Floriade Expo 2022 – De groene route naar 2022

In: Reportage | Editie:

Tekst:

Er moet nog veel gebeuren, voordat Floriade straks de steigers van zich afschudt. Maar als iedereen er met evenveel enthousiasme de schouders onder zet als de communicatoren van Floriade, hoeft niemand zich zorgen te maken. Dan is het bouwterrein van nu binnen twee jaar omgetoverd in een wondermooie plek, waar bezoekers uit de hele wereld hun ogen uitkijken.

Vlak vóór die groene container is een pad naar het water,’ wijst een Floriademedewerker mij welwillend de weg. ‘Na zo’n tweehonderd meter zie je dan het gebouw waar je moet zijn.’ Even later loop ik behoedzaam langs het Weerwater – het pad is vrij smal – en zie ik rechts het paviljoen opdoemen. Over de bergen zand rijden intussen trekkers en trucks af en aan. ‘Het is inderdaad een drukte van belang,’ zegt Almeerder en PR-adviseur Daryl Jie als ik hem de hand schud – bij wijze van spreken dan. ‘En maak je niet ongerust: dat smalle pad is niet de toegang tot Floriade Preview. Bezoekers nemen een heel andere route. Zij stappen vanaf de pier Esplanade in Almere Stad op een boot, die dan zo’n twintig minuten later aanmeert langs het terras van Floriade Preview. En na de rondleiding varen wij hen weer keurig terug naar de beginplek.’ Bezoekers kunnen daarna heerlijk winkelen of op een terras neerstrijken in Almere.

Groene loper van Almere

Projectmanager Communicatie bij Floriade Expo 2022 Annemarie Gerards doet samen met Daryl en Evelyn Rietveld de publiciteit rond de Almeerse publiekstrekker, die overigens deel uitmaakt van een wereldwijde reeks van tuinbouwtentoonstellingen. ‘Tijdens de tocht hier naartoe,’ vult Annemarie Daryl aan, ‘varen bezoekers straks onder meer langs het Dobberende Bos, een kunstproject – geschonken door de Gemeente Rotterdam – dat onderdeel is van Almere’s groene loper: de fraaie verbinding tussen station, centrum en Esplanade.’ 

Het hele alfabet in beeld

‘Er ligt trouwens nog een tweede link met Rotterdam,’ gaat Annemarie verder. ‘De architect. Het Floriadeterrein is een 60 hectare groot park onderverdeeld in domeinen van A tot en met Z, en ontworpen door Winy Maas, de man die ruim tien jaar geleden ook vorm gaf aan de befaamde Rotterdamse Markthal. Op het A-domein staan uitsluitend bomen, planten, struiken en bloemen die, volgens hun botanische naam, met de letter A beginnen. En zo komt op het terrein het hele alfabet in beeld. Is de Floriade eenmaal achter de rug, dan ligt in dit bijzondere park de basis voor Hortus, een nieuwe groene stadswijk in Almere. Dat is straks dus de eigentijdse erfenis voor de stad.’ Aardig om te weten is, dat er zelfs nog een derde link is met de hoofdstad van Zuid-Holland: Floriade Expo 2022 in Almere is namelijk de 23ste wereldtentoonstelling, waarvan de eerste plaatsvond in 1851 en waarvan Rotterdam in 1960 de eerste Nederlandse gaststad was.

Dat is straks de eigentijdse erfenis voor de stad, die het allemaal mogelijk maakt

In de praktijk getraind

‘Floriade Preview, die sinds eind juli voor het publiek toegankelijk is,’ vertelt Annemarie, ‘geeft niet alleen een voorproefje van wat er allemaal gaat gebeuren, maar is voor ons meteen ook een soort try-out. Wij krijgen als team nu de kans om in twee jaar een onderlinge samenwerking te creëren, waarin iedere medewerker straks precies weet wat er van hem of haar wordt verwacht Want de mensen en onze systemen zijn dan in de praktijk getraind.’ Daryl tenslotte: ‘Floriade Preview blijft open tot en met 1 november. Waarna we in april volgend jaar de draad weer oppakken.’

Floriade Preview

Floriade Preview brengt de thema’s van 2022 tot leven en legt de verbinding met Almere en de provincie Flevoland. In het Preview Centre zie je onder meer ‘The Making Of…’, waarin de nieuwste ontwikkelingen in de loop der tijd steeds een eigen plekje krijgen. De drie Preview Labs – Tree Lab, Save Plastics Lab en The Growing Pavilion – geven je een inkijkje in de paviljoens die straks op Floriade Expo 2022 verrijzen.

Zie nú Floriade Expo 2022 groeien!

Reserveer je bezoek aan Floriade Preview op floriade.com 

  • Pak de boot over het Weerwater vanaf Almere Esplanade
  • Bezoek het Preview Centre en de voorproefjes van paviljoens
  • Tour met de trein over het terrein waar Floriade wordt gebouwd
  • Geniet van het uitzicht en het groen

Openingstijden

Vrijdag, zaterdag en zondag (t/m 1 november 2020)

Prijzen

Volwassene* € 9,00

Kind 4 t/m 12 jaar* € 7,00

Kind t/m 3 jaar Gratis