Marc van Rooij – Visionair

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

Een idee is als een zaadje dat eindeloos zwerft en zweeft op een onzichtbare wind. Tot het zich laat vangen door de ontvankelijke geest van iemand die open staat voor kansen en mogelijkheden. Iemand die niet een zaadje ziet, maar een vrucht. En dat ook durft te denken en te delen. Zo ontstonden grootse werken, zo ontstond het IJsselmeer, Flevoland, Almere. Ze ontstaan nog steeds.

Het idee om de Floriade naar Almere te halen kwam uit de koker van Almeerder Marc van Rooij. De wereldvermaarde tuinbouwtentoonstelling, die een paar miljoen bezoekers naar zijn stad kon lokken en in één moeite door kon bijdragen aan de verbinding van stad, bedrijfsleven en bevolking. Hij maakte van het idee een concept en drukte zijn stempel op een plan. Hij bedacht er meteen ook een complete marketingstrategie bij, en instrumenten om bedrijven en inwoners erbij te betrekken. Marc van Rooij is de initiator van de Almeerse Floriade.

Idee: goed. Plan: mooi. Marc won er zelfs de Nationale Citymarketing Award mee. Maar er waren ook mensen
die vonden dat het niet goed en mooi genoeg was. Dus bouwden ze het concept uit tot een groots plan. En zo werd het niet alleen een tuinbouwexpositie, maar ook een unieke stadswijk op een subliem-bijzondere plek, in een groeiende groene stad, opgetuigd met tal van innovatieve duurzaamheidsidealen. Een nóg mooier idee, een nóg mooier plan. Een project dat nooit eerder is vertoond. Moedig en gedurfd. Uniek in de wereld. Een droom die werkelijkheid kan worden.

Maar… ergens onderweg verdween de bedenker van het speelveld. Andere spelers, andere krachten, grotere machten. Niettemin gaat de Floriade hem zodanig aan het hart, dat hij zich nu zorgen maakt. Marc heeft zijn twijfels over de huidige opzet en aanpak. Nog steeds is een Floriade mogelijk. Maar dan wél als een echt mondiale tuinbouwexpositie, die de basis kan vormen voor een gebiedsontwikkeling. Hij gunt het de stad, zo’n succes. Zou het niet geweldig zijn als iedereen in de wereld ‘t straks met eigen ogen ziet: in Almere kán zoiets gewoon.

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl