Werkgeluk op jouw thuiswerkplek

In: Wonen | Editie:

Thuiswerken is voor veel kantoorwerkers de nieuwe werkelijkheid. Om dit op de lange termijn tot een succes te maken, is het op z’n minst handig om een prettige thuiswerkplek te creëren. Hoe je dat voor elkaar krijgt, waar je op moet letten en wat de do’s en don’ts zijn? Lifestyle Almere zocht het voor je uit.

Spreek met jezelf af om elke ochtend vijf keer de trap op en af te lopen

De laatste maanden raakten veel kantoorwerkers gewend aan thuiswerken. Het kantoor zelf krijgt een andere functie. In de toekomst is het vooral de plek waar medewerkers op gezette tijden naartoe gaan voor vergaderingen of brainstormsessies. Het dagelijkse werk gaat steeds meer vanuit huis plaatsvinden. 

Houd werk en privé gescheiden

Om thuis productief aan de slag te kunnen gaan, heb je allereerst een prettige werkplek nodig. De belangrijkste eigenschap? Het moet een plek zijn, die je uitsluitend gebruikt om te werken. Plof dus niet neer op je bed of de bank en schuif evenmin je bureaustoel aan de eettafel. De plek moet voor jou alleen gelinkt zijn aan werk. Afhankelijk van hoe en met hoeveel mensen je woont, kan het lastig zijn om zo’n plek te vinden. Is zo’n afzonderlijke plek er niet? Creëer ‘m dan! Zet een bureau in de hoek van je woonkamer, op zolder of in de hal. Schuw creatieve oplossingen niet. Ook een tuinhuis kun je namelijk inruimen als jouw persoonlijke thuiswerkplek. Of anders: wat denk je ervan om in de zomermaanden een plek onder de overkapping als jouw werkstekkie te claimen?

Met een rugzak vol tips creëer jij in een handomdraai jouw ideale werkplek

Maak je werk lichter

Een niet te onderschatten aspect van prettig thuiswerken is goede verlichting. Zit jij al maanden te buffelen met een spot in je rug of onder een paar armetierige lichtstralen? Verkeerd bezig! Werken in de nabijheid van daglicht is beslist wél te doen. Verplaats desnoods je bureau. Bepaal ook de plek van je laptop of pc ten opzichte van het licht. Licht laat je liever niet achter je scherm vandaan komen. Het werkt verblindend en geeft een groot contrast. En dat heeft een vermoeiend effect. Een relatief simpele en goedkope oplossing is: monteer een ledstrip onder een plank. Het licht verspreidt zich mooi diffuus en geeft daardoor een rustig beeld. 

Vijf minuten staand werken

Met thuiswerken hebben mensen vaak de neiging zich te bewijzen en extra lange dagen te maken. Bepaal van tevoren je werktijden en zorg dat je niet verkrampt achter je bureau zit. Een goede tip is om elkuur minimaal vijf minuten staand te werken, bij voorkeur aan een in hoogte verstelbaar bureau. Dat alleen al heeft een bijzonder positieve impact op je gezondheid! Spreek daarnaast met jezelf af om elke ochtend vijf keer de trap op en af te lopen. Ook een korte meditatie doet trouwens wonderen.

Bellen in de tuin of op je balkon 

Hoewel het klinkt als een open deur, is een fijn binnenklimaat noodzakelijk om fris als een hoentje achter je bureau te zitten. Zorg dus voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open en handel je zakelijke telefoontjes af in de tuin of op je balkon. Groene planten zijn ook een goed idee. Naast een decoratieve functie zuiveren ze de lucht en voegen ze er zuurstof aan toe. En wat dacht je van zonwering of airco? Komt de kamertemperatuur boven de 25 graden, dan zakt je productiviteit aanzienlijk. 

Je werkgever tast in de buidel

De meeste van deze aanpassingen vergen een (geldelijke) investering. Klopt. Maar die hoef je niet alleen te dragen. Wist je dat je werkgever mee kan betalen aan het inrichten van jouw thuiswerkplek? Hij mag je eens in de vijf jaar een netto vergoeding geven van 1815 euro. En da’s uiteraard mooi meegenomen! Aan de slag dus. Met een rugzak vol tips creëer jij in een handomdraai jouw ideale werkplek. En vergeet niet om af en toe van locatie te veranderen. Jouw werkgeluk schuilt beslist óók in face-to-face interacties met collega’s en klanten. Hoe mooi je nieuwe thuiswerkstek ook is!

Tips van interieur­ontwerper Melanie Parker-Zwanziger van Studio Melanie Parker

Kleur heeft effect op je gemoedstoestand. Kies de kleuren van jouw kantoor dus zorgvuldig. Blauw straalt serene rust uit: je concentratie verbetert, je kunt je beter focussen, en dat maakt je productiever. Ook groen werkt prettig. De kleur zorgt voor rust en brengt evenwicht en balans in je werkdag. En dat is weer cruciaal voor thuiswerken op de lange termijn. Hulp nodig bij de juiste keuze? Neem gerust contact op.