Hanneke Dekter – lego, ergo sum

In: Troon | Editie:

Tekst: | Fotografie:

In februari 1981, op een druilerig-winderige, koud-kille zondag in niet meer dan een schraal iezegrimmig daglicht, stonden ze op De Markt in Almere Haven. ‘Hier wil ik zijn,’ sprak Hanneke. ‘Wat waait het hier erg,’ dacht Eric. Een half jaar later openden ze Boekhandel Dekter. Zo ging dat in die tijd. 

Een boekwinkel, legendarisch en onlosmakelijk verbonden met het kleine, nog onvolmaakte, vaak  desolate Almere Haven. En hier was een verlichte, warme plek, vol spirituele worm-holes, verborgen achter de boekomslagen, met telkens een nieuw uniek universum om in te verwijlen. Lees een boek en heel het heelal is je huis. Twijfelen over welke schrijver of titel je nu weer lezen moest was nergens voor nodig. Met een veel grotere trefzekerheid dan de algoritmen van Amazon drukte ze je díe schrijvers en titels in handen die je vertrouwd waren, maar toch aan de grenzen van je bereik lagen en aldus je perspectief verruimden. 

Na 27 jaar en een onweerstaanbaar overnamebod ging de boekhandel over in andere handen en kwam ze bij De Nieuwe Bibliotheek. Duizenden meer boeken, duizenden meer lezers, duizenden meer uitdagingen. Hier niet meer aan het roer, maar wel vertrouwd in de stuurhut. ‘Initiërende bemoeienis’ noemt ze haar betrokkenheid. Want mensen moeten lezen. Een stad zonder boeken is ondenkbaar. Het leven zonder lezen ledig. ‘Een boek schept ruimte en tijd. En lezen verdringt de schraalheid.’

Belezen mensen denken rijker. Het gesprek met Hanneke vloeit weelderig in meerdere lagen, met taalkundige wendingen, intellectuele gedachtesprongen en ingedommelde synapsen die opschrikken in tintelende verrukking. Taal is een wonder. Geprezen zijn zij die haar koesteren.

(lego, ergo sum: ik lees, dus ik ben)

Troon

De rubriek Troon belicht minder bekende Almeerders die onuitwisbaar hun stempel op de stad drukken of hebben gedrukt. Het zijn de stille bouwers, de zachte redenaars, de onvermoeibare pleitbezorgers en de harde werkers. Ze zoeken niet de publiciteit, maar blijven op de achtergrond. Lifestyle Almere zet hen op de virtuele troon. Op een plek in de stad, die voor hen een speciale betekenis heeft.

De troon is beschikbaar gesteld door Yoused.nl. Weet u iemand voor de troon, laat ‘t weten met een mail aan: troon@lifestylealmere.nl