Culinair succes in Almere

In: Culinair | Editie:

Tekst:

Er wordt regelmatig lacherig gedaan over Almere. En vaak gaat het dan over ons niet echt overdadige aanbod aan onderscheidend eten. Maar soms is dat onterecht!

Dat blijkt overduidelijk nu de Kaasmakerij in de Marktstraat in Haven zich gedurende twee jaar de beste specialist in boerenkaas én de beste specialist in buitenlandse kaas van heel Nederland mag noemen. Het gebeurt maar zelden dat beide prijzen van het gerenommeerde Vakcentrum door één winkel worden gewonnen!

Sfeer en kwaliteit

De Kaasmakerij van Ardaan de Groot is al 25 jaar in Almere gevestigd. Eerst was de winkel te vinden in Stad, in het zogenaamde Circus, maar hij verhuisde tien jaar geleden naar de huidige locatie. ‘Een heel goede stap,’ vindt De Groot nog steeds.
‘Hier is de sfeer een stuk fijner voor ondernemers én klanten, met een aantal goede winkels waar lekker eten te vinden is.’ Wel was er een verschuiving te zien. ‘De funshoppers, de toeristen zeg maar, zijn we goeddeels kwijt,’ vertelt De Groot. ‘Maar we hebben er klanten voor teruggekregen die weten waar ze voor komen, en die komen soms best van ver.’

Kaaskroketjes van Comté du Jura

Heerlijke zelfgemaakte kroketjes van deze geurige AOC-bergkaas uit midden-Frankrijk, te vinden bij de Kaasmakerij.

Nodig voor ca. 8 stuks:

– 100 g Comté du Jura

– 20 g boter

– 20 g en 50 g bloem

– 1 dl volle melk

– zout, peper, nootmuskaat

– 1 ei

– paneermeel

– arachide-olie, om te frituren

Rasp de kaas. Laat op laag vuur boter smelten in een steelpan en roer er 20 g bloem door. Laat dat een half minuutje garen en klop er dan scheutje voor scheutje met een garde de warme melk in tot een dikke béchamel ontstaat. Rasp er wat nootmuskaat boven en geef een paar draaien met de pepermolen. Haal de pan van het vuur en roer er met kleine beetjes tegelijk snel de geraspte kaas door (er zal wat boter- en kaasvet uit de massa sijpelen; dat is geen probleem). Proef en voeg eventueel wat zout toe. Laat het mengsel geheel afkoelen.

Klop het ei los en roer er een paar druppels water door. Maak van het mengsel acht of meer mooie, gelijkmatige balletjes zonder barstjes en vorm hiervan kroketjes. Haal deze door de bloem, vervolgens door het ei, dan door het paneermeel, vervolgens nog eens door het ei en tot slot nogmaals door het paneermeel. Frituur ze in de olie op 180 graden tot ze goudbruin zijn. Zorg dat de kroketjes elkaar tijdens het frituren niet raken. Als u de kroketjes een dag van te voren maakt zodat ze wat kunnen drogen, hebt u minder kans dat ze stuk gaan bij het frituren.

Vooral leuk voor de klanten

Verwacht De Groot dat het makkelijker wordt nu hij deze mooie prijzen in de wacht heeft gesleept? ‘Dat moet je niet overschatten,’ zegt hij nuchter. ‘De extra bekendheid is mooi, maar je mag nooit vergeten je best te blijven doen en je te blijven onderscheiden door assortiment en klantvriendelijkheid. Het is vooral leuk voor de klanten, en ook ons geeft het extra energie.’ Volgens De Groot kwamen de prijzen totaal onverwacht. ‘Ik kon ze niet eens in ontvangst nemen,’ zegt hij lachend. ‘Ik was op vakantie in het buitenland.’ Maar kennelijk vonden de specialisten en de mystery-shoppers, die de Kaasmakerij beoordeelden, de winkel de prijs dubbel en dwars waard.

Verdiend

Waaraan denkt De Groot zélf dat hij de prijzen te danken heeft? ‘Die vraag moet je in de competitie ook beantwoorden,’ lacht hij. ‘Weet je, we zijn altijd op onze eigen manier ons ding blijven doen: de klanten centraal stellen, hen verwennen. En dus niét voortdurend bezig zijn met de vraag hoe we zoveel mogelijk geld kunnen verdienen. Het assortiment is bijna organisch gegroeid: als iemand een kaas wil hebben die hij bijvoorbeeld op vakantie heeft geproefd, ga ik daar graag naar op zoek.’ Er zijn uiteraard grenzen. ‘Er komen wel eens mensen vragen of ik bijvoorbeeld Maaslander heb,’ zegt hij. ‘Ze worden dan boos als dat niet zo blijkt te zijn. Maar ja, ik bied liever kazen aan, waarmee je je kunt onderscheiden.’ Over twee jaar mag de Kaasmakerij niet opnieuw aan de competitie meedoen. ‘Dan moet ik zelf de prijs gaan uitreiken aan de nieuwe winnaar,’ glundert De Groot.

  ,