Trends in de tijdloze tuin

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Elke winter voorspellen trendwatchers de ‘mode’ voor het komende seizoen. Ook voor de tuin maken ze lijstjes met trends en hypes. Vaak is een trend tijdelijk hot, en even later zomaar weer helemaal not. Daar doet Van Raaijen Hoveniers dus niet aan mee. Gelukkig zijn er ook vernieuwingen die wél duurzaam passen binnen het tijdloze karakter van een tuin. Over trends en blijvertjes, in de tuin als extra woonplek.

Wij adviseren alleen materialen die hun waarde hebben bewezen in ons klimaat,’ vertelt Nanda van Raaijen in de showroom van het Almeerse hoveniersbedrijf. Van Raaijen Hoveniers staat daarnaast wel degelijk open voor vernieuwing, en dat wordt duidelijk als Nanda foto’s toont van gereali- seerde projecten. ‘Achter elke tuin zit een goed verhaal,’ vervolgt ze, bladerend door de projectboe- ken. ‘En zoals elk goed verhaal begint het met een goed idee. In de tuin is dat een tijdloos en duurzaam tuinontwerp: de basis voor een tuin die nooit hetzelfde is. Simpelweg omdat elke klant andere wensen, een andere woonomgeving en een ander budget heeft.’

De kijktuin wordt een leeftuin

Divers en gezellig

Tuinontwerpster Manon ziet een verschuiving van minimalistische tuinen naar wat meer diversiteit en gezelligheid. ‘In Denemarken gebruiken ze daar het woord ‘hygge’ voor: tegenover de sombere, donkere winters zet men graag wat meer gezelligheid in huis en tuin. Dat zie je bijvoorbeeld terug in bestratings- patronen. Klanten kiezen naast grootformaat tegels ook voor langwerpige tegelformaten, tegelvloeren met print en vlonderterrassen.’ Binnen wordt buiten en buiten wordt binnen. ‘Verdiept zitten in een lager gelegen tuingedeelte zou zómaar een trend kunnen worden. Kamerplanten zie ik terug komen op het ter- ras in een gezellige en diverse potopstelling.
De kijktuin wordt zodoende meer een leeftuin, waar je je heerlijk kunt ontspannen.’

De culinaire tuin

De moestuin ís er al sinds mensenheugenis, sinds kort is er ook de culinaire tuin. En die gaat een stapje verder. Hij is van alle gemakken voorzien. Naast groente, fruit en verse kruiden vind je er ook eetbare bloemen. Het buiten koken behelst in deze tuin veel méér dan een zomerse barbecue. Zo is er in de buitenkeuken alle ruimte voor culinaire hoogstandjes. Met de buitenhaard kun je ook in het najaar en de winter comfortabel en behaaglijk buiten zitten. En met de kookfunctie van de haard warm je dan gauw even een mok chocomel of glühwein op. Aan tafel!

Industriële look

De industriële look is een blijvende interieurtrend die nu ook de tuin verovert. Deze trend ontstond toen oude gebouwen werden omgetoverd tot leefbare, moderne woonruimten. Door de muren ruw te Slim groen
Van Raaijen ziet een toenemende vraag naar onderhoudsvriendelijke tuinen. Dat betekent niet automatisch meer verharding. Veel groen en weinig onderhoud: dat klinkt een beetje tegenstrijdig. ‘Niet als je met een slim beplantingsplan de juiste plant op de juiste plaats zet,’ reageert Nanda. ‘Dan kan groen ook onderhoudsvriendelijk zijn. Een slim plan

Elke tuin een specifeke benadering

zorgt voor optimale beleving van alle seizoenen. Dat vraagt bij elke tuin om een specifieke benadering. Naast de stijl van de woning en de wensen van de klant bepalen in Almere de zware kleigrond en hoge grondwaterstand de keuze van de beplanting. Ook de wind speelt een rol, net als de aanwezige bebou- wing en niet te vergeten het inpassen van eventuele bestaande beplanting.’ Als trends in het groen ziet tuinontwerpster Manon meer kleur in de beplanting van zowel borders, plantenbakken als potten.

Wat zijn jouw geluks­ momenten in de tuin?
Het maken van plannen voor de tuin is net als het boeken van een vakantie: voorbereiding en voorpret zijn bijna net zo leuk! Droom even weg bij jouw geluksmomenten in de tuin. En ga vervolgens aan de slag, of vraag ons om hulp. Bezoek onze website ter inspiratie voor (meer) geluksmomenten in je eigen tuin.

Tuinonderhoud? Technische snufjes!

Veel tuinen zijn vandaag de dag voorzien van slimme oplossingen en elektronica. Dat varieert van een watergoot tot tuinverlichting, beregeningsinstallatie of maairobot. Stuk voor stuk handig en veelzijdig. Zo schakelt het besproeiingssysteem bij overma- tige regenval automatisch uit om bij tropisch weer automatisch aan de slag te gaan. En de tuinverlich- ting? Die is afgestemd op de zonsondergang en -opkomst. Gras maaien? Hoeft niet meer. De robot maait op voorgeprogrammeerde tijden, ongeachte onze drukke agenda’s.

Het gazon lijkt wel een tapijt!

het gras veel vaker dan één keer per week gemaaid wordt, blijft de grasmat mooier. Onkruid krijgt minder kans en de bodem wordt rijker. Het gazon lijkt wel een tapijt! Op andere plaatsen is kunstgras de ideale oplossing omdat natuurlijk gras het af zou laten weten. Kunstgras is allang niet meer het plastic gras van vroeger. Het is bijna niet meer van echt te onder- scheiden en daarmee een blijvende ontwikkeling.houden – met de leidingen gewoon open bloot – kregen de woningen een onbewerkte, urban look. Materiaalkeuze is in zulke tuinen bepalend voor beeld en sfeer. Tuinontwerpster Manon vervolgt: ‘De tuin hoeft niet meer zo steriel te zijn. Zwart hout voor de wanden en pergola’s en cortenstaal zijn prettige toevoegingen.’ Ook is er plaats voor handgemaakte, ambachtelijke producten. Het leefgenot in de tuin krijgt verder een boost door de inrichting van een buitendouche of sauna.

Van Raaijen Hoveniers
De Binderij 54
1321 EK Almere
036-5470288
www.vanraaijen.nl