Vintage revival

In: Wonen | Editie:

Tekst:

‘Vroeger was alles beter’ is een veelgehoord sentiment. De kwaliteit, het design en de (glamour)stijl. Geen wonder dat antiek, vintage en retro razend populair zijn in het interieur. Dus snel naar de rommelmarkt om een vintage pareltje te scoren. Maar wat is vintage precies? En hoe combineer je ‘t in je interieur zonder dat het stoffig wordt? Onze tips: wees creatief, toon een beetje lef, maar vooral… doseer!

Vintage behang, authentieke wandtegels, seventies fauteuils en antieke vazen. Woonwinkels en vintage interieurwebshops staan er vol mee. Maar wanneer heb je een echte schat in handen en wanneer gaat het om een look-alike? Voordat we korte metten maken met alle misvattingen rond antiek, vintage, retro en tweedehands eerst een kleine waarschuwing: als je eenmaal weet hoe het zit, valt ieder fout gebruik je op. Om je rot te ergeren.

Zo herken je antiek

Antiek is waarschijnlijk de meest duidelijke van de vier. Iets is antiek als het 100 jaar of ouder is. Kort door de bocht is dat op dit moment alles van voor 1920. Hoe onderscheid je antiek van vintage of kitsch? Dat is een kunst op zich. Antiek herken je aan stijlen van bekende stromingen. Barok, de Franse Periode, Empire en Art Nouveau zijn stuk voor stuk herkenbaar aan het gebruikte materiaal, de kleur, de vorm en de versieringen. Denk je een antiek exemplaar in handen te hebben? Let dan goed op het materiaal, de constructie en de afwerking. Werd het materiaal in die periode al gebruikt? Spot je bijvoorbeeld plastic pluggen in je zogenaamde antieke item? Zet het stuk dan maar net zo snel terug als je het gepakt hebt. Plastic bestond toen nog niet. Meubels werden vroeger in elkaar gezet met houtverbindingen, wigjes en beenderlijm. Bij superglue moet er ook een belletje gaan rinkelen. Voor goed advies: bezoek een antiquair of taxateur. 

Woonstijl: Hollywood Glamour

Denk aan de sixties waarin iconen als Audrey Hepburn en Grace Kelly furore maakten met hun elegantie, en waarin Jacky Kennedy met haar natuurlijke gevoel voor stijl het Witte Huis inrichtte. Mix die glamour met het comfort van nu en je zit gebakken. Hoe je dat doet? Kies voor meubilair met ranke vormen, satijnen kussens en dekbedovertrekken van zijde. Luxe materialen als kristal, glas en zilver doen het goed voor de accessoires. Samen met pastelkleuren als geel, roze en turquoise geven ze het gevoel van vrouwelijke elegantie. Laat alle werkstress aan het eind van de dag van je afglijden en stap in de wereld van de Hollywood Golden Years met droomhuizen vol pracht en praal. Maakt niet uit of je hiervoor de kringloop hebt afgestruind of kilometers hebt lopen slepen met dat prachtige oude koffietafeltje van de vuilnisbelt. Het is jóuw schatkamer!

Butsen, krassen en slijtplekken

Vintage is hip en wordt in de spreektaal gebruikt om iets ouds aan te geven. Verkopers gebruiken de term graag om bijvoorbeeld een verweerd kastje of een eettafel met seventies look aan de man te brengen. Maar hoe zit het nou echt? Iets is vintage als het authentiek en tenminste 30 jaar en maximaal 100 jaar oud is. Wacht je dus lang genoeg, dan wordt vintage vanzelf antiek. Een ongeschreven regel is dat het item kenmerkend moet zijn voor de periode waaruit het komt. Is het dressoir gemaakt in de jaren vijftig? Dan moet het ook stijlkenmerken hebben uit dat decennium. Het is een misvatting dat vintage tweedehands moet zijn. Je hebt ook nieuwe vintage dat bijvoorbeeld uit een winkelboedel komt. Toch zijn butsen, vervaagde kleuren en slijtplekken gewild onder de meeste vintage liefhebbers. Hier en daar gebruikssporen geven het item een verhaal. 

Woonstijl: Retro Modern

Je haalt je heel wat op de hals als je retro gaat. Het is een lastige woonstijl om goed mee om te gaan. Natuurlijk kun je een behangetje met een grafische print in oranje/bruin op de muur plakken. Een paar rotan stoelen tevoorschijn toveren en die combineren met een ribfluwelen bank met een bijpassend versleten karpet. Maar het moet niet stoffig worden. Als je moeder binnenkomt en uitroept: ‘Wat mooi! Zo had ik het vroeger ook’, ben je doorgeslagen. Niet de bedoeling! Onze tip: combineer kringloop met design, en kies. Ga je voor de moderne en luxueuze variant met lichte muren en vloeren, donkere meubels met ronde vormen en enkele vintage accessoires, zoals een vintage poef en lamp? Of denk je excentriek met gekleurde muren, rustige (houten) vloeren waarop kleurrijke, effen gestoffeerde fauteuils prijken? Daarnaast lange slanke meubels op pootjes, kussens met rijke kleuren en patronen en vooral veel aaibare stoffen. Aangevuld met glazen vazen en kleurige, effen lampenkappen. Pas op: laat je niet verleiden om teveel verschillende kleuren te gebruiken.

Goede oude tijd

Vintage is niet alleen populair om het authentieke karakter, het wordt ook geroemd om de uitstekende kwaliteit en het gedegen ambacht. Bovendien gingen mensen vroeger vaak zuiniger om met hun spullen. Een huishoudelijk apparaat uit de sixties of seventies kan dus nog prima werken en er goed uitzien. Let op dat bijvoorbeeld een vintage mixer of koffiemachine erg leuk staat in je hyper moderne keuken, maar dat hij waarschijnlijk niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen. In de loop der jaren zijn de eisen voor materiaalgebruik en elektrische apparaten flink aangescherpt. Wat decennia geleden als veilig werd bestempeld, is dat inmiddels wellicht niet meer. 

It’s all in the mix 

Vintage is op veel manieren toe te passen in je interieur. Het geeft persoonlijkheid en karakter aan
je woonruimte. De kunst zit ‘m in de juiste
combinatie van oud en nieuw. Te veel vintage maakt je huis stoffig. Maak een modern interieur spannend met één of enkele vintage eyecathers. Beeld je eens in: een vintage eettafel met rondom strak vormgegeven stoelen. De eettafel wordt zonder meer het stralende middelpunt. Of een authentieke vaas van oma in een strak gestucte nis met spotverlichting. Een prachtige aandachtstrekker!

Woonstijl: Shabby Chic 

Ben jij een perfectionist met een strak moderne smaak? Sla deze woonstijl dan gerust over. Shabby Chic is voor de dagdromers onder ons, de romantische zielen met een hang naar lang vervlogen tijden. Oude meubels en accessoires met een verleden dat zichtbare sporen heeft achtergelaten. Verweerde kleuren, onevenheden in de stoffen, krassen op de dressoirs: het zijn allemaal kenmerken van deze charmante stijl. In een shabby chic interieur zie je vooral veel lichte, gedempte kleuren. Licht beige en witte muren, Toile-de-Jouy behang, gecombineerd met witte houten meubels en poederachtige pasteltinten als roze en violet. Ook al is de inrichting een mix van nieuwe elementen met nostalgische stukken. Belangrijk is dat alle spullen – dus ook de nieuwe items – er verweerd en gebruikt uitzien, maar dan op een romantische en vrouwelijke manier. Niet armoedig zoals het woord shabby doet vermoeden. Wat absoluut niet mag ontbreken in deze stijl, is een oude kroonluchter en glinsterende accessoires. De belangrijkste verschillen met de puur vintage stijl zijn de romantische en vrouwelijke vormen in dit interieur.

Enjoy the beauty of imperfection!

Combineer de glamour van de sixties met het comfort van vandaag en je zit gebakken

Ratjetoe

Wil je meerdere vintage items combineren, zoals accessoires uit verschillende stijlperiodes? Dat kan. Pas wel op dat het geheel geen ratjetoe wordt. De makkelijkste manier is om de basis neutraal en de kleuren dichtbij elkaar te houden. Denk aan neutrale kleuren als bruin, grijs en wit. Of kies voor tinten die goed matchen zoals groen- en blauwtinten. 

Nieuw in een quasi oud jasje

Na een strooptocht over de vlooienmarkten en veilinghuizen is het je gelukt…. Eindelijk heb je dat unieke vintage bijzettafeltje gevonden. Maar wat blijkt: boven je budget. Balen! Vintage is prijzig omdat het vaak om zeldzame stukken gaat. Bovendien heb je geduld nodig om al die markten en vintage winkels af te struinen naar jouw ultieme item. Heb je geen geduld of ontbreekt een dikke portemonnee?  Niet getreurd. Door de aanhoudende populariteit produceren steeds meer fabrikanten gloednieuwe meubels en stoffen met een vintage look, zonder de oude producten exact te kopiëren. Retro dus, nieuw in een ogenschijnlijk oud jasje. Niets mis mee. Wees aardig voor je portemonnee en combineer modern, vintage en retro in je eigen trendy paleisje.

Gouden regels

Welke woonstijl je ook kiest, hou deze handige richtlijnen in acht. Ga je voor neutrale kleuren en patronen in een ruimte? Zorg dan voor afwisseling in materialen en hun textuur. Kies je voor gedurfde kleuren en patronen, ga dan juist voor minder variatie in materialen en texturen. Kan niet misgaan! Lukt het desondanks niet, schakel dan een interieurstylist in.