Almere in beeld en geluid

In: Column | Editie:

Lammert Wierstra is voormalig lid van de ‘straatnaamgevingscommissie’ van de gemeente Almere. Samen met bewoners, stedenbouwkundigen en vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten zat hij regelmatig ‘s avonds aan tafel om nieuwe straatnamen te bedenken.

De Muziekwijk was min of meer afgebouwd. Het Bevrijdingsfestival stond inmiddels gepland en Golden Earring was geboekt. Oké. Het geluid van de wereldberoemde Haagse band was geregeld. Een passend beeld ontbrak echter nog. 

Een standbeeld voor Golden Earring zat er niet in. Was ook geen tijd meer voor. Maar iets beeldends naast dat fantastische geluid zou toch mooi zijn. De Muziekwijk was reeds een Golden Earringstraat rijk. En alras werd het idee geboren de band alsnog de straat te laten dopen door het onthullen van het straatnamenbord. Het kan in Almere, ook achteraf. De straat bestond tenslotte nog maar net, en de mannen van de Earring krijg je toch niet elke dag op visite.

Dus werd er een platte kar gehuurd; een extra straatnaambord gemaakt en een hoop volk opgetrommeld inclusief pers om het volk kond te doen van het feit, dat we Golden Earring naast ’in geluid’ in het stadshart ook ’in beeld’ hadden. 

Het was een stralende dag. De band stond op de kar en met een paar mooie woorden werd het bord onthuld. Applaus alom en een en ander sprak letterlijk tot de verbeelding. Maar…. wat moest Barry Hay nu met dat bord in zijn handen? Ik dacht,  ik pak het even aan. Je kunt zo’n man niet  met dat bord laten staan, toch? Niemand heeft het ooit teruggevraagd. Maar ergens hangt nog dat extra bord met Golden Earringstraat, als een blijvend beeld verbonden aan het geluid van That Day.