Almeerse streekproducten

In: Vrije tijd | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Elders in deze LA halen we het oer-Hollandse gezegde ‘Wat je van ver haalt, is lekker’ al aan. Dat doen we ook op deze plek. Het zal voor veel dingen best waar zijn, maar het geldt beslist niét voor verse producten uit Almere!
De kleigrond op de bodem van de voormalige Zuiderzee is heel vruchtbaar. Hier groeien de lekkerste groente- en fruitsoorten van eigen bodem. En je hoeft er dus nauwelijks voor de deur uit…

Boerenmarkt op De Kemphaan

Elke zaterdagmorgen is er boerenmarkt bij de stads- boerderij op De Kemphaan. Je haalt er de lekkerste biologische producten uit de regio. Alles is dagvers en zelfgemaakt. Je vindt er rundvlees van eigen koeien, verschillende kazen, kruidenierswaren, het echte zelf gebrouwen Kemphaanbier, vers gebakken brood, banket en tal van andere overheerlijke producten.

Almeerse Weelde

Almere heeft veel volkstuinen en akkers in en rond de stad. Men verbouwt en oogst er volop groentes en fruit. Maar er groeit ook een heleboel in de vrije natuur. Met de naam Almeerse Weelde worden die pure producten van Almeerse bodem herkenbaar, onder de aandacht gebracht en aan de man – en vrouw – gebracht. Zo laten jammakers, koekenbak- kers, bierbrouwers, worstdraaiers en notenrapers je op volstrekt eigen wijze meegenieten van hun passie.

Warmoezerij Warrink

Een warmoezerij was in de Middeleeuwen een stadstuin buiten de stadsmuur, waar groente en fruit verbouwd werd. Warmoezerij Warrink ligt in Almere Buiten. Het is een tuin van 2.400 vierkante meter waar veel fruitbomen staan: met appels, peren, pruimen, kersen, moerbeien, mispels en kweeperen. Twee grote walnootbomen zijn elk jaar opnieuw goed voor tientallen kilo’s walnoten. Bijenvolken zorgen voor bevruchting van de fruitbomen en leveren in één moeite door hun heerlijke honing. Van de vele soorten bessen en aardbeien maakt men heerlijke jammen en sappen.

VVV Almere

In de winkel van VVV Almere in Almere Centrum zijn de producten van Almeerse Weelde en Warmoe- zerij Warrink te koop. En je vindt er nog veel méér. Bijvoorbeeld houten broodplanken, gemaakt van bomen die in Almere groeiden maar gekapt moesten worden. Of het kook- en inspiratieboek Almeerse Weelde met wel dertig recepten met ingrediënten die in en rond Almere groeien. Alle streekproducten worden leuk verpakt, en zo kom je dus altijd met een origineel cadeau. Maarre… jezelf trakteren mag natuurlijk ook!

Kijk voor meer info over Almeerse streekproducten op vvvalmere.nl