Stad van de toekomst

In: Column | Editie:

Tekst:

Chantal Demarteau is artistiek leider van Groot Wild. Groot Wild maakt eigenzinnige, multidisciplinaire voorstellingen, buiten de gebaande paden om, met onze eigen stad Almere als inspiratiebron. 

Almere is een bijzondere stad. Gebouwd op nieuw land, op de drooggelegde bodem van het IJsselmeer. Pas vierenveertig jaar geleden werd de eerste paal in de grond geslagen. Anno 2020 staat de stad op een haar na in de top vijf van grootste steden in Nederland. Almere is op de tekentafel bedacht, ontworpen door een jonge groep planologen, sociologen, technisch specialisten en ontwerpers. Het ontwerpteam van Almere heette Projektburo Almere. In het huidige Almere, oorspronkelijk een parkstad, zie je de grote lijnen van de plannen van Projectburo Almere nog terug. Vooral het vele groen van het parkstadprincipe is bewaard gebleven. Almere als groene stad.

Tal van duurzame initiatieven ontspruiten aan onze idealistische voedingsbodem, gevormd naar de ideeën van een groene stad. Growing Green Cities is niet voor niets het thema van de Floriade Expo 2022. Met oog op de toekomst – en gekoppeld aan andere initiatieven die aanhaken bij ‘de groene weg’ van Almere (o.m. De Urban Greeners en het Upcyclecentre) – wil onze gemeente zich profileren als groene stad. De Urban Greeners van Green Island initiëren innovatieve evenementen en zoeken samenwerking met groene startups. Green Island fungeert als kweekvijver voor creatieve en duurzame projecten. Heb je al eens een Utopia biertje met kruiden, gekweekt op ons eigen Green Island, geproefd? Een Ruik-parfum, gemaakt van planten en bloemen van Almeerse bodem, opgesnoven? Of een algencocktail bij De Algenbar geprobeerd?

Upcyclen is het nieuwe recylen. Je geeft het voorwerp niet alleen een tweede leven, maar maakt het ook een beetje mooier. Bij het Upcyclecentre zijn verschillende initiatieven aangesloten, die hun steentje bijdragen aan het ‘mooier maken’ van oude spullen. Eén van die initiatieven is Seefd. Initiatiefnemer Naomi geeft oud textiel een tweede leven door er draagbare kunstwerken van te maken. 

Het groene thema beperkt zich niet alleen tot spullen. Als Almeerders mogen wij trots zijn op twee fantastische lunchcafés die uitsluitend plantaardige producten gebruiken, die vaak ook nog van eigen bodem zijn. Neighbours Kitchen in Nobelhorst en Black Cacatoo in het centrum koesteren de wensdroom om Almere en de rest van de wereld een beetje groener te maken. Wie houdt van lokale producten, kan ook zijn hart ophalen op de Boerenmarkt die elke zaterdagochtend op de stadsboerderij van De Kemphaan te vinden is.

Elke periode kent zijn eigen focuspunten, en plannen zullen altijd bijgestuurd worden om te voldoen aan de idealen en ideeën van die specifieke tijd. De plannen van Projectburo Almere zijn weliswaar bijgesteld, maar zeker niet verdwenen. Almere is en blijft naar mijn idee de groene stad van de toekomst. 

 

De toekomst ligt hier voor je, 

water en groen, 

zand en stenen,

busbanen en fietspaden.

Een tiental windmolens siert de horizon.

Almere; stad van de toekomst.

Bedacht op tekentafels,

berekenend en efficiënt.

Een nieuwe dag begint, rijst aan de horizon.

vol mogelijkheden die ontdekt kunnen worden