Heerlijke horecaconcepten in Hollands beste binnenstad

In: Reportage | Editie:

Tekst:

Almere is booming. Geen wonder, de titel ‘Beste Binnenstad’ krijg je immers niet zomaar. De ene na de andere leuke winkel of horecagelegenheid rijst op in het levendige centrum. Met formules waar we al lang naar uitkeken. Of van zelfstandigen die hun droom waarmaken. Of anders zijn het ‘oude bekenden’ die verbouwen en uitbreiden. Kortom, het is goed toeven in Almere, zoals onder meer Soof, Par Hasard en De Snackbistro van harte onderschrijven.

Soof! De naam alleen al maakt je vrolijk. In deze g­ezel­lige zaak op de Grote Markt, ge­rund door Olivia Richter, vind je het lekkerste am­bachtelijke Italiaanse ijs. Het wordt door een meester-­ijs­be­reider met liefde en passie gemaakt. En dat merk je. Je hebt wat tijd nodig om alles te kunnen proeven: je kunt namelijk kiezen uit maar liefst achtenveertig (48!) verschillende smaken. Nee, niet stressen, kom morgen gewoon terug voor de volgende soorten, en de dag daarna… De slagroom krijg je er gratis bij. Probeer vooral de Freaky shakes: over the top milkshakes, kunstig opgemaakt in trendy potten. Pssst, niet vergeten te fotograferen en op Instagram te zetten, want het zijn ware kunstwerkjes. En lekkerrrrrr!

En meer…

Soof ice cream & more is méér dan ijs. Daarom is de zaak ook het hele jaar open. Je drinkt er de lekkerste barista-koffie met keuze uit wel dertig soorten. En voor de theeliefhebbers is er een heerlijk kopje thee. Natuurlijk met een dagvers gebakken stukje taart, want áls we ‘zondigen’, dan doen we dat meteen goed! Genieten van een glaasje wijn op het grote terras? Er staan twintig verschillende wijnsoorten op de kaart. Liever een biertje? Proost! Smakelijke Smoothies? Cocktail in de zon? Wat kan de bartender voor je mixen? Dankzij het verwarmde terras en de verstelbare glazen schermen zit je altijd beschut. Wil je na je shopping-expeditie een hapje eten, dan kies je iets van de menukaart van Lou Streetfoodbar van dezelfde eigenaars, aan de overkant. Bijbabbelen met vriendinnen, een drankje doen met vrienden of gezellig uit met het hele gezin: bij Soof kan het allemaal!

Par Hasard

Almere heeft sinds kort haar eigen Vlaamse frieterie: Par Hasard. Kok Richard van Deijk opende de vestiging in Almere. Met die heerlijke Vlaamse friet in een grote puntzak, waar we tot voor kort voor naar de Amsterdamse Par Hasard moesten. Die puntzak mag je in het mooie eetcafé gerust aan een tafeltje leeg eten. Er staat uiteraard veel meer op de kaart. Alle maaltijden en sausjes worden dagvers bereid en zijn tongstrelend lekker. Van het beroemde Limburgs zuurvlees tot saté, zo mals dat het van je stokje valt. Spareribs die smelten op je tong. De ongeëvenaarde, huisgemaakte frikandellen of een heerlijk stukje Fish (kabeljauwrug) bij je Chips! En niet te vergeten de jammie vegan burger, puur plantaardig, en gemaakt van red carrots. Wil je een salade? Keuze genoeg. Uitsmijter, mosselen (in het seizoen) of een broodje – al dan niet – gezond. Soepje vooraf? Op het bord zie je wat de huisgemaakte Soep van de Dag is. Maandagen, dinsdagen en woensdagen zijn bij Par Hasard trouwens themadagen. Waarbij op maandag de spareribs centraal staan, op dinsdag de saté en op woensdag het Limburgs zuur vlees. Op die dagen kun je er met een fijne korting van genieten.

Muziek in de oren

De bar van Par Hasard is een echte eyecatcher met een enorme keuze aan bier, wijn en sterke drank. Champagne bij je patatjes? Komt voor elkaar! Sowieso krijg je standaard een karaf met water bij je maaltijd. Door de ongedwongen sfeer is Par Hasard voor iedereen toegankelijk. Jazzliefhebbers kunnen er binnen afzienbare tijd hun hart ophalen, want op donderdagavond vanaf 16:00 en op zondagmiddag tussen 15:00 en 18:00 uur kun je gaan genieten van live muziek. Wil je zelf eens komen jammen? Het podium wacht op je. Net als een dankbaar publiek.

Snackbistro

Ze zijn al ruim vijfentwintig jaar een begrip op het Stadhuisplein: Snackbistro (voorheen Kwalitaria). Hele generaties kwamen en komen er tijdens of na het winkelen. Voor lekkere broodjes, de grote keus aan maaltijdsalades en natuurlijk de heerlijke frites met snacks. Je kunt zitten op het grote terras of je maaltijd meenemen naar huis. Nog niet zo lang geleden ging de zaak over van vader op dochter. Jessica Pan kon zodoende meteen haar studie marketing in de praktijk brengen. De twee zaken (er is ook nog eentje in Winkelcentrum Muziekwijk) werden grondig verbouwd met meer ruimte om even gezellig te zitten.

Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze smaken ook nog eens waanzinnig lekker

Trendy gerechten

De zaken lopen goed en het klantenbestand is trouw en vast, vertelt Jessica trots. ‘Maar Almere is gegroeid, er is meer concurrentie en we willen ook een nieuw publiek aanspreken.’ De menukaart werd uitgebreid met een aantal trendy gerechten. Zo is de bistro friet, een zelfbedachte luxe variant van de kapsalon, inmiddels een ware topper. De romige ijskoffie vindt ook gretig aftrek. En voor de premium shakes, met slagroom en gekke toppings, lopen veel klanten speciaal een blokje om. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze smaken ook nog eens waanzinnig lekker. Net als de Bubble Wafel. Een zoete zonde, bestaande uit een soort poffertjes, chocolade, verse slagroom en fruit: overgewaaid uit Azië en een grote hype bij het jongere publiek. En natuurlijk speelt social media een belangrijke rol. Komt er zo’n trendy shake of wafel op tafel, dan kun je niet anders dan er een foto van maken en zo je vrienden of vriendinnen jaloers maken. De menukaart is online te bekijken, met duidelijk aangegeven vegetarische opties, zowel op Facebook als op Instagram.

Op internationale ontdekkingstocht

En de binnenstad wordt nóg gezelliger. De laatste maanden vonden meer horecaconcepten hun weg naar Almere. Op de Grote Markt kun je genieten van de authentieke Marokkaanse keuken in restaurant Marrakech: heerlijke Tajines, couscous­schotels en grillgerechten. Bovendien worden er verse smoothies, Marokkaanse frisdranken en verschillende soorten thee geschonken. De Surinaamse keuken kun je proeven bij Madame Jeanette op het Belfortplein. Ben je vegetarisch of vega­nistisch, dan is het hier ook goed toeven. Er is een ruim aanbod aan vegetarische én veganistische gerechten. De Zuid-Amerikaanse vrolijke invloeden zie je ook terug in het aanbod aan cocktails en de muziek in het restaurant. Ook zo gek op Roti? Wat zul je dan blij zijn met de komst van Roti Mahal in de Bottelaarpassage. Met klassieke rotigerechten, maar ook vernieuwende varianten en meerdere vegetarische opties. Het geheime ingrediënt is de huisgemaakte masala, die de eigenaar vroeger in Suriname met zijn eigen moeder maakte. Je mag Roti hier eten zoals het is bedoeld: met je handen. Het Amerikaanse hamburger & fries restaurant Five Guys verovert Nederland, en ook Almere heeft een eigen vestiging aan het Forum. De verfijnde hamburgers die voor je ogen vers worden klaargemaakt en de in pindaolie gebakken frietjes zijn legendarisch. Deze zomer volgen kattencafé The Coffee Cat en vegacafé The Black Cockatoo. Kortom, ook voor iedereen met lekkere trek valt er in Almere Centrum genoeg te ontdekken. Eet smakelijk!

  ,