Sonia Moro – Profesora de español

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Het is weinig hoffelijk om een dame naar haar leeftijd te vragen. Maar wie er zo levenslustig uitziet, laat zich moeilijk inschatten. Bovendien is ze afkomstig uit Asturië, in het Noord Westen van Spanje, en na veertig jaar wonen in Nederland is er van het karakteristieke Spaanse temperament nog weinig verloren gegaan. Ze is kwiek, alert en altijd vrolijk. En onbekommerd deelt ze ook haar leeftijd: 71. ‘Maar zo voel ik mij helemaal niet, komt er onmiddellijk achter aan.

En zo gedraagt ze zich evenmin. Sonia Moro is al zo’n 25 jaar lerares Spaans bij de Volksuniversiteit Almere. Ai, begin over de Volksuniversiteit en ze houdt niet op. Hoe goed het is volwassenen om voor een lage prijs cursussen te kunnen volgen. Hoe goed het is dat er zoveel vrijwilligers zijn, die dat mogelijk maken. Hoe goed het is om actief te blijven. En ze hóeft helemaal niet op de Troon. Het gaat haar om de Volksuniversiteit en als de lezers maar begrijpen hoe goed het is dat er zoveel docenten en vrijwilligers zijn. Het is een heerlijke mengeling trots en dankbaarheid. 

Maar intussen geeft ze zelf al die tijd les in Spaans. En dat doet ze met net zoveel gretigheid en enthousiasme. Dan gaat het niet louter over werkwoorden, begrippen en verbuigingen, maar over mensen, het land en de gebruiken. Het gaat over alles. Onze oerhollandse kroket legt het genadeloos af tegen de Albóndigas en een week later krijgen wij de les gelezen over hoe onbarmhartig het is om onze jonge kinderen al om half negen op school te laten opdraven. Waar is dat nou voor nodig! 

Inspirerend is het hoe ze actief blijft, ondanks haar leeftijd. ‘Rijk word ik er niet van, maar wel gelukkig,’ verklaart ze haar dadendrang. ‘Het is fijn om mensen om mij heen te hebben. Mensen houden mij jong. 

Terwijl ze je deelgenoot maakt van haar cultuur, gunt ze je ook haar nog altijd onbevangen blik op de onze. Zo verlegt ze je horizon en gaat die vreemde taal ongemerkt deel uitmaken van het leven dat we delen. Al is het maar een uurtje per week.

Sonia is gefotografeerd bij haar favoriete stukje Almere:
de Oostvaardersplassen.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl