Wereld wijde woontrends

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Woonsferen die optimisme en geborgenheid uitstralen. Het nieuwe jaar is er vol van! Ronde vormen, zachte kleuren en… breiwerkjes uit oma’s tijd. Hoe staat het eigenlijk met de interieurtrends in andere werelddelen? Of dichterbij, bij onze Oosterburen? Lifestyle Almere gaat gluren bij de buren. Altijd leuk…

Rol jij met je ogen als je het woord trends hoort? Het is natuurlijk onbestaanbaar om elk seizoen je huis aan te passen aan de nieuwste interieurgrillen. We kunnen je geruststellen: dat hoeft ook niet. Woontrends gaan tot wel tien jaar mee! In de loop der jaren zullen trends vervagen en andere juist de kop opsteken. Zeker is dat bepaalde interieurtrends van 2016 nog altijd eigentijds zijn in 2026. Welke? Only time will tell.

De natuur in huis

Terugblikkend op het verleden zie je dat woontrends inderdaad een lange adem kunnen hebben. Zo is de trend van 2006 – cocooning – ook nu nog actueel. Trendwatcher Lidewij Edelkoort verwacht zelfs dat in het komende jaar mensen meer naar binnen gaan, dan naar buiten. Daardoor gaan ze de kleuren en materialen van buiten des te meer waarderen. Denk aan de kleur mosgroen en materialen als hout, wol en steen. De natuur in huis halen, is een blijvertje. Een trend die trouwens ook in Japan duidelijk zichtbaar is. Vooral in de stedelijke gebieden waar mensen klein behuisd zijn en geen tuin hebben. Interieurs krijgen een groene gloed met blad- en vetplanten en bloemen als belangrijkste decoraties in huis. 

Wolkje melk

In 2015 waren ze al in opkomst: ronde en ovale vormen. In 2016 neemt hun populariteit alleen maar toe onder de trendverzamelnaam ’ei’. Ook volume speelt een belangrijke rol, met gevulde, bolle en gewatteerde items. Dit blijft niet beperkt tot accessoires, banken en stoelen. Het geldt voor het hele interieur, tot aan de muren en vloeren toe. Naast vormen worden ook kleuren opgeklopt met een wolkje melk. Ze worden zachter en lichter. Poeder- en huidskleuren zijn de milde tegenhangers van mosgroen en okergeel. 

Van ei naar ui

Van ei naar trendthema ui scheelt maar één letter. Symbolisch staat ’ui’ voor het afpellen van de lagen op weg naar nieuwe kansen, het inslaan van een andere weg. In het interieur zien we dunne, natuurlijke en gebogen materialen die niet kapot te krijgen zijn door hun gelaagde constructie. Hiermee stralen ze een gevoel van geborgenheid en vertrouwen uit.

Oma’s breinaalden

Ach, dit is zo’n fijne trend: alledaagse breisels à la oma. Bedden en kinderkamers worden al langere tijd verfraaid met gebreide spreien, poefen en plaids. Daarnaast zullen zitobjecten steeds meer onderworpen worden aan oma’s ambachtelijke breinaalden. De hang naar ambacht is ook goed zichtbaar in een land als India. Door de toenemende industrialisatie daar is het belang van handwerk afgenomen. Volgens Elle Decor kiezen ontwerpers nu bewust voor een eerlijke en persoonlijke productiewijze. Hun inspiratie halen ze uit global art en culturele motieven die met speciale technieken kunnen worden toegepast op kleuren, textiel en decoratie. Met als gevolg: ambachtelijke karpetten, kussens, plaids en bedlinnen. 

Sensuele materialen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij onze stijfjes ogende Oosterburen, maar in Duitsland zijn sensuele materialen als goud en koper, fluweel en suède de laatste tijd helemaal hot. Deze materialen zijn onderdeel van de trend ‘de nieuwe elegantie’, geïnspireerd op de Art Deco. In deze stijl mogen vooral de ligbedden, cocktailstoelen in edelsteen kleuren, schermen en dressoirs niet ontbreken. En vergeet de decoratieve spiegels niet. Hmm… even gluren bij de buren was een goed idee. Want met onze omabreisels kunnen we nog veel van onze Oosterburen opsteken…

Amerikaanse zonnestraaltjes

In Amerika lijkt de tijd van saaie verlichting voorbij. Overal zie je opvallende armaturen opduiken. Denk daarbij aan glitter tafellampen en in het oog springende plafondverlichting. Natuurlijk waren er in de hippe Amerikaanse optrekjes steeds al design armaturen. Toch is deze nieuwe trend anders: de lampen ogen uit net zo fraai als aan. Vooral zonnestraal kroonluchters en geometrische draadlampen zijn momenteel niet aan te slepen!