Emeke Buitelaar’s – TIME==ART

In: Overig | Editie:

Tekst:

Paul

Paul van Vilsteren is een Almeerse blogger en hij fietst veel. Dat brengt hem langs onmisbare kunst in en rond Almere. Voor Lifestyle Almere schrijft hij daarover in zijn rubriek ‘Paul’. Ontdek de kunst van de stad door Paul’s ogen. 

Ook het college van B&W plakte een middagje mee

De eerste keer dat ik dit kunstwerk zag, in september 2007, was het niet meer dan een maquette op een bureautafel in het stadhuis. De ene wethouder liet het met gepaste trots zien aan de andere. Beide bestuurders werden er wel warm van. Het was het ontwerp van een kunstwerk voor het nieuwe stadscentrum van Almere, dat een jaar eerder was opgeleverd. Het moest een opvallende ontmoetingsplek worden, midden in het Stadshart. Het idee van een stadsklok was van Ad Samuëls, destijds voorzitter van Leefbaar Almere, maar verder ontsproot het werk aan de fantasie van de kunstenaar. 

Emeke Buitelaar liet zich inspireren door de Mayacultuur en de beleving van de tijd. De klok van ruim drie meter hoog staat centraal. Ze heeft de vorm van een vrouw. Daar omheen staan vier bankjes in de kleuren rood, wit, blauw en geel. Ze doen denken aan de banken van Gaudi in het Park Güell in Barcelona; dezelfde organische vormen bekleed met kleurig keramiek. In het strakke stadscentrum van Rem Koolhaas en zijn eigentijdse collega’s, zorgt het zwierige kunstwerk voor een mooi contrast, hoewel het op zichzelf toch ook modern oogt. 

De kunstenares deed er ruim twee jaar over om de stadsklok te realiseren. Ze maakte er een samenwerkingsproject van. De basis is uitgevoerd in massief beton, het mozaïeken deed ze met leerlingen, studenten en vele andere vrijwilligers. Ook het college van B&W plakte nog een middag lang de minuscule tegeltjes en ornamenten op de klok en de bankjes. Pas in februari 2010 werd het kunstwerk geïnstalleerd in de Schuttersstraat, aan de voet van de trap naar het Belfort. Vier jaar later is het verplaatst naar het Belfort zelf. 

Tijd is kunst, is de cryptische titel van het beeld. De klok is een kunstwerk. Dat spreekt vanzelf. En voor kunst is tijd nodig, getuige de ontstaansgeschiedenis van dit beeld. En tijd is niet meer dan een idee, door de mens bedacht om grip te krijgen op ruimte en beweging. Ga, als je tenminste tijd hebt, er maar even bij zitten.
Kijk je vanaf één van de bankjes naar de klok kijkt, dan zie je hoe langzaam de tijd verstrijkt over het gezicht van de kunstenaar.
Zij roept met deze stadsklok op tot bezinning. Laat je niet opjagen. Tijd is kunst. Neem de tijd.

Paul van Vilsteren

Lees meer blogs van Paul
op http://paulvanvilsteren.com