Zomerse cocktails: indruk maken op je gasten

In: Culinair | Editie:

Sfeerbeeld van een roze cocktail in glas met limoen-munt garnering

Tekst:

In 2018 is de cocktail terug van eigenlijk nooit weggeweest. Wil je je vandaag de dag presenteren als een hippe gastheer/vrouw, dan moet je op z´n minst een margarita, een caipirinha, een aperol spritz, een whisky sour en daarnaast ook nog minimaal twee radicaal verschillende G&T’s kunnen maken.

Je hebt ´t mis als je denkt dat het mixen van een cocktail niets meer is dan het bij elkaar mikken van een scheut willekeurige sterkedrank (liefst niet te duur) en één of twee ingrediënten uit de super. Of nee, laten we zeggen dat het op die manier kan, maar dat het op die manier dus echt niet meer kán.

Slechte ingrediënten, slechte cocktail

Om meteen dat laatste even te tackelen: het is een misvatting om te denken dat je bij het mixen van cocktails wegkomt met goedkope ingrediënten, omdat het immers ‘tóch maar voor een cocktail is’
Dat misverstand is de wereld in geholpen door liefhebbers van pure whisky, cognac of andere sterkedrank. Mensen dus, die bij het zien van een fles uit de populaire prijsklasse laatdunkend roepen ‘Hé, dat mik ik wel in de cola’. Het klinkt geweldig snobistisch, en vooral: het is onzin. Net zoals een ketting zo sterk is als z’n zwakste schakel, smaakt een cocktail zo lekker als zijn slechtste component. Dat geldt voor de sterkedrank maar net zozeer voor elk ander ingrediënt. Vergeet bijvoorbeeld ook die tonics uit de tv-reclame om je G&T mee te mixen, want dat draait geheid uit op een kolossale kater. Zo eentje die je bij de eerste slok dus al voelt…

Hogere kunst

Het zojuist in Nederlandse vertaling verschenen boek Cocktailkenner Word Je Zó van de Franse goeroe Mickaël Guidot (uitgeverij Good Cook) geeft een verhelderend inkijkje: hoever kun je gaan in de hogere kunst van het cocktails maken? Of mixologie zoals hij het noemt. In feite klopt dat overigens niet: de bartender is in zijn filosofie degene die de cocktails bereidt, terwijl de mixoloog nieuwe bedenkt en bestaande verbetert. Hoe dan ook, Guidots boek geeft een ongelooflijke staalkaart van de verschillende soorten cocktails die er bestaan: punches, sours, toddy’s, coolers, daisy’s, egg nogs, puffs, bucks, cobblers, rickeys. Duizelt het je nog niet? Dan moet je misschien gaan solliciteren bij een hippe cocktailbar. Dat schijnt heel aardig te verdienen!

Shaken or stirred?

Deze woorden ken je wellicht uit de James Bond-films. 007 was een groot liefhebber van de cocktail Martini, die volgens hem beslist niet geroerd mocht worden maar absoluut uit de shaker moest komen (‘Shaken, not stirred’). Bartenders lachen daar tegenwoordig om, want die weten dat er om te beginnen al verschillende types shakers zijn (zoals de driedelige, de Boston en de Continental). Nee, zo eenvoudig is het nog niet om zelfs maar een béétje snob te zijn. En dan is er nog het ijs. Als gewone stervelingen vragen wij ons af of er ijsblokjes in ons drankje gaan en zo ja, hoeveel. Bartenders weten dat je ijsblokjes ook kunt gebruiken om een glas alvast te koelen, voordat je er de cocktail in schenkt. Ze vullen het hele glas met ijsblokjes, roeren tot er rijp op de wand te zien is en gooien dan het ijs weg. Op dat moment hebben ze de reepjes schil voor de decoratie van het glas al klaar: gesneden, geknepen, gewreven, geflambeerd of verdund.

Leuk repertoire

Wie zich in zijn vriendenkring écht wil laten kennen als cocktailgoeroe, krijgt nog heel wat huiswerk voor de kiezen. Want er komt nog veel méér kijken bij de wetenschap van de cocktail. Maar wie niet zo ver wil gaan, leert een leuk repertoire van een half tot een heel dozijn hippe cocktails uit z’n hoofd, ontwikkelt wat flair in bereiding en presentatie en treedt dan in de spotlights. Succes verzekerd!


Niet kapot te krijgen:

De Margarita

40 ml tequila, 20 ml limoensap, 20 ml tripje sec, fleur de sel, een kwart limoen
– bedenk de rand van het glas voor de helft met een laagje fleur de sel
– doe ijsblokjes in een margaritaglas, om het te koelen
– doe alle ingredienten in de shaker, behalve de limoen
– doe ijsblokjes in de shaker en schud die tot op de buitenkant rijp te zien is
– gooi het ijs uit het cocktailglas en schenk de cocktail erin door een zeefje
– decoreer het glas met de kwart limoen


Hip & happening:

De Espresso Martini

40 ml vodka, 15 ml suikerstroop, 15 mil koffielikeur, 1 espresso, 3 koffiebonen
– vul een cocktailglas met ijs, om het te koelen
– doe alle ingredienten in een shaker, behalve de koffiebonen
– voeg ijsblokjes toe en schud de shaker tot op de buitenkant rijp te zien is
– gooi de ijsblokjes uit het cocktailglas
– gooi het ijs uit het cocktailglas en schenk de cocktail erin door een zeefje
– voeg de koffiebonen toe ter decoratie