Van boer naar bord: hou ‘t kort!

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Dat ons eten uit de supermarkt komt, wordt langzaam maar zeker minder vanzelfsprekend. Steeds meer mensen kiezen voor de korte keten en de pluspunten daarvan: beter voor het milieu, eerlijker en verser. Lifestyle Almere zet drie lokale initiatieven in de schijnwerpers.

Er zijn veel goede redenen om de knop terug te zetten

1 Oosterwold stadslandbouw

Stadslandbouw: je hoort er steeds meer over. Hip & happening dus? Nou nee, want wat in is, gaat doorgaans snel weer uit en dat geldt dus niét voor stadslandbouw. In feite is het zelfs andersom. Tot nog niet zo lang geleden vond landbouw juist plaats in en om nederzettingen. Pas in de laatste twee eeuwen zijn stad en landbouw uit elkaar gegroeid. Er zijn heel veel goede redenen om die knop weer terug te zetten, en Oosterwold is de ideale omgeving om dat te laten gebeuren. Het is de bedoeling dat Oosterwold uiteindelijk zo’n 10% gaat bijdragen aan de voedselvoorziening van Almere.

Wie gaat boeren op eigen erf, doet dat er niet zomaar als leuke hobby bij. Je gaat op minimaal 50% van je kavel serieus aan de slag, en werkt daarbij samen met je buren. Sommige delen van het werk besteed je uit.

Tom Saat en Tineke van den Berg, oprichters van de Stadsboerderij Almere, geloven heilig in Oosterwold. Zij kochten er 41 hectare landbouwgrond – de Vliervelden – en plannen er zelfs een woonerf met een eigentijds, duurzaam appartementencomplex. Zij willen dat, samen met de bewoners, uit laten groeien tot een levende plek. De belangstelling is groot: veel van de appartementen, die komend najaar worden opgeleverd, zijn al aan de man gebracht.

Bij Stadsboerderij Vliervelden verschijnt ook de eerste biologische boerderijwinkel van Almere: deze door Odin geëxploiteerde winkel gaat producten van de boerderij zelf verkopen, naast biologische en biodynamische producten die grotendeels uit de omgeving komen. De bouw startte december vorig jaar.

Kijk op maakoosterwold.nl en vliervelden.nl

VoKo en Regelrecht van de Boer

Almere wordt omringd door enorme arealen landbouwgebied, die de beste producten van Nederland opleveren. Een belangrijk deel van de opbrengst daarvan ging nog niet zo lang geleden in grote vrachtwagens Almere voorbij om ergens centraal in Nederland te worden geveild en daarna, samen met producten van elders uit het land, terecht te komen in Almeerse supermarkten. Dat kan anders, vonden enkele Almeerders.

Het VoedselKollektief Almere (VoKo) koopt biologische producten als groenten, fruit, rauwe melk en eieren rechtstreeks van boeren in onze omgeving. Deze producten zijn voor een eerlijke prijs beschikbaar voor VoKo-leden, die daartoe elke twee weken een bestellijst invullen en hun bestelling op woensdagmiddag komen ophalen aan de Discuslaan in Tussen de Vaarten. Van hen wordt wél verwacht dat ze regelmatig meehelpen met inpakken. VoKo heeft namelijk geen winstoogmerk.

Voortdurend op zoek naar mooie en onderscheidende producten

Een gelijkaardig initiatief is Regelrecht van de Boer van Almeerder Monique Seynen, die voortdurend op zoek is naar mooie en onderscheidende producten, zowel vers als kleinschalig geproduceerd op boerderijen in de omgeving. Haar winkeltje, in de kassen van Onze aan de Hugo de Vriesweg, is elke vrijdag en zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur geopend.

Kijk op productenvandeboer.com/voedselkollektief-voko-almere.html en facebook.com/mo.regelrechtvandeboer

Zelf boeren onder glas

De kassen van Onze dragen niet voor niets die naam. Ze bieden ook onderdak aan een uniek complex van volkstuinen. Zo worden tenminste niet álle kassen aan de rand van Almere Buiten gebruikt als winterstalling voor caravans en campers. Aan de Hugo de Vriesweg is een groeiende groep enthousiaste volkstuiniers actief die de kassen gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn: een gezamenlijke tuin waar het altijd droog is en nooit vriest.

Het is een mooi collectief, waar een gedeelde liefde voor lekkere producten en saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Tijdens vakanties letten de deelnemers bijvoorbeeld op elkaars tuintjes en ook worden er workshops en diverse activiteiten georganiseerd. 

Kijk op onzevolkstuinen.nl

Een gezamenlijke tuin, waar het altijd droog is en nooit vriest

 

Almere kent nog veel meer mooie initiatieven op basis van de korte keten. Kijk bijvoorbeeld eens bij Kersenboertje, waar onder glas de lekkerste kersen worden geteeld, bij Warmoezerij Warrink waar Truus en Hans hun fantastische jam en honing produceren, en natuurlijk op Stadslandgoed de Kemphaan, waar niet alleen allerlei lekkers te vinden is, maar ook allerlei leuks te doen voor het hele gezin.