Schuilt er een succesvolle belegger in jou?

In: Overig | Editie:

Tekst:

Ben je met het oog op de lage spaarrente op zoek naar een alternatief? Beleg je geld wereldwijd, en behaal – als het een beetje meezit – een hoger rendement op je vermogen. Verlies daarbij echter niet de risico’s uit het oog.

Eind jaren ’90 lokten torenhoge rendementen veel particulieren naar de beurs. Toen de aandelenkoersen in 2008 fors onderuit gingen, haakten zij echter massaal weer af. Jarenlang bleef de schrik erin zitten. Maar inmiddels is het tij gekeerd. De spaarrente, die al langere tijd historisch laag is, maakt beleggen opnieuw aantrekkelijk. Het kán weer anno nu! Dat merken ze ook bij de Rabobank en ABN AMRO.

Hoe hoger, hoe groter

‘Wij zien de laatste tijd dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in beleggen,’ zegt Dick van Schalkwijk, manager Private Banking bij Rabobank Almere. ‘En daar zijn dus ook veel cliënten bij die nooit eerder hebben belegd.’ Beleggen is inderdaad weer bespreekbaar, weet ook Mathijs Smit, kantoordirecteur bij ABN AMRO Almere: ‘Mensen gaan op zoek naar alternatieven voor de lage rente die ze op hun spaarrekening krijgen.’ Anders dan bij ‘veilig’ sparen liggen de rendementen bij beleggen nooit vast. Wel kun je stellen: hoe hoger het verwachte rendement, hoe groter het risico.

Verschillende manieren

De vraag is dus altijd of je bereid bent om voor een mogelijk hoger rendement een hoger risico te lopen. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen. De ene beleggingsvorm brengt grotere risico’s met zich mee dan de andere. Zo is beleggen in aandelen over het algemeen risicovoller dan beleggen in obligaties. Voor beginnende beleggers zijn beleggingsfondsen vaak interessant, want deze worden beheerd door ervaren beleggingsexperts die de marktontwikkelingen op de voet volgen. Bovendien beleggen ze in verschillende categorieën, waardoor je minder risico loopt. Bijkomend voordeel is dat je met een relatief klein bedrag al in beleggingsfondsen kunt deelnemen. 

Dat levert nauwelijks iets op…

Olav Dirkmaat houdt zich als marktanalist bij GoldRepublic dagelijks bezig met beleggingen. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om zich te verdiepen in de basisprincipes van de financiële wereld, vindt hij. ‘De spaarrente in Nederland is nu 1% of soms nog lager. Dat levert dus nauwelijks iets op. Als je daarbij bedenkt dat de centrale bank een inflatie van 2% nastreeft, en dat je over je vermogen 1,2% belasting betaalt, dan zie je dat er op een gegeven moment een gat in je pensioen ontstaat. Voor iedereen die spaart voor zijn pensioen, is het relevant om alternatieven te zoeken.’ 

Voordat je begint

‘Natuurlijk wil iedereen meer rendement op zijn geld, maar dat betekent nog niet dat iedereen ook een belegger is,’ zegt Dick van Schalkwijk. Hoewel je geen financieel expert hoeft te zijn als je wilt beginnen met beleggen, is het wél verstandig om jezelf eerst een paar vragen stellen. Allereerst: waarom wil je beleggen? Wat is je doel? En minstens zo belangrijk: hoeveel risico wil en kun je nemen? ‘Zorg ervoor dat je een spaarpotje achter de hand hebt,’ benadrukt Mathijs Smit. ‘Voldoende liquide middelen heb je altijd nodig om in je dagelijkse behoeften te kunnen voorzien, en voor  noodgevallen. Als je daarnaast vermogen overhoudt dat je ook nog eens langere tijd kunt missen, dan is beleggen het overwegen waard.’

Focussen op de langere termijn

Als belegger moet je beschikken over een langetermijnvisie. In theorie kun je op de beurs heel snel geld verdienen, maar in de meeste gevallen heb je gewoon tijd nodig voor een mooi rendement. Tien tot vijftien jaar is geen gek uitgangspunt. En daar gaat het bij beginners nog wel eens mis. Dick van Schalkwijk: ‘Veel beginnende beleggers verwachten direct een hoog rendement. Als het resultaat in het eerste jaar tegen blijkt te vallen, haken ze af. Maar voor beleggen geldt juist, dat je je moet focussen op de langere termijn.’

Blijf zitten waar je zit

‘Kijk niet elke dag naar de koersen. Dat zorgt alleen maar voor onrust,’ voegt Olav Dirkmaat daaraan toe. ‘Als belegger moet je af en toe een papieren verlies kunnen verdragen. Als dat gebeurt, moet je juist volhouden.’ Blijven zitten waar je zit dus. En  vraag jezelf serieus af, hoe jij tegenover risico’s staat. Ben je bang dat dalende koersen jouw nachtrust zullen verstoren, dan kun je beter iets anders gaan doen met je geld.

Vorm zelf een oordeel

Beleggen op basis van een hype is ook niet slim. Olav Dirkmaat: ‘Ga niet ergens in beleggen omdat iedereen het doet. Verdiep je eerst in de materie, informeer hoe het werkt. Vorm zelf een oordeel. Dat is belangrijk. Dat kan best lastig zijn, want er is kennis voor nodig over het bedrijf en inzicht in de financiën. Als je je geld laat beleggen door anderen, kijk dan altijd of je fondsbeheerder zelf ook in het fonds zit. Dat geeft vertrouwen. Als jij pijn lijdt, dan lijdt hij immers ook pijn.’ Hij heeft ook nog een tip voor werknemers: ‘Houd rekening met je pensioenfonds. Zoek uit waarin zij beleggen – vaak zijn dat westerse aandelenmarkten – en probeer zelf alternatieve beleggingsvormen te vinden, die wellicht voor een betere balans kunnen zorgen.’ 

Ga niet ergens in beleggen omdat iedereen het doet

Risico’s

Beleggen brengt dus risico’s met zich mee. Maar hoe kun je die enigszins in de hand houden? Een veelgehoorde oplossing is risicospreiding. Olav Dirkmaat is daar echter geen voorstander van. ‘Persoonlijk stop ik mijn eieren liever in één mandje dat ik heel zorgvuldig uitkies. De Amerikaanse econoom Warren Buffet zei
ooit: “Spreiden is een bescherming tegen onwetendheid.” Ik hoop mensen aan te zetten om wat aan die onwetendheid te doen. Mijns inziens moet je bij elke belegging de overtuiging hebben om minstens 10% van je vermogen in die belegging te stoppen. Veel beleggers weten niet wat een goede risicospreiding is. We zien nu dat aandelen allemaal tegelijk stijgen of dalen. Als je dus toch kiest voor een gespreide portefeuille, dan is het vooral zinvol om te spreiden tussen verschillende beleggingscategorieën. Beleg niet alleen in aandelen, maar bijvoorbeeld deels in grondstoffen, deels in aandelen, deels in obligaties en deels in liquide middelen. En kies voor verschillende regio’s, verspreid over de hele wereld.’

Minder diepe dalen, maar ook minder hoge pieken

‘Beginners hebben vaak de neiging om op één paard te wedden,’ zegt Dick van Schalkwijk. ‘Ze denken dat, als een bepaald aandeel het in een jaar heel goed heeft gedaan, dat aandeel in het jaar daarop ook wel succesvol zal zijn. En dan stappen ze daar met relatief veel geld in. Maar daarmee loop je dus een enorm risico. Bij de Rabobank vinden wij het belangrijk dat je een gespreide portefeuille aangaat. Spreiding betekent minder kans op diepe dalen, maar uiteraard is de keerzijde dat je gemiddeld ook minder hoge pieken behaalt. Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk zelf zijn eigen afwegingen maken en besluiten wat het beste is in zijn persoonlijke situatie. Daar denkt de bank graag in mee.’ 

Risicoprofiel

Welke manier van beleggen en welke portefeuille bij je past, is dus van veel factoren afhankelijk. Daarom hanteren de meeste banken een risicoprofiel. Mathijs Smit legt uit: ‘Voordat je begint met beleggen, stelt de bank je een aantal vragen. Bijvoorbeeld over je financiële positie, je beleggingsdoel, je kennis over beleggen en je ervaring op dit gebied. De antwoorden bepalen welk risicoprofiel bij je past.’ Dit risicoprofiel – bij de Rabobank noemen ze het overigens doelrisicoprofiel – geeft dus aan hoeveel risico je kunt en wilt nemen en kan helpen bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille. 

Zelf beleggen of laten doen?

Beleggen kan op verschillende manieren. Veel beginners nemen deel in een beleggingsfonds en laten het beleggen volledig aan de bank over. ‘Beleggen in zulke fondsen geeft rust, want door de spreiding loop je minder risico,’ zegt Mathijs Smit. Heb je genoeg tijd en verder al wat verstand van beleggen, dan kun je ervoor kiezen om zelfstandig te beleggen. Je regelt zelf je aan- en verkopen, de bank faciliteert alleen de rekening. ‘Als je nog niet zo ervaren bent, maar wel zelf wilt beleggen, zou je dit met een klein bedrag kunnen doen,’ zegt Dick van Schalkwijk. Beschik je over een flink vermogen, dan kun je ook met advies van de bank gaan beleggen. In dat geval houd je zelf de controle over je beleggingen, terwijl experts je met raad en daad terzijde staan. 

Zeven gouden tips voor beleggers in spe:

1. Beleg alleen met geld dat je nu en in de toekomst kunt missen, en absoluut niet met geleend geld.

2. Win onafhankelijk advies in. Verzamel informatie op internet en bij adviseurs. Zoek een bank of beleggingsspecialist die je vertrouwt. 

3. Stel eerst je beleggingsdoel vast en houd je daaraan. 

4. Wed niet op één paard. Overweeg risicospreiding. 

5. Verwacht niet dat je binnen een jaar al een hoog rendement behaalt, maar focus je op de lange termijn.

6. Houd een reëel rendement voor ogen.

7. En – last but not least – bedenk altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…

Filmpjes, testjes en nog veel meer 

Op internet is veel informatie te vinden over beleggen. Kijk op www.abnamro.nl bijvoorbeeld. Naast testjes en handige filmpjes vind je daar ook de Beleggers Academy, waar je alle ins en outs van beleggen leert. Interessant voor beginners, maar ook voor experts. 

Benieuwd of er een belegger in je schuilt? Doe dan ook eens de online test ‘Bent u een belegger?’ op www.rabobank.nl/particulieren/beleggen. 

Voor iedereen die meer wil weten over beleggen, organiseert Rabobank Almere periodiek de bijeenkomst ‘Beginnen met beleggen’. Meer informatie: www.rabobank.nl/almere.