Een exclusieve tuin? Maak een statement!

In: Tuin | Editie:

| Fotografie:

Een vijver van 44 bij 5 meter: een groots gebaar. Daar kijken we in Almere niet van op. Maar wat dacht je van een tuinafscheiding van golfplaten? Of van een robuuste pergola van 3 meter hoog in een smalle zijtuin? Als deze rubriek iets in de laatste jaren heeft laten zien, is het dat Almere durft. Ook in de tuin! 

Van Raaijen Hoveniers uit Almere bedacht ’m en legde ’m ook aan: een vijver van 44 bij 5 meter. Daar is lef voor nodig, want je moet de enorme betonnen vijverelementen tot op de millimeter nauwkeurig plaatsen. Maar ook de familie Rademaker had lef. Want wat moet je met zo’n enorme plas water in je tuin? En zou het net zo mooi worden als op de tekening? 

Wolkenluchten in het water

Ja hoor: de vijver is de blikvanger van de tuin! Huis en tuin zijn in volkomen harmonie met elkaar. Het onder architectuur gebouwde huis, waar ook een kantoor, studio en fitnessruimte hun plaats hebben, heeft een bijpassende architectonisch vormgegeven tuin gekregen. Zo ligt het langwerpige waterbassin evenwijdig aan de lange gang die van voor naar achter door de villa loopt. Voortdurend kunnen de bewoners genieten van de weerspiegeling van de wolkenluchten in het water. Vanuit elke kamer zijn er zichtlijnen de tuin in, waardoor je blik verder de tuin in wordt getrokken. De tuin is precies het rustpunt dat de bewoners voor ogen hadden. 

Toscaanse stijl in de Hollandse polder

Overschilderen? Niet nodig… 

Verderop in Overgooi werd ook een eenheid gesmeed tussen huis en tuin. Rondom een weelderig landhuis in Toscaanse stijl lag een kale lap gras, die nogal detoneerde bij het zonnige huis. Kersverse eigenaren Albertine en Romano vonden de kleur geel net iets té gedurfd, en besloten aanvankelijk het huis een tintje lichter te laten schilderen. Maar eerst moest de tuin gedaan worden. De boomgaard, de lavendelvelden, olijfbomen en cipressen passen helemaal in de stijl van het Italiaans ogende landhuis.

Maar ook hortensia’s ontbreken niet. Deze planten laten zien dat het huis toch echt in de Hollandse polder staat. De hoveniers van Van Raaijen voorspelden, dat het vele groen in de nieuwe tuin de woning zachter van kleur zou laten lijken. En die voorspelling kwam uit. Albertine: ‘De buren dachten dat we ons huis tóch hadden laten overschilderen!’

En het regende complimenten

Dat een unieke oplossing voor een probleemtuin kan bijdragen aan exclusiviteit, ervoeren Sander en Antoinette. De zijtuin van hun hoge vrijstaande woning in de wijk Noorderplassen had sterk te lijden onder de wind, maar ze wilden hun zicht op het water niet kwijtraken door windschermen. Van Raaijen Hoveniers bedacht een oplossing die niet alleen praktisch is, maar ook prachtig om te zien: een robuuste pergola met een plexiglas windscherm. En wát voor een pergola: drie bij drie meter, je moet maar durven! Antoinette: ‘We vroegen ons af of het antraciet beitsen van de pergola wel zo’n goed plan was. Toch besloten we te vertrouwen op het advies van Van Raaijen. En het staat inderdaad geweldig! De nieuwe inrichting laat de tuin veel ruimer lijken; het regende complimenten.’

De zon schijnt ook op donkere dagen…

Ook kleinere tuinen kunnen een buitengewone uitstraling hebben. Bijzondere materialen en een doordacht design deden hun werk in de nieuwe tuin van Monique en Rob uit Almere Stad. Ze wilden hun terras middenin de tuin. Dus niet in een hoek, zoals gebruikelijk in een standaardtuin. Het gevaar van zo’n indeling is dat de tuin kleiner lijkt. Daarom tekende de ontwerpster van Van Raaijen op verschillende plaatsen muurtjes in het ontwerp. Dat creëert diepte, waardoor je je niet verloren voelt in de ruimte. Ook het kleurgebruik is opvallend. De kleurtinten van het interieur komen terug in de tuin: duifblauw, taupe en antraciet. Het zilverkleurige behang in de woonkamer bracht de ontwerpster op het idee om aluminium golfplaten als schutting te gebruiken. Deze platen bezitten een zilveren gloed. Monique: ‘We zijn nog elke dag blij met onze unieke tuin. Door de lichte schutting lijkt de zon ook op bewolkte dagen te schijnen.’

Beton en siergras vormen de perfecte combinatie in deze opzienbarende designtuin

Huis en tuin vormen een eenheid

Dat is pas écht exclusief: uitsluitend siergrassen toepassen in je tuin van 900 vierkante meter! Harry en Norbert uit Almere Haven deden het. Norbert maakte het ontwerp, Van Raaijen Hoveniers voerde het uit. De perfect afgewerkte bestrating, gecombineerd met sierlijk wuivende siergrassen, levert een adembenemend schouwspel op. Meer dan 100 soorten siergrassen, riet en bamboe werden geplant. Van mini tot metershoog. De basis van de tuin ligt in de vierkante vakken van twee bij twee meter, of een veelvoud daarvan. Elk vak is gevuld met één soort siergras. Norbert: ‘Die verhoudingen zitten ook in het huis, waardoor je huis en tuin als een eenheid ervaart.’ De bestrating bestaat uit luxe betontegels met een vrij open structuur, en met kleine kleurnuances. De tegels lijken daardoor op basalt, een natuursteen die ontstaat door de stolling van lava. Beton en siergras vormen de perfecte combinatie in deze opzienbarende designtuin.

Zwemmen in je eigen vijver

Het pronkstuk van de familie Schmitz is een exclusieve zwemvijver. Men wilde voor hun nieuwe tuin een pure, natuurlijke uitstraling. En er moest gezwommen kunnen worden. Maar… een blauwe bak met opstaande rand en kap zou volkomen detoneren. Daarom viel de keus op een zwemvijver. Wie nu denkt aan zwemmen in een vijver, voelt al gauw kriebelende waterplanten tussen z’n tenen, en modder tussen z’n voeten. Ieuw! Maar gelukkig hoeft dat niet. Het vijverwater wordt in een apart deel van de vijver gezuiverd door de beplanting. Mabelle Schmitz is blij met haar natuurlijke zwembad: ‘Het water is heerlijk zacht. En een zwemvijver vergt ook nog eens weinig onderhoud: het stoort niet als er een keer wat bladeren in vallen…’ Zwemmen in je eigen tuin, zonder chloor op je huid, dát is nog eens luxe!

Drie tips voor een exclusieve tuin

Wil je ook een bijzondere tuin die opvalt? Dat de oh’s en ah’s niet van de lucht zijn? Ga eens aan de slag met de volgende tips. Maar pas op: het mooiste resultaat behaal je als huis en tuin perfect op elkaar afgestemd zijn.
Dan wordt 1 + 1 echt 3!

Maak een statement

Kies bijvoorbeeld voor één soort beplanting,
of zet een enorme pergola neer. 

Laat een opzienbarend tuinontwerp maken

Zet muurtjes neer in een opvallende kleur, of plaats je terras pontificaal middenin de tuin. 

Gebruik eigentijdse materialen

Luxe betontegels die lijken op natuursteen,
zilverkleurige golfplaten, plexiglas: alles kan!

  ,