De tuin van morgen is groen

In: Tuin | Editie:

Tekst: | Fotografie:

De tuin van de toekomst zit vol technische snufjes, maar gaat vooral ook meer terug naar de natuur. Dat is nodig. Want het klimaat verandert en de verharde tuinen in de versteende wijken kunnen hoosbuien niet meer goed opvangen. Of het nu gaat om de stad,
de auto, energie of de tuin… De toekomst is groen.

Eerst een paar cijfers. Meer dan een derde van de tuinen in Nederland bestaat uit tegels. Dat vind je veel? Almere maakt het nóg bonter. Luchtfoto’s laten zien dat ruim twee derde van ons tuinoppervlak is versteend. Daarmee staan we – als 8e gemeente van het land – op één. Lekker onderhoudsvrij, is waarschijnlijk de gedachte. Is dit de stad waar inwoners trots op zijn, met plezier leven en zich naar hartenlust kunnen ontplooien? Een stad waar bedrijven zich graag vestigen en bezoekers verrast worden?

Nee, zeggen wij met het schaamrood op de kaken. We zien chloor gebleekte tegels, een bankje in de voortuin zonder groen en schaduw, potten vol dode planten en een doodgespoten moestuintje, kunstgras – dat in een tuin zonder beplanting wel 20 graden warmer kan worden dan de buitentemperatuur – en vooral heel veel stenen.

Niet te harden…

De oplossingen? Sommige gemeenten overwegen een Tegeltaks. Je betaalt dan extra belasting als er teveel tegels in je tuin liggen. Simpelweg omdat je een groter beroep doet op het riool, bijvoorbeeld in vergelijking met je buurman die (wel) een groene tuin heeft. Natuurlijk hoort bestrating erbij: je tuin moet ook comfort bieden. Je wilt op een terras kunnen zitten met een stoel en tafel. En tuinpaden zijn ook best handig, net als een gezellige hotspot voor de barbecue. Maar… een tuin vol bestrating is helemaal niet goedkoop, handig of onderhoudsarm. Integendeel: onkruid komt er uiteindelijk toch wel door.

En na een flinke bui verandert je tegeltuin in een zwembad, omdat het water zo snel nergens naartoe kan. Wat te denken van een warme zomerdag? Dan straalt al dat steenwerk tot ’s avonds laat een drukkende hitte uit. Menig tegeltuinbezitter kan erover meepraten: ‘Dat is niet te harden.’

Bomen en planten werken ook verkoelend tegen hittestress

Meer tuinplezier

De voordelen van meer groen in de tuin gaan verder dan het opvangen van regenwater. Zo werken bomen en planten ook verkoelend tegen hittestress. Meer groen betekent verder meer biodiversiteit, dus meer leven in de tuin. Zie het als een lopend buffet voor vlinders, bijen en vogels. Met een doordacht tuinplan kun je een groen ingerichte tuin creëren waar planten, dieren en mensen zich thuis voelen. Meer groen betekent niet per se meer onderhoud. Meer groen is vooral: meer tuinplezier!

Slimme aanpak

Het onderhouden van een border hoeft echt niet veel werk te zijn, als je het slim aanpakt en bijvoorbeeld ook bodembedekkers plant. Het voordeel van bodembedekkers? Minder onkruid en minder uitdroging van de grond, waardoor je de tuin minder vaak hoeft te besproeien. ‘Tuinbezitters met een drukke baan en opgroeiende kinderen ervaren een grote druk op hun vrije tijd. We moeten hen tegemoetkomen met onderhoudsvriendelijke tuinen en planten,’ vertelt Nanda van Raaijen. Ze neemt haar eigen werk- en thuissituatie én haar eigen tuin als voorbeeld.

Het complete plaatje

Wat in haar Almeerse woning direct opvalt, is de raampartij in de achtergevel. Die loopt tot beneden door en biedt daarmee vanuit de woonkamer een prachtig zicht op de achtertuin. Het bodembedekkende groen is een echte sfeermaker. ‘En omdat het dicht begroeid is, hebben we geen last van opspattende modder,’ weet Nanda inmiddels uit ervaring. We lopen naar buiten. De mix van roodbruin gebakken klinkers met grootformaat betontegels van 60×60 centimeter in antraciet springt daar in het oog. De klinkers zijn in de breedte gelegd, waardoor de tuin breder lijkt dan de werkelijke zes meter. Nanda: ‘Deze tegels hebben een zachte toplaag; erg prettig voor je voeten.’ Twee grote plantvakken, het groendak op de schuur en de grijs geschilderde schuur en schuttingen maken het plaatje compleet, in deze compacte, eigentijdse gezinstuin.

Even oranje, en dan weer groen

Opvallend is het subtiele afwateringsgootje bij de poort. ‘Handig voor de jongens bij het afspoelen van de mountainbikes.’ De techniek in deze tuin bestaat verder uit tuinverlichting in de vorm van grondspots, die ’s avond de boompjes verlichten en het hele jaar rond sfeer geven. Voor het onderhoud van de tuin werkt Van Raaijen Hoveniers met accu aangedreven machines. ‘Niet alleen vanwege de CO2-reductie, maar ze maken ook veel minder lawaai. Wel zo prettig in de stad,’ vertelt Nanda. Oh ja, in deze tuin van de toekomst kun je natuurlijk thuiswerken of huiswerk maken, met gebruik van wifi. TV-kijken kan ook. En dat is een mooie bijkomstigheid tijdens de naderende sportzomer met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Naast groen kleurt deze tuin dan (even) oranje. Maar… groen is de toekomst en de toekomst is groen.

 

Liever begroeid dan betegeld?

Neem, met een kop koffie of thee in de hand, een kijkje in je tuin en stel jezelf deze vraag: draag ik met mijn tuin bij aan de groene, klimaatbestendige tuin van de toekomst? Beleef ik maximaal plezier aan mijn buitenruimte? Ga voor meer inspiratie voor een tuin vol geluksmomenten naar www.vanraaijen.nl.
Daar kun je ook het (gratis) eMagazine aanvragen met o.a. de Checklist Tuinontwerp, tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
en het antwoord op de vraag ‘Wat kost
een tuin?’