Ernst Bokhorst – Wijkregisseur Stadshart

In: Column, Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Er loopt anachronisme door onze stad, een man van toen en nu tegelijk: het is een Bromsnor, zonder snor, maar met mobiele telefoon. Hij is streng maar toch ook vriendelijk. Mild en hard. Iedereen kent hem. En het lijkt alsof hij er altijd is, want je ziet hem overal. Ja, er zijn er die zweren dat je hem op hetzelfde moment op de Esplanade kunt zien én op het Stadhuisplein. Dat kan alleen als je aanzien zo groot is, dat je faam een eigen leven gaat leiden. Toch wil ik hem niet helemaal de hemel in prijzen. Hij doet tenslotte gewoon zijn werk. Nou ja, gewoon…

Hij is niet de wederopgestane veldwachter van het fictieve Ouder-Amstel, maar de wijkregisseur van het Almeerse stadshart: Ernst Bokhorst. En het werd tijd dat hij op de Troon ging. Kreeg ik te horen van Signe (van P!T), dank voor de tip. Want Ernst is een fenomeen. Hij brengt een dorpse menselijkheid naar de grootstedelijke Citymall 036. En dat is volkomen normaal, vindt hij zelf, en dus helemaal geen reden om in de spotlights te gaan staan. Nou ja, vooruit dan maar, voor deze ene keer, in het belang van de stad.

Een wijkregisseur probeert regie aan te brengen in alles wat er in een wijk gebeurt. In het stadshart is dat een complexe en niet zelden conflicterende mix van wonen, werken, vervoer en recreatie. Een wijkregisseur is een verbinder, cement en smeerolie tegelijk. Ernst doet alles wat nodig is om dingen in het stadshart op rolletjes te laten lopen. Hij is dé sleutelbewaarder, zowel fysiek als in de geest. En hij is superpraktisch. Zo begeleidt hij filmcrews als ze in het stadshart willen draaien en zorgt daarna dat ze overal kunnen komen, want ‘Almere kan niet vaak genoeg in beeld komen.’ Met hetzelfde gemak ondersteunt hij ook ROC studenten, als officieel stagebegeleider, die meedraaien op evenementen en op die manier ervaring opdoen. En hij is er voor ‘zijn’ ondernemers, die hem allemaal goed kennen, omdat hij om de haverklap even komt binnen stappen. Hij weet de weg in het stadhuis en opent vastgeroeste deuren, want ‘zo’n winkelier moet daar geen last van hebben.’ Met die ondernemers heeft hij een nauwe band: ‘Iedereen let voor mij op, dus ik doe daar wat voor terug, 7×24.’ Dat laatste kun je gerust letterlijk nemen. Hij is er ook als hij op vakantie op een zandstrand zit, met zijn mobiel binnen handbereik. 

Hij weet dat hij met zijn vrije en brede taakopvatting niet voldoet aan het standaardprofiel. Hij verontschuldigt zich ervoor, maar hoopt dat men hem de ruimte gunnen, want hij wil niet anders dan er ‘vol voor gaan’. Zijn stadshart moet schoon, heel en veilig zijn. Én leuk en gezellig voor iedereen. Want alleen dan is het ‘ons’ stadshart. Het zijn de mensen die onze stad divers en dus levend houden.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl