Kleine tuin, groot geluk

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Je ziet het vaak. Een schilder – elke dag onderweg om huizen strak in
de verf te zetten – gaat thuis pas aan de slag, als de verf van het kozijn bladdert. Zo klemt bij de timmerman de eigen voordeur al jaren. En bij de loodgieter thuis? Daar lekt de kraan. Zo niet bij Van Raaijen Hoveniers. Nanda van Raaijen en Leslie Bos, dochter en schoonzoon van Marjan en Gerard van Raaijen, zijn dolblij met hun vorig jaar gerenoveerde tuin.

Het voorjaar kwam wat laat op gang, maar daar was ‘ie dan eindelijk: het zonnetje! Blije gezichten alom in de tuin van Nanda en Leslie in de wijk Tussen de Vaarten in Almere-Zuid. Nanda en Leslie zijn beiden werkzaam in het familiebedrijf Van Raaijen Hoveniers en weten nu wat hun klanten ervaren na de oplevering van hun tuin. ‘We hebben nu zoveel meer plezier van onze tuin, daar genieten we echt elke dag van,’ vertelt Nanda. Een jaar geleden – voorjaar 2016 – ging de tuin, een jaar of dertien na de eerste aanleg, op de schop. ‘Het lag niet zozeer aan verzakkingen. Dat valt in dit deel van onze straat wel mee. Het waren de viezige gele tegels, het gebrek aan ruimte, en ach, het was eigenlijk het hele plaatje. We waren er gewoon op uitgekeken. En wat natuurlijk ook meespeelt… Ik zie hier dagelijks zoveel leuke tuinontwerpen voorbij komen!’

Zo gepiept

In het najaar van 2015 bespraken Nanda en Leslie hun tuinwensen – en die van hun zoons Robin (12) en Dennis (8) – met ontwerpster Manon van Dis. ‘Dat was zo gepiept,’ vertelt Nanda. ‘We weten wat de beste, zonnige plekjes zijn in de tuin. Dat is het voordeel als je je tuin kent. Dan weet je waar je het liefste buiten wilt eten, en waar je op een bankje tot in de avond van de zon zou kunnen genieten.’ De wens was verder vooral veel groen met jaarrond sierwaarde.

Creatieve vertaalslag

Aan ontwerpster Manon de uitdaging om de wensen te vertalen naar een creatief tuinontwerp voor de totaal bijna 100 m2 oppervlakte, ongeveer 60/40 verdeeld in respectievelijk achter- en voortuin. ‘Waarom een goed tuinplan zo belangrijk is? Het is een vertaalslag van alle tuinwensen op papier. Dit voorwerk zet zowel mijzelf als de klant aan tot goed nadenken over het gebruik, de beleving en de invulling van de tuin,’ vertelt Manon. ‘Tijdens die boeiende gesprekken komen we vaak ook tot andere, vernieuwende inzichten. Een goed tuinplan voorkomt niet alleen dubbel werk, maar ook teleurstellingen, zowel in het uiteindelijke resultaat als in de kosten. Van start tot eind is het werken aan een tuin echt teamwork: een slecht uitgevoerd goed plan, is eigenlijk hetzelfde als een slecht plan.’

 

DEEL JOUW GELUKS­MOMENTEN IN DE TUIN!

Wij zijn benieuwd naar jouw geluksmomenten in de tuin. Omschrijf en/of fotografeer ze, en mail ze naar info@vanraaijen.nl. Je maakt kans op een Boretti terras-heater! Neem ook eens een kijkje – ter inspiratie – op onze vernieuwde website.

 

Groen en grijs

Terug naar de praktijk. We lopen naar de achterzijde van de woning, waar de raampartij tot aan de vloer doorloopt. Het geeft een prachtig zicht vanuit de woonkamer op de achtertuin. Het bodembedekkend groen dat aansluit op de achtergevel, is vanuit huis direct een sfeermaker. ‘En omdat het dicht begroeid is, hebben we geen last van modder die opspat,’ weet Nanda inmiddels uit ervaring. We lopen naar buiten waar de combinatie van roodbruin gebakken klinkers met grootformaat betontegels van 60×60 centimeter in antraciet in het oog springt. De klinkers zijn in de breedte gelegd: dat maakt de tuin optisch breder dan de werkelijke zes meter. Nanda: ‘Deze tegels hebben een zachte toplaag. Voel maar eens: erg prettig voor je voeten.’ Twee grote plantvakken en de grijs geschilderde schuur en schuttingen maken het plaatje in deze moderne gezinstuin compleet.

Praktische tuintechniek

Wie denkt dat met bestrating en groen deze tuin volmaakt is, heeft het mis. Een subtiel afwateringsgootje bij de poort naar de schuur verklapt een doordachte oplossing. ‘Komen de jongens terug van het mountainbiken, dan spoelen ze hier altijd hun fietsen af,’ vertelt Nanda. Als de schemering zijn intrede doet, vallen direct de twee aangelichte boompjes op. ‘Bij veel andere woningen in de straat is de achtertuin een donker gat. Wij beleven de tuin ook in de wintermaanden maximaal.’ In de zomer zorgen de multifunctionele boompjes juist voor schaduw en privacy.

Twee tuinen, één sfeer

Ook de voortuin is bij de renovatie aangepakt. ‘We wilden graag één en dezelfde sfeer rondom huis.’ Eis van de gemeente is hier een parkeerplaats te creëren. Maar uitzicht op dat blik in de voortuin en de straat… Kan dat niet anders? Jazeker. Groenblijvende haagjes op de erfafscheiding, alsook bij de voordeur. Het resultaat: blik op groen! Op de vraag ‘Wat kost dat nou, zo’n tuin?’ vertelt Nanda: ‘Bij een nieuwe aanleg rekenen we 125 euro per vierkante meter. Bij renovatie ligt dat bedrag iets hoger. Vergeet niet dat deze investering zijn waarde behoudt. Door de tuin springt onze woning er echt uit in de straat. En wat te denken van het tuinplezier dat we er zelf aan beleven, elke dag opnieuw? We kunnen nu lekker chillen in de hangmat, er is plaats om lekker te tafelen én we hebben een loungehoek en buitenkeuken! Wat wil je nog meer?’