Met de Rouwbakfiets door Almere

In: Column | Editie:

Tekst:

Marianne van Bennekom is uitvaart-begeleider in Almere en omstreken. Haar motto is: praten over de dood brengt rust in je leven. Daarom deelt ze graag haar verhalen met ons.

Een familie in Almere nodigt mij uit voor een wensengesprek. Zowel de man als de vrouw zullen binnen een jaar overlijden. Beiden zijn natuurliefhebbers en willen graag zo duurzaam mogelijk hun uitvaarten vormgeven. Samen gaan we op zoek naar de ‘groene’ mogelijkheden in Almere en omgeving, die het beste bij hen passen. 

Bij een ‘duurzame’ of ‘groene’ uitvaart denk je tegenwoordig al snel aan natuurbegraafplaatsen, die steeds populairder worden. In Flevoland hebben we die helaas nog niet, maar er zijn wél opties net buiten onze provinciegrenzen, zoals in Nunspeet of in Hilversum.

Op een natuurbegraafplaats moet men gebruik maken van een omhulsel (kist of wade) van natuurlijk materiaal. Dat kan, naast een houten uitvaartkist of een katoenen wade, ook de nieuwe LOOP-uitvaartkist zijn, die is gemaakt van aarde-verrijkend mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. Wil je weten hoe dit materiaal eruitziet of aanvoelt? Ik heb altijd de beschikking over een LOOP om aan mensen te laten zien.

Duurzaam cremeren kan ook via groene elektriciteit in plaats van gas. Dat kan in Almere bij Cremaere, een crematorium dat ook prima via het water te bereiken is.

Bij een duurzame uitvaart hoort natuurlijk duurzaam vervoer. De overledene kan bijvoorbeeld met een rouwbakfiets vervoerd worden, in plaats van met een rouwauto. Mochten nabestaanden het eng vinden om zelf te fietsen, dan kan de verhuurder Immanuel de fiets ook rijden. Almere heeft prachtige fietspaden waar fietsers voorrang hebben. Hierdoor is het goed mogelijk om met een grote groep naar een crematorium te fietsen en na een laatste groet ook weer samen naar huis te fietsen.

Wil je meer weten over duurzame of groene oplossingen met het oog op de uitvaart? Bijvoorbeeld in het gebruik van bloemen, urnen, materialen, catering of zelfs drukwerk? Ik kom graag langs bij je om de mogelijkheden door te nemen. In mijn hybride auto, natuurlijk.