Eetschrijver – Lekker in Almere

In: Column | Editie:

Tekst:

Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als ‘Eetschrijver’, is freelance culinair journalist. Op zijn blog www.eetschrijven.nl geeft hij (on)regelmatig zijn ongezouten mening over eten en alles wat daarmee samenhangt. Na ‘Weg van de Supermarkt’ en ‘Het Antidieetboek’ schrijft hij momenteel aan een volgend boek.

Toen zes jaar geleden mijn boek Weg van de Supermarkt verscheen, was ik op z’n zachtst gezegd niet onverdeeld positief over Almere. ‘Er is hier bijna niets te eten,’ klaagde ik. ‘Er zijn alleen maar supermarkten vol calorieën.’

Nou was dat natuurlijk overdreven. Zoals je altijd een beetje moet overdrijven, wanneer je in een boek een zorgelijke ontwikkeling aankaart. Maar het was beslist niet geweldig gesteld met de diversiteit in het voedselaanbod in onze stad. En dat voor de op één na meest diverse stad van Nederland – na Rotterdam, en nog vóór Amsterdam.

Raar, net wat je zegt. 

Maar kijk: ook dáár komt verandering in. Niet langer gaat wat er rondom Almere wordt verbouwd in grote vrachtwagens over de A6 onze stad voorbij, om elders op een veiling op één hoop te worden gegooid met producten uit de rest van het land. Nee, als Almeerders krijgen we daadwerkelijk waardering voor wat er in onze omgeving door boeren wordt geteeld.

Sterker nog: we beginnen aarzelend ook zélf ons voedsel te verbouwen. Dat werd mij duidelijk toen ik aan het rondkijken was voor mijn stukje ‘Van boer naar bord’ (op een andere plek in dit magazine). Wat er met name in Oosterwold staat te gebeuren, is hartverwarmend. Dat er steeds meer belangstelling is voor kleinschalige projecten, die lokale producten in het zonnetje zetten ook. En dat Almeerders samen ‘onder glas boeren’ in wat ze Ónze Volkstuinen noemen, is geweldig om te zien.

Dat allemaal is niet alleen goed voor de planeet (denk aan de voedselkilometers die we besparen), maar ook voor onszelf. Het is echt een openbaring om verse biologische groenten en fruit van het seizoen te proeven: ineens weet je weer waar onze oma’s het over hebben als ze zeggen dat er vroeger zoveel lekkerder werd gegeten. Het is écht waar. En eindelijk kan dat dus weer.

Snobistisch? Dacht ‘t niet! Er is totaal niets snobistisch aan om goed voor je wereld en voor jezelf te willen zorgen. Vooral als je er ook nog eens zo heerlijk van kunt genieten. Kijk vooral eens wat er op dit punt allemaal kán in ons eigen Almere!