Oogsten in Almere, driemaal anders

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Waar haal je doorgaans je eten en drinken? Nou, da’s simpel: in de supermarkt natuurlijk, met z’n ruime openingstijden! Voor een groeiend aantal mensen is dat echter steeds minder vanzelfsprekend. Zij zoeken het liever dichter bij de bron. En zij oogsten. Soms zelfs zonder eerst geplant of gezaaid te hebben…

Almere is op eetgebied een stad van uitersten. Er zijn weinig plekken in de wereld waar de supermarkt zo dominant is, als het gaat om het voeden van de bevolking. Tegelijkertijd is Almere ook een voortrekker op het gebied van alternatieve voedselvoorziening. In het vorige nummer schreven we over het ambitieuze project Feeding the City in het kader van de Floriade. In dit nummer willen we één en ander wat dichterbij halen. Driemaal vernieuwend oogsten in Almere!

 

De Wildplukwijzer: Almere als voorloper

Eten uit de natuur. Steeds meer mensen ontdekken het. Het concept kwam in een stroomversnelling door toedoen van een Amsterdamse foodblogger die zich Meneer Wateetons noemt en die samen met Sjoerd Mulder het even leerzame als vermakelijke Handboek voor de Vinex-jager schreef. In het verlengde daarvan ontstond, in samenwerking met de werkgroep Oogsten Zonder Zaaien van Slowfood Nederland, De Wildplukwijzer die laat zien waar in Nederland eetbare natuur te vinden is.

Wie de Wildplukwijzer opent, valt het meteen op: slechts een paar locaties in Nederland hebben meer dan honderd wildpluklocaties, maar Almere steekt met kop en schouders boven iedereen uit met bijna duizend wildplukplekken, bijna 40% van het totale Nederlandse aanbod.

Diversiteit troef

Het is ongelooflijk wat je allemaal zómaar kunt plukken in onze stad. Krentenboompjes en hazelaars in de Eilandenbuurt: check! Walnoten en wilde kers in Haven: check! Lindebloesem en beukennootjes midden in het stadshart: check! Doe er je voordeel mee en bedenk: sharing is caring! Vind je iets eetbaars in de enorme wilde provisiekast die Almere is, voeg dan die locatie zelf toe op www.wildplukwijzer.nl, ook via de App-shop en Google Play!

 

Groentje Cider: een tweede leven voor je fruitboom

Lifestyle Almere maakte kennis met Groentje Cider op de kickoff van Feeding the City. De bevlogen Angela Scheepers vertelde een enthousiaste zaal vol belangstellenden hoe haar project mensen helpt hun fruitboom een tweede leven te geven, als leverancier voor één van de meest trendy drankjes van dit moment: cider!

Hoe het werkt? In een notendop: iedereen – teler of particulier – met één of meer fruitbomen kan zich aanmelden bij de stichting Groentje Cider. Je krijgt een handleiding voor de verzorging van je boom zodat die bloeit en fruit draagt. Groentje koopt vervolgens je oogst voor een eerlijke prijs en verwerkt die tot een lekkere biologische cider. Die wordt verkocht via de website. Kijk op www.groentjecider.nl voor meer informatie over de opzet
van dit bij uitstek groene en duurzame crowdsourcing-project.

Cider?

Eigenlijk heel raar dat in een appelland als Nederland nog nauwelijks cider wordt geproduceerd. Dat is in landen als Frankrijk, Engeland
en Spanje wel anders. Maar er komt verandering in. Steeds meer mensen ontdekken cider als zomerse dorstlesser met een klein vleugje alcohol. Ook in toprestaurants zie je dat men al regelmatig cider schenkt, vooral bij kaas.

Voedselloket Almere: sociaal bewogen vanuit eigen moestuin

Een voedselbank, denken veel mensen als ze over Voedselloket Almere
horen spreken. Daar denkt VLA zelf anders over: een voedselbank
zorgt dat voedseloverschotten terecht komen bij mensen die zonder deze hulp niet rond zouden kunnen komen. Van het landelijke netwerk van voedselbanken dat daartoe is opgericht, maakt VLA echter geen deel uit. Letterlijk zorgen voor brood op de plank, via een assortiment van 160 basisproducten uit supermarkten, is hier maar een deel van het verhaal.

Daarnaast beschikt VLA namelijk over liefst 1200 m2 aan grond in Haven en Poort waar de organisatie zélf voedsel verbouwt. Liefst 50% van wat er aan voedselhulp wordt geboden, is afkomstig van eigen grond. De cliënten krijgen in Almere ook geen mand met boodschappen, maar een pas waarmee ze zelf kunnen winkelen in de VLA-supermarkt. Bovendien krijgen ze hulp om ervoor te zorgen dat de ondersteuning van VLA op korte termijn niet meer nodig is. Dat lukt gemiddeld binnen zes maanden.

Vrijwilligers gevraagd!

Voor het verbouwen van voedsel is mankracht nodig, mankracht die wordt geleverd door vrijwilligers. VLA is dan ook dringend op zoek naar mensen met groene vingers en wat tijd over: wie kan zaaien, oogsten en/of wieden (of wie dat wil leren) is van harte welkom. Kijk op de site www.voedselloketalmere.nl, stuur een mailtje naar vrijwillgers@voedselloketalmere.nl of bel 750 50 85.