Dé hotspots van Marina Muiderzand

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst:

‘Wat weet jij over Marina Muiderzand?’ vraagt mijn hoofdredacteur. ‘Nou, het ligt aan het IJmeer, en heeft niet alleen een jachthaven, maar ook het grootste catamaranstrand van Europa,’ dreun ik op. ‘Het is een watersportparadijs, waar ik eigenlijk niet zoveel mee heb.’ Enthousiast reageert hij: ‘En dáárom ga jij er dus een artikel over schrijven. Ontdek wat Marina Muiderzand naast watersport nog meer te bieden heeft. Bekijk de hotspots en leef je uit. Een dag en een nacht.’ En dat liet ik mij dus geen twee keer zeggen. 

Vanaf treinstation Almere Poort is het zo’n 15 minuten wandelen naar het terrein van Marina Muiderzand. Mijn maag rammelt. Ik begin met een snelle lunch bij Sun Runners, mij aanbevolen vanwege de mooie ligging en de lekkere snacks. Je vindt ‘t op het catamaranstrand in een origineel paviljoen, omringd door ramen en een terras. Ik beklim de treden naar dat terras. Het uitzicht is indrukwekkend. De lucht is helder, en ik heb zicht op Pampus, Muiderberg en als ik goed kijk zie ik de skyline van Amsterdam. 

Mooiste zonsondergang van Nederland

Arjan Blaas, mede-eigenaar van Sun Runners, staat binnen al te wachten. ‘Deze plek is deels geïnspireerd op Jibe City, een Hang Out Bar op Bonaire. Dat vond ik zo’n relaxte stek, dat wilde ik hier ook realiseren.’ Ondertussen zet een medewerker een bord Spaanse calamares met citroen en aioli op tafel. ‘Tast toe,’ zegt hij gastvrij en gaat dan verder: ‘Veel mensen weten niet dat je hier ook welkom bent als je toevallig niks met watersport hebt. Hierachter kun je gratis parkeren. Vooral ’s avonds is het bijzonder. Je ziet dan de mooiste zonsondergang van Nederland. Samen met mijn collega Ton Strang bestier ik ook Steel Creek Beach Grill op Strandbad Duin, maar daar zie je dit niet. Het heeft vast te maken met de helderheid over het water.’

Je eigen feestje aan het water

Arjan deelt een nieuwtje: ‘Sinds kort hebben we een Grillpit! Dat is een professionele barbecue waarop je met vrienden en familie zelf je gerechten kunt bereiden. Ideaal als je zelf de garing wilt bepalen. Wij zorgen voor vlees, vis of veggies. Maar ook voor salades, brood, sausjes en bestek. Drankjes ontbreken uiteraard niet. Die kun je naar keuze samenstellen in onze Boozebox.’ Dat zie ik wel zitten. Geen gehannes en troep thuis tijdens een verjaardagfeestje, maar lekker relaxt je feestje vieren aan het water. Cool!

Dit is hoe vakantie voelt

Ik bedank Arjan en loop vanaf het terras naar de tribune, waarvandaan ik catamarans het water zie doorklieven. Kitesurfers schieten stoer over het meer, terwijl vanaf het strand een groepje kinderen les krijgt in windsurfen. Ik loop ernaartoe want mijn volgende stop is Sail-Today. Zodra mijn blote voeten het zachte zand raken, geniet ik. Dit is hoe vakantie voelt. Nu ik hier toch ben, waag ik mezelf maar eens aan de sup-trend. Carola Wardenier van Sail-Today gaat mij een uur privéles geven.

Suppen is een totale work-out

Het uur vliegt voorbij. Carola leert mij alles over de positie op het board, het afstellen van de lengte van de paddle, veiligheid en hoe het board in elkaar zit. Eerst gaan we zittend paddlen, daarna staand. ‘Onderschat het niet’, waarschuwt ze van te voren. ‘Suppen kun je vergelijken met trainen op een Balance Ball in de sportschool. Je traint balansspieren, waarvan je het bestaan niet kende. Vooral je buik- en onderrugspieren worden steviger.’ En ik vind het heerlijk! Na afloop zak ik moe, maar voldaan onderuit op een zitzak langs het water. Roeland Touwen ploft naast mij neer en vertelt over andere activiteiten van Sail-Today. 

 

Erg leuk om met je

collega’s een dag het

water op te gaan

 

Kijken of het bij je past

Catamaranzeilen, kitesurfen, windsurfen, kinderzeilen en zomerkampen: het is er allemaal. Ook voor bedrijfsevenementen kun je hier terecht. Roeland: ‘Het is erg leuk om met je collega’s een dag het water op te gaan. Veel watersporten moet je gewoon een keer proberen om te zien of het bij je past. Daarom bieden we clinics aan. Je kunt dan kiezen uit vier verschillende watersporten, of ze gewoon allemaal proberen.’ 

Alles op één plek

Vanaf het strand slenter ik op mijn gemak naar restaurant HarborHouse. Dit is bekend terrein voor mij. In gedachten ga ik terug naar een prachtige bruiloft op het terras. Ik vond het toen heel bijzonder, dat de hele dag op één locatie werd gevierd. Zelfs het ceremoniële gedeelte met het ja-woord. Dat kan lang niet overal! Ook lunch ik hier regelmatig met vriendinnen. Vandaag ga ik er dineren. 

 

Zelfs in de winter

is het hier goed

toeven

 

Met een wijntje binnen handbereik

Een kleine twee jaar geleden onderging HarborHouse een metamorfose. De nieuwe eigenaren Ellis en Jason Krijger brachten ruim 27 jaar ervaring, waarvan bijna 20 jaar als horecaondernemers, naar Almere. Dat merk je meteen. Het restaurant is stoer ingericht in industriële stijl. Een vriendelijk ogende serveerster verwelkomt mij. Ik volg haar naar het ruime buitenterras. Het is er gezellig druk. Stellen keuvelen onder het genot van een glaasje wijn. Met een stukje draad en een haakje leert een vader zijn zoontje vissen. Ik neem plaats op één van de fijne stoelen. Mijmerend kijk ik over het water. Ook hier is het uitzicht wondermooi. Ik kijk uit over de haven en het IJmeer. Wat een heerlijke plek!

De zon op m´n gezicht

Eerder at ik hier al eens de biologische House-steak. Die was heerlijk mals en de Madeira jus hemels. Deze keer bestel ik de sliptongen in remouladesaus. Ik sluit mijn ogen en luister naar het zachte gemurmel van de gasten. Het zonnetje verwarmt mijn gezicht. HarborHouse ligt op het zuidwesten, dus er is hier altijd zon. Vooral aan het einde van de dag. 

Marina Parcs – overnachten op een prachtige plek

Na een heerlijke dag hoef ik nog niet naar huis. Ik ontmoet Huub Kortlevers, eigenaar van Marina Parcs, bij de haveningang. Hij staat tussen vier schaftketen die zijn omgetoverd in hippe, gezellige slaapplaatsen. ‘Wat een fantastische plek,’ roep ik enthousiast. Huub lacht. ‘Zeker! Vanuit de vier Tiny Wagons zie je voortdurend boten binnenvaren en vertrekken. Heel sfeervol.’ Ik gluur in één van de Wagons. Er staat een tweepersoonsbed en er is een keukentje. Ik spot een verwarming. Zelfs in de winter is het hier dus goed toeven.

 

Vier schaftketen zijn omgetoverd

in hippe, gezellige slaapplaatsen

 

Kies maar waar je wilt slapen

Huub gebaart mij hem te volgen. ‘Voor vannacht,’ zegt hij, ‘heb ik iets anders voor je in gedachten.’ We lopen in de richting van het Almeerderstrand. Ondertussen vertelt hij dat Marina Muiderzand negentien accommodaties telt: waterbubbles die drijven op een terras, duinhuizen met eigen badkamer op een gezellige houten vlonder, chalets die dobberen op het water, stoere safaritenten en luxe safarilodges. De meeste daarvan zijn splinternieuw. Huub stopt voor een XL safarilodge. Hij ziet mij verbaasd kijken naar de luxe zespersoons lodge en zegt met een glimlach: ‘Ik dacht dat je wel wat leefruimte kon gebruiken.’ Met die woorden laat hij mij alleen. 

Wat je niet bent, kun je altijd nog worden

Na een warme douche neem ik plaats onder de luifel op de fijne kussens van de tuinset. Ik voel een beginnende spierpijn in mijn lijf. Mijmerend neem ik de dag door. Mijn hoofdredacteur had gelijk om mij hier naartoe te sturen. Zelfs als je geen watersportfan bent, kun je het altijd nog worden… Zo niet, ook dán is hier een heleboel te beleven. Vanuit mijn ooghoek spot ik een trekpontje. Aan de overkant bevindt zich Steel Creek Beach Club. Even twijfel ik. Zal ik er een kijkje nemen? Nee, ik bewaar ‘t voor mijn volgende bezoek aan Marina Muiderzand!

  ,