Maak een architectuur wandeling door Almere

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

Voor heimwee is er in een nieuwe stad als Almere nauwelijks ruimte. Je kunt er immers niet doelloos dwalen door straatjes met middeleeuwse grachten, of langs monumentale panden uit lang vervlogen tijden. Maar Almere heeft natuurlijk wél iets anders.

Almere moet nog even geduld hebben als het gaat om heimwee en nostalgie. Zulke dingen komen vanzelf… Later. Maar intussen staat onze stad natuurlijk wél bol van de moderne, architectonische highlights, die ontworpen zijn door wereldberoemde, hedendaagse architecten. In Almere Centrum vind je, op loopafstand van elkaar, ruim twintig monumentale panden van de toekomst. Heel veel Almeerders lopen tijdens het winkelen achteloos langs deze fraaie bouwwerken, zonder te beseffen hoe bijzonder de ontwerpen en hoe beroemd de bedenkers daarvan zijn. 

Op de eerste plaats

Wie door het centrum van Almere loopt en omhoog kijkt, wordt verrast door de hedendaagse architectuur van Almeerder René van Zuuk, en andere bekende Nederlandse architecten als Rem Koolhaas en Herman Hertzberger. Maar ook internationale architectenbureaus uit Tokio, Londen, Bordeaux, Parijs en Zürich hebben hun handtekening in Almere achtergelaten. Niet zo verwonderlijk dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland – na Rotterdam en Amsterdam – en zelfs op de eerste plaats bij de European New Towns. 

Eén van de torens viel om…

Zo kent iedereen die vanaf de A6 naar de skyline van Almere kijkt, de woontorens Side by Side aan de rand van het Weerwater. Wist je dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat de twee gebouwen gewoon naast elkaar kwamen te staan? Het verhaal gaat dat iemand de maquette per ongeluk omstootte, en dat één van de torens vervolgens haaks op de andere werd teruggezet. De architect vond dit wel grappig staan, en heeft het zo gelaten. 

Veel méér bijzonderheden

Van ver buiten Almere is de Carlton Tower al te zien. Het is niet alleen het hoogste gebouw van Almere, maar ook van heel Flevoland. De Carlton Tower valt enorm op door de verticale geleding en de aluminium lamellen die felrood van kleur zijn. Als je op de juiste plek voor het gebouw gaat staan, ontdek je een leuk patroon in de lamellen. Er zijn veel meer bijzonderheden te ontdekken in het centrum van Almere. Daarom zijn deze gebouwen nu met elkaar verbonden in een stadswandeling, die je dwars door het centrum leidt. De route start bij VVV Almere. Al met al ben je ongeveer twee uur onderweg. Tussendoor kun je even gezellig shoppen, of voor een hapje en een drankje pauzeren bij één van de vele cafés en restaurants. Maar je kunt ook op pad gaan met een stadsgids, die je bij VVV Almere kunt boeken. Voor kinderen is er een speciale architectuurspeurtocht te koop bij diezelfde VVV.

Meer info: www.vvvalmere.nl