Maak je interieur herfst-klaar!

In: Wonen | Editie:

Tekst:

Tijdens een ochtendwandeling dringt de frisse dauw speels je neus binnen. Thuisgekomen stook je je kacheltje even lekker op, terwijl de regen zachtjes tegen het raam begint te tikken. Het is herfst. En tijd om het binnen gezellig te maken: met onze Herfst Interieur Check-up, barstensvol inspiratie, met als rode draad de interieurtrends voor 2020.

Reuzehandig, die pasteltinten 

In de herfst wil je het binnen behaaglijk maken. Dat doe je onder meer met kleur op je muren. Overgewaaid van de catwalk zijn de pasteltinten: van beige tot poederroze, en van nude tot vieux rose. Zacht, subtiel en mooi te combineren met sterkere kleuren. Natuurlijk kun je gelijk naar de verfkwast grijpen, maar denk ook eens aan behang. Kies je voor behang met textuur of structuur, dan creëer je in één moeite door een boeiende spanning bij het zachte geheel. Het mooie aan pasteltinten is, dat je maar één keer de handen uit de mouwen hoeft te steken. Ze passen namelijk ook erg goed bij een voorjaarsinterieur. 

Licht in de duisternis

Nu ’s avonds het donker steeds eerder invalt, is verlichting cruciaal. Kom je je woonkamer binnen, dan wil je met één druk op de wandschakelaar de hele ruimte kunnen overzien. Gelijkmatig en schaduwloos licht verspreid zich over de meubelen. Dit is je basisverlichting. Maar dan ben je er nog niet. Bepaalde delen in je interieur vragen om functionele verlichting. Bijvoorbeeld een armatuur naast je luie leesstoel of op dat hippe bureautje in de hoek van de kamer. En dan wil je óok nog sfeer toevoegen. Kies voor een tafellamp, schilderijverlichting of een wandlamp voor een gezellig effect.

Breng warmte en luxe in je interieur

Het toverwoord van dit moment is duurzaamheid. En terecht. Het toenemende bewustzijn om duurzaam en milieubewust te wonen, heeft zeker effect op de materialen die we in dat verband aanschaffen. Al jaren zien we dat natuurlijke materialen overal terugkomen in huis. We kiezen veelal voor (hip bruin!) marmer en hout; dat voegt naast een link met de natuur ook warmte en luxe toe aan een ruimte. Populair zijn ook rijke en volle texturen als fluweel, leer en hennep. Terug van weggeweest is kurk. In de jaren ’70 en ’80 zagen we het voornamelijk op de vloer. Tegenwoordig maken we er graag een statement-piece van, door een wandje met kurk te bekleden of een toffe kurken kruk neer te zetten. 

Ga voor mooi en bruikbaar

De bekende uitspraak van Oscar Wilde doet al jaren opgeld onder trendwatchers: ‘Have nothing in your house that is not beautiful or useful’. Opruimgoeroes als Mary Kondo wakkeren die trend verder aan. Minimalistisch leven met alleen spullen, die je nodig hebt. Het brengt rust in je huis en in je hoofd. Verlies daarbij niet uit het oog dat een huis beslist wél gezelligheid mag uitstralen. Een kaarsje aan, kussens op de bank en een veldboeket op tafel. Als het jou warmte en energie geeft, go for it! Vooral stoere accessoires blijven hip. Denk aan leren kussens, houten broodplanken en zwartmetalen wandrekken. De rekken zijn ideaal om je favorieten spullen in te groeperen en de rest van de ruimte rustig te houden. Dat stoere metaal is ook weer een fijn constant met de pasteltinten-trend. Het draait allemaal om het vinden van balans. 

 

Tip van interieurontwerper
Melanie Parker-Zwanziger
van Studio Melanie Parker

Hou je van een neutraal interieur, maar wil je ’s avonds toch meer warmte? ‘Kleur’ je kamer dan met verlichting. Doe dit door (zacht) gekleurde oppervlakken – zoals gordijnen of een vloerkleed – te verlichten. Lukt het niet om een sfeervol lichtplan te maken? Bel gerust voor een afspraak. 

 

Indulge yourself met textiel

Last but not least: wikkel jezelf in stof. Plaids op de bank zijn er voor de aankleding, maar ook om jezelf warm te houden. En wat dacht je van buitenshuis? Daar draag je de deken door ‘m om je heen te wikkelen als een XL-sjaal. Textiel in huis is momenteel sowieso trending. Schroom dus niet om op jacht te gaan naar volle gordijnen, zachte kussens en vloerkleden met de prachtigste dessins. Zodat je er straks in de winter óók warmpjes bij zit.