business groeide, sinds 2005 aan de Citadel. ‘Prettig, want zo kon ik ook mijn oude beroep van banketbakker weer een beetje oppikken,’ vertelt Mario. 

Het gebak is niet het enige dat huisgemaakt is. ‘Dat geldt voor alles: tot en met de dressings voor de salades. Mijn gasten – en ook de klanten van de winkel – komen niet voor eenheidsworst. Ze willen een beetje thuiskomen.’

Je vindt er dus geen hippe of chique toestanden, maar gewoon lekker en royaal belegde broodjes, en gebak in fijne punten (‘niet van dat truttige’). Liefst honderd soorten thee heeft Drewes in huis, zodat de theekaart regelmatig kan wisselen. ‘Maar wil je iets specifieks proeven, dan kan dat uiteraard altijd. Hetzelfde geldt voor de in huis gebrande koffie: ik heb één soort ‘op de molen’, maar iets anders proeven kan altijd!’ In de week van 18 tot 24 september van dit jaar viert Drewes zijn jubileum. ‘Dat wordt écht heel leuk,’ glundert Mario nu al.