Hans Welle – Dirigent

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

In 1987 vormden drie kinderen het eerste ensemble van CKV Almere. Ze speelden piano, viool en fluit. ‘Een Chinees orkestje,’ noemt hij het glimlachend. Pianoleraar Hans, die directie als tweede hoofdvak had gestudeerd, werd gevraagd daar de dirigent van te zijn. Jaren bleef het een incompleet gezelschap, maar door partijen om te schrijven van o.a. trompet of hoorn naar sax, werd toch een voldragen klank gebracht. Met een paar uur betaald dirigeren en een veelvoud daarvan aan organiseren, arrangeren, coachen en toeren werd na tien jaar het onvoorstelbare ideaal bereikt: een volledige symfonische bezetting. En wat aanvankelijk een leuke naam was, de Muppets, maakte plaats voor een serieuzere: het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, kortweg AJSO.

Inmiddels zijn er vijf orkesten en (gelegenheids) ensembles waar in totaal zo’n 180 kinderen en 

(jong) volwassenen leren samenwerken, afspraken nakomen, verantwoordelijkheid nemen en lol hebben. En natuurlijk leren ze muziekmaken, fantastische muziek! Hun ultieme doel is om – na auditie – te mogen meespelen in het toporkest AJSO, tussen 84 andere toppers. En om in het jaarlijkse matinee-concert spectaculaire muziek te brengen, zoals de Bolero in het razendmoeilijke originele arrangement.

Een toporkest is het. Tussen de ongeveer 100 landelijke jeugdorkesten zit ons AJSO steevast bij de top-5. Hoe dat komt? Ze doen het zelf, de musici. Dat is het mooie van een gesprek met dirigent Hans Welle. Zonder dat je het in de gaten hebt praat je niet meer over hem, maar over het orkest, over de muziek, over de vrijwilligers, over de kinderen en hun kansen: over de trots van de stad Almere.

Hans is gefotografeerd op het podium van de Grote Zaal in Schouwburg Almere tijdens de wekelijkse repetitie-avond. 

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl