Hoezo, heimwee?

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Vrijwel iedereen hoorde ‘m ook dit jaar weer voorbijkomen op de radio, Gerard Cox. Zijn hit ‘t Is weer voorbij die mooie zomer wordt tegen de herfst vaak gedraaid. Veel mensen voelen dan de heimwee naar de zomer weer opkomen. Niet meer met je voeten in het zand, een boek lezen in de zon, lekker barbecueën en heerlijk genieten van het zomerse buitenleven. Maar, niet getreurd… Want gelukkig hebben we de foto’s nog. Of zoals de heer en  mevrouw Van Tol kunnen zeggen: gelukkig hebben we onze tuin nog!

Geluksmomenten in uw tuin?

Binnenkort kleurt de lucht vooral tinten grijs. Een mooie tijd om (nieuwe) tuinplannen te maken! Vraag gerust naar onze ideeën over geluksmomenten in de tuin.

 

Winter 2016. De heer en mevrouw Van Tol vragen aan Van Raaijen Hoveniers of ze meer tuingeluk kunnen creëren. Het echtpaar Van Tol woont al zo’n acht jaar in een geschakelde woning in Almere, met aan de achterzijde vrij uitzicht op de Noorderplassen. Een toplocatie, maar helaas (nog) zonder een tuin die écht gelukkig maakt. ‘We waren al langere tijd ontevreden over onze tuin. Het was een grijze massa van stenen, zonder enige sfeer. En we hadden veel last van de wind. Kortom, we zaten er niet graag,’ vertelt Petra van Tol.

Uitdagingen in Almere

Tuinontwerpster Manon van Dis ziet bij haar eerste bezoek op locatie meteen de mogelijkheden, waarbij ze uiteraard ook let op de uitdagingen die onlosmakelijk horen bij het ontwerpen en aanleggen van een tuin in Almere. Ondergrondse veenlagen kunnen verzakken, niet alle planten hebben het naar de zin op de vruchtbare klei, en dan moet er ook nog rekening worden gehouden met de soms hoge waterstand en vrijwel altijd aanwezige wind. ‘Eigenlijk niet meer dan logisch dat we in onze zoektocht naar een deskundige hovenier bij Van Raaijen uitkwamen,’ vervolgt Petra.

Persoonlijke tuinwensen

Manon bespreekt de wensen met de heer en mevrouw Van Tol en vat ze kort samen: ‘Een betere verbinding maken tussen binnen en buiten, aansluiting vinden op de stijl van het interieur, het realiseren van een buitenhaard, het bedenken van een oplossing voor – of beter gezegd tegen – de wind aan de waterkant en het toepassen van onderhoudsvriendelijke beplanting, omdat de bewoners druk zijn en weinig tijd hebben om in de tuin te werken.’ Manon gaat aan de slag met wat ze gezien en gehoord heeft. Ter inspiratie krijgt ze van Petra een aantal sfeerimpressies mee.

Stap voor stap

Achter de tekentafel krijgt het creatieve proces stap voor stap vorm op papier. Manon blikt terug: ‘De mooie raampartij tussen de woonkamer en de tuin vormt, mits juist toegepast, de verbinding tussen buiten en binnen. Dan is er het interieur met de grootse en glamoureuze uitstraling in de stijl van Erik Kusters. En het houten dressoir: dát is een mooie houtkleur om terug te laten komen in de tuin. Vervolgens nog een oplossing vinden voor de winderige zijtuin, gelegen tussen hoge wanden. En bij alle ideeën moest ik natuurlijk rekening houden met de stedenbouwkundige architectuur van de woning.’ Uiteindelijk is het zover: tijd om de tuinideeën te presenteren.

Een vreemd moment…

In de showroom vouwt Manon het schetsontwerp uit. ‘Een vreemd moment,’ herinnert Petra zich. ‘Het is zó’n ingrijpende transformatie.’ Maar het echtpaar Van Tol is direct enthousiast over het ontwerp met antraciet XL formaat bloembakken met siergrassen, de loungehoek aan de balustrade en de tuinafscheiding met verstelbare, horizontale lamellen. Ook de bebouwing rondom de buitenkeuken valt in de smaak. En natuurlijk de buitenhaard met houtopslag… Wauw!

Heimwee naar onze oude tuin? Helemaal niet!

Vuur in de winter

Na een paar kleine aanpassingen op het eerste ontwerp wordt in de winter van 2016 de tuin aangelegd. ‘Stuk voor stuk toppers, die mannen van de aanleg. Heel prettig om mee samen te werken. En ook de timmerman heeft hart voor zijn vak. Zelfs tijdens de aanleg werd er meegedacht en zijn er praktische aanpassingen gedaan die de tuin nóg beter maken. Zo hebben we nu twee zitbankjes, die we kunnen verplaatsen, in plaats van één,’ vertelt Petra. En dan is het dus wachten op mooi voorjaarsweer. ‘Dat hoeft niet, hoor. De buitenhaard staken we straks in de winter ook al aan. Dat is zelfs vanuit de woonkamer al erg sfeervol.’

Nazomerse avonden

‘Of we heimwee hebben naar de oude tuin? Helemaal niet,’ lacht Petra. ‘Het is zó heerlijk in onze nieuwe tuin. We genieten er zelfs al volop van als we gewoon van binnen naar buiten kijken!’ Nu, twee seizoenen later, heeft het echtpaar de tuin ook écht buiten kunnen beleven. Voor de wind vanaf de Noorderplassen wordt alsnog overwogen om de voorgestelde glazen wanddelen te laten plaatsen aan de steiger. Maar… eerst nog even genieten van de nazomerse avonden!

 

Van Raaijen Hoveniers

De Binderij 54

1321 EK Almere

036-5470288

www.vanraaijen.nl